نگاهی به مدنیت، عقلانیت و معنویت در بستر اربعین
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» از آثار پژوهشی قابل توجه با موضوع اربعین است. این کتاب توسط مسعود معینیپور و در چهار بخش تدوین شده است.
ظرفیتهای کلان اجتماعی یک آیین دینی، مدنیت و امّت در بستر اربعین، ظرفیتهای فرادینی آیین حسینی و در نهایت الگویی برای مطالعات آینده اربعینپژوهی فصول چهار گانه این اثر را تشکیل میدهد. تنی چند از اساتید دانشگاه و صاحبنظران عرصه مطالعات دینی نویسندگان مقالات این کتاب هستند.
نویسنده در مقدمه این کتاب، پیادهروی اربعین را آیینی معرفی میکند که مدیریت آن مردمی، خودجوش و مبتنی بر عنصر عشق است. در این میان مداخله غیرآگاهانه، آمرانه و منفعتطلبانه در روند این آیین معنوی نوعی فرصتسوزی محسوب میشود.
وی در ادامه مینویسد: «مناسک و شعائر دینی» که جنبه عملی دین را تشکیل میدهند، شامل رفتارها، گفتارها و ژستهای بدنی است که به مراحل گذار زندگی معطوفاند. شعائر دینی، در میان دیگر مؤلفههای دین از آن رو اهمیت مییابد که امور ذهنی را عینی و معتقدات اساسی و باورهای ایمانی را در قالب رفتارها عیان میکنند. از این رو، یکی از شاخصهای مهم دینداری، پایبندی به مناسک است.
رویکرد تمدنی به اربعین حسینی، جوهر فصل اول این کتاب است که در قالب آن ظرفیتهای تمدنی اربعین به عنوان عنصری فرهنگساز بیان میشود. در فصل دوم اربعین به مثابه یک آیین دینی با جنبههای اجتماعی مورد مطالعه قرار میگیرد. در همین بخش، آسیبهایی که این آیین مذهبی را تهدید میکند نیز بررسی میشود.
نویسنده «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» در فصل سوم، جایگاه اربعین در برقراری تعامل با ادیان و مذاهب دیگر و حتی آزادیخواهان غیرمسلمان را مورد واکاوی قرار میدهد و سرانجام در فصل آخر، پیادهروی اربعین با رویکرد جامعهشناسانه و با بهرهگیری از مردمنگاری و روانشناسی اجتماعی تحلیل میشود.
نویسندگانی همچون مسعود معینیپور، حبیبالله بابایی، سید حسین شرفالدین، حسن خجسته، مصطفی جمالی، محمدتقی کریمی که جملگی از اساتید دانشگاههای مختلف کشور هستند مقالات این کتاب را به رشته تحریر درآوردهاند.
کتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» تألیف مسعود معینیپور در ۲۸۰ صفحه با قیمت 13 هزار تومان توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
انتهای پیام/4072/
انتهای پیام/