صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۲:۰۰ - ۰۲ آبان ۱۳۹۷
نکات آموزشی بازار سرمایه؛

حجم معاملات سهام در بورس چیست؟

افزایش حجم معاملات در جهت مثبت، می‌تواند انتظار برای حرکت صعودی سهم در روزهای آینده باشد.
کد خبر : 320430

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، در بازار سرمایه به‌صورت روزانه معاملاتی بین سرمایه‌گذاران انجام می‌شود و این معاملات، حجم را شکل می‌دهد. درواقع حجم معاملات در سهم تعداد سهام یا اوراق بهادار خریدوفروش شده در یک بازه زمانی خاص است.


حال می‌توان بازه زمانی را یک روز و یا چند روز در نظر گرفت. اما نکته اصلی اینجاست که کارکرد حجم معاملات در بازار سرمایه چیست و چگونه می‌توان از آن استفاده کرد.


حجم معاملات سهم


حجم معاملات هر سهم را به‌صورت روزانه می‌توان در صفحه سایت مدیریت فناوری بورس تهران به آدرس tsetmc.com مشاهده کرد. به‌عنوان‌مثال در شکل زیر حجم معاملات سهام شرکت ایکس نشان داده‌شده است.



همان‌طور که در تصویر فوق مشاهده می‌کنید حجم معاملات سهام این شرکت حدوداً 19,512,000 سهم بوده است. این حجم به‌صورت روزانه نشان داده می‌شود و زمانی که قصد دیدن حجم معاملات سهم را در یک بازه زمانی چندروزه و یا چندماهه داشته باشیم باید از طریق نمودار سهم آن را مشاهده کرد.


حجم معاملات در نمودارها در انتهای نمودار و به‌صورت هیستوگرام نشان داده می‌شود. شکل زیر نمودار سهام شرکت ایکس را نشان می‌دهد که حجم معاملات آن نیز در طی چند ماه گذشته مشاهده می‌کنید.



اما نکته اصلی اینجاست که کارکرد استفاده از حجم معاملات در بازار سرمایه چیست و چگونه می‌توان از آن در معاملات بازار سهام استفاده کرد که سعی می‌کنیم با یک مثال آن را به بیان ساده توضیح دهیم. فرض کنید حجم معاملاتی سهمی به‌صورت میانگین همواره بین 400 تا 600 هزار سهم است. در یک روز خاص مشاهده می‌کنیم که حجم معاملات سهم به‌یک‌باره افزایش پیداکرده و به 1200000 هزار سهم رسیده است.


تا اینجای کار سرمایه‌گذار به این نتیجه می‌رسد که حجم معاملات سهم به‌صورت غیرعادی افزایش پیداکرده و باید به دنبال دلیل آن و بررسی سهم باشد. تا به اینجای کار افزایش یک‌باره حجم معاملات صرفاً یک هشدار برای سرمایه‌گذار به‌حساب می‌آید. حال باید بررسی کرد که افزایش حجم معاملات همگام با افزایش قیمت سهم بوده است یا کاهش قیمت سهم.


افزایش حجم معاملات در جهت مثبت، می‌تواند انتظار برای حرکت صعودی سهم در روزهای آینده باشد و حرکت نزولی هم نشان از احتمال انتشار خبر منفی در سهم هست که عده‌ای از این موضوع مطلع هستند و زودتر به فروش سهام اقدام کردند.


البته افزایش حجم معاملات در محدوده‌های حمایت و مقاومت تکنیکالی، نکته مهمی هست که باید مدنظر قرار گیرد. ازنظر تکنیکالی با رسیدن قیمت به حمایت‌های معتبر در سهم، انتظار افزایش تقاضا و حجم معاملات راداریم و در مقاومت‌ها هم شاهد افزایش حجم فروش و عرضه‌های فراوان هستیم.


بنابراین ممکن است در سهمی افزایش یک‌باره حجم معاملات را داشته باشیم و قیمت سهم هم مثبت شود ولی با مشاهده نمودار سهم می‌بینیم که سهم در محدوده مقاومتی خود در حال معامله است و احتمال کاهش قیمت بعدازآن وجود دارد و این به‌عنوان یک سیگنال خرید در سهم به‌حساب نمی‌آید.


از طرفی ممکن است در سهمی افزایش یک‌باره حجم معاملات را داشته باشیم و این افزایش سهم در محدوده حمایت تکنیکالی اتفاق افتاده باشد. در این حالت می‌توان گفت که با افزایش یک‌باره حجم معاملات و آن‌هم در محدوده مثبت انتظار رشد قیمت سهم وجود دارد.


البته باوجودی که افزایش یک‌باره حجم معاملات و هم‌زمان تغییر قیمت در سهم، به‌عنوان یکی از نشانه‌ها در تحلیل تکنیکال به‌حساب می‌آید، نباید صرفاً به خاطر افزایش حجم معاملات، تصمیم به خریدوفروش گرفت.


انتهای پیام/4092/ 4083/خ


 


انتهای پیام/

ارسال نظر