ماجرای خاشقجی از دریچه نگاه مخاطبان خارجی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از معاونت برونمرزی صداوسیما، پابلو خفره لئال خبرنگار و کارشناس سیاسی اهل شیلی و مخاطب رادیو اسپانیایی با اشاره به شک و شبهههایی که در قضیه ناپدید شدن خاشقجی ایجاد شده است، گفت: «احتمال اولی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که خاشقجی پس از ورود به سفارت مورد شکنجه قرار گرفته و زیر همین آزار و شکنجهها کشته شده است. دوم اینکه وی در طی یک عملیات مخفیانه به عربستان منتقل شده است که البته این امر مستلزم همکاری و همدستی مقامات ترکیه برای خروج از خاک این کشور است. سوم آن که وی را کشتهاند و جنازه وی را مثله کردهاند تا در حین خروج، شک و ابهامی در این رابطه ایجاد نگردد. هر یک از این فرضیات درست باشد، ریاض باید پاسخگو باشد که چرا فردی که منتقد حکومت سلطنتی این کشور است، پس از ورود به مقر دیپلماتیک عربستان در ترکیه ناپدید شده و هیچ اثری از وی باقی نمانده است. این مسئله نشاندهنده آن است که حکومت وهابی آل سعود تا چه حد در هر نقطه از جهان احساس مصونیت میکند و بلامانع، هر اقدامی که بخواهد انجام میدهد.
این کارشناس سیاسی شیلیایی خاطر نشان کرد: «در حادثه 11 سپتامبر سال 2001 در آمریکا از میان 19 نفر متهمین این حمله تروریستی، 15 نفرشان سعودی بودهاند. بدون تردید، حمایت مالی، سیاسی و نظامی ریاض از گروههای تکفیری که به عراق و سوریه یورش آوردند، نشان دهنده آن است که حکومت آل سعود در سیاست خارجه خود به دنبال چه اهداف و مقاصدی است. به تمامی موارد فوق این موضوع را نیز باید افزود که پیوندهای عربستان سعودی با رژیم صهیونیستی حاکی از آن است که این دو رژیم خطر بزرگی برای منطقه به شمار میآیند. پرونده خاشقجی نمونهای از همین خطر است.»
خوان دیس، کارشناس امور سیاسی از اسپانیا و مخاطب رادیو اسپانیایی معاونت برونمرزی صداوسیما ضمن تأکید بر اینکه فرضیات ترکها در مورد این پرونده میتواند صحیح باشد، گفت: «آل سعود انتقاداتی که علیه حکومت سلطنتی دیکتاتوری و خونریزش مطرح میشود را برنتابیده و در این رابطه هیچ مصالحهای نخواهد کرد. این رژیم چه با ملت خود و چه با ملتهای سایر کشورهای دنیا در نهایت ظلم و ستم رفتار میکند، مانند همان سیلاب خونی که هم اکنون در یمن به راه انداخته است. در پشت پرونده خاشقجی و امثال آن دست پلید حکومتهای دیکتاتوری و جنگطلبی وجود دارد که از تفکرات چندجانبه متنفرند و تنها میخواهند تسلط و هژمونی خود را در جهان مستقر سازند. هنگامی که این نیروهای جنگطلب از روی زمین پاک شوند، این جنایتهای عظیم که به دست رژیمهای بیرحم انجام میشود نیز از میان خواهد رفت.»
حبیبالله رفیع، نویسنده برجسته و رئیس دایرةالمعارف در آکادمی علوم افغانستان و مخاطب رادیو پشتوی برونمرزی ضمن انتقاد شدید از سیاستهای دوگانه آمریکا در منطقه گفت: «بیش از ۱۷ سال است که آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم، افغانستان را مورد حمله قرار داده است و با گذشت این همه سال، تروریسم را نه فقط از بین نبرد بلکه آن را در سطح منطقه و جهان گسترش داد و با کمک انگلیس و برخی کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی و پاکستان، طالبان را به وجود آوردند و بعد از آن نیز گروههای تروریستی جدید از قبیل القاعده و داعش را با استفاده از تفکر وهابی خلق کرد تا به بهانه مبارزه با این گروهها، حضور نظامی خود را در منطقه گسترش دهد.»
رفیع در ادامه با انتقاد از اظهارات جدید ترامپ در مورد عربستان سعودی افزود: «آمریکا خوب میداند که جمال خاشقجی روزنامهنگار معروف عربستانی توسط شکنجهگران سعودی در کنسولگری مورد شکنجه قرار گرفته و ممکن است کشته شده باشد ولی ترامپ گفت که عربستان را تحریم تسلیحاتی نخواهد کرد. در حالی که در برخی کشورها اگر تروریستی مورد محاکمه قرار گیرد و اعدام شود، آمریکا از تروریستها حمایت و مجازات تروریستها را محکوم میکند ولی در قبال عربستان سعودی فقط حرف میزند و هیچ عکسالعمل و اقدام خاص از خود نشان نمیدهد و ممکن است سر قضیه جمال خاشقجی رژیم عربستان را سرکیسه کند و حقالسکوتی به ارزش میلیاردها دلار از این کشور بگیرد.»
وی در پایان گفت: «جهانیان باید چهره واقعی آمریکا را بشناسند که به بهانه حقوق بشر و آزادی بیان از حکومتها حق السکوت میگیرد.»
محمد شهریور، تحلیلگر مسائل سیاسی و مخاطب سرشناس رادیو بنگلا از بنگلادش گفت: «جمال خاشقجی روزنامهنگار منتقد آل سعود نباید ناپدید میشد. چون قطعاً سفارتخانه دوربین مداربسته داشته و از آنجا هم بیرون نیامده و این قضیه هنوز بهصورت معما باقی مانده است. به نظر میآید خاشقجی را کشته و جسدش را از بین بردند. برای عربستان کار دشواری نیست. تجربه قبلی دارد و این کار به دستور ترامپ صورت گرفته است. عربستان هم دلال ترامپ است. ما از سازمان ملل تقاضا میکنیم که هر چه زودتر این موضوع را روشن کند.»
ربیع الله، خبرنگار رادیو بنگلا از بنگلادش نیز ضمن اشاره به اینکه جمال خاشقجی روزنامهنگار منتقد آل سعود به دستور بن سلمان کشته شده گفت: «بن سلمان باید با محاکمه سنگین روبرو شود. او یک خبرنگار را هم تحمل نمیکند. ما کار سخیف بن سلمان را محکوم میکنیم. امیدوارم روزی پادشاه عربستان مثل صدام سرنگون بشود.»
ناصر تراوه کارشناس سیاسی و مخاطب رادیو ملایو از جاکارتای اندونزی هم ضمن بیان اینکه جامعه بینالمللی باید آل سعود را از روابط بینالملل منزوی و محروم کند، گفت: «عربستان یک تهدید واقعی برای رشد آزادی اندیشه و بیان است. آل سعود چهره واقعی اسلام را به عنوان دینی که عقلانیت و عدالت و حقوق بشر را ترویج میدهد، برعکس جلوه میدهد و چهره اسلام را خراب کرده است. دو تهدید واقعی برای اسلام وجود دارد؛ رژیم صهیونیستی اسرائیل و صهیونیستهای عربستان سعودی.»
تانی کائن، مخاطب رادیو ملایو از اندونزی، ضمن بیان اینکه این کار کثیف (کشتن جمال خاشقجی) برای ساکت کردن صدای اعتراض علیه سیاستهای محمد بن سلمان، شاهزاده عربستان سعودی در رابطه با تجاوز نظامی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی به یمن صورت گرفته، گفت: «احتمال دارد که جنازه جمال خاشقجی دفن شده تا هرگز پیدا نشود. قطعاً متحدان آل سعود سکوت میکنند و به طور نمادین این حادثه را محکوم میکنند.»
سالم محمد، مخاطب رادیو سواحیلی از شهر تانگای تانزانیا نیز گفت: «ربوده شدن و قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد آل سعود مطمئناً وجهه عربستان را منفورتر خواهد کرد و حاکمان سعودی باید منتظر عواقب کار خود باشند.»
انتهای پیام/4095
انتهای پیام/