سکوت چندساله درباره پرتاب ماهوارههای ایرانی شکست
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، بیشترین خاطرهای که از کودکی درباره فضا و فضانوردی در ذهن متواتر میشود همان آدم فضاییهای سه چشم با رنگ سبز است که با سفینه دایرهای شکلشان روی خاک پراز گودال و چاله فرود میآمدند.
اما کودکان امروز، فضا را با شناخت ستارگان و کهکشان میشناسند و نجوم و هوافضا از رشتههایی است که طرفدار زیادی در کشور دارد و داوطلبان زیادی به سمت تحصیل در این رشتهها گرایش پیدا کردهاند.
هفته دوم مهرماه برای علاقهمندان به فضا هفته خاصی است. ۱۳ الی ۱۹ مهرماه هفته جهانی فضا نامگذاری شده و بهواسطه این هفته رئیس سازمان فضایی که شاید پیش از این در رسانهها حضور کمرنگی داشت، در برنامههای این حوزه حضور پیدا کرد.
مرتضی براری رئیس سازمان فضایی در برنامههای دانشگاههایی نظیر شهید بهشتی، امیرکبیروصنعتی شریف حضور پیدا کرد و درباره زمان پرتاب ماهوارههای دانشگاهی توضیحاتی ارائه داد.
گرچه حضور چندینباره این مقام مسئول در برنامههای هفته جهانی فضا باعث شد که از او حرفهای تکراری بشنویم اما بالأخره سکوت چندساله درباره پرتاب ماهوارههای ایرانی شکست.
پانزدهم مهرماه، دانشگاه صنعتی امیرکبیر میزبان رئیس سازمان فضایی در نشست تخصصی ماهواره پیام امیرکبیر بود.
براری در این نشست گفت: سال ۹۲ کاوشگر پژوهش و سال ۹۳ ماهواره فجر پرتاب شد، سال گذشته نیز ماهواره سیمرغ را پرتاب کردیم و سه ماهواره پیام امیرکبیر، شریف و ماهواره مخابراتی ناهید یک را آماده پرتاب داریم. همچنین چند ماهواره در دستساخت داریم که ماهواره ظفر تا پایان سال و یا اوایل سال آینده تکمیل میشود و ماهواره پارسه یک توسط پژوهشگاه فضایی و ماهواره مخابراتی ناهید دو نیز در دست احداث است که با وجود این ماهوارهها تا سال ۱۴۰۴ میتوانیم ماهواره سنجشی با دقت یک متر را تولید کرده و به فضا پرتاب کنیم. همچنین میخواهیم ماهواره ناهید یک و دو و ایرانست یک و دو در مدار ژئو قرار بگیرند.
مدیر پروژه ماهواره پیام: به دلیل وجود تحریمها نتوانستیم قراردادی را با کشورهای خارجی برای پرتاب ماهواره ببندیم و درنتیجه پرتاب ماهواره به پرتابگر بومی واگذار شد
در حاشیه نشست تخصصی ماهواره پیام امیرکبیر سیدمصطفی صفوی در جمع خبرنگاران درباره علت پرتاب نشدن این ماهواره توضیح داد: بهدلیل آنکه ماهواره پیام مشمول الحاقیه شد و بنا بود در ابتدا با پرتابگر خارجی ارسال شود، تأخیری در پرتاب این ماهواره به وجود آمد چراکه به دلیل وجود تحریمها نتوانستیم قراردادی را با کشورهای خارجی برای پرتاب ماهواره ببندیم و درنتیجه پرتاب ماهواره به پرتابگر بومی واگذار شد.
مدیر پروژه ماهواره پیام در ادامه گفت: برهمین اساس، مشخصات فنی ماهواره تغییر پیدا کرد و پرتاب ماهواره زمانبر شد. این طولانی شدن، بهدلیل ایجاد سازگاری ماهواره با پرتابگر بومی بوده است.
۱۶ مهرماه، در دانشگاه صنعتی شریف نشست تخصصی ماهواره شریف که به دوستی تغییر نام داده است ، با حضور منوچهر منطقی رئیس مرکز ملی فضایی و رئیس سازمان فضایی برگزار شد.
منطقی در جمع خبرنگاران درباره وضعیت ماهوارههای کشور و تأخیر در پرتاب ماهواره شریفست و چگونگی پرتاب آن گفت: این ماهواره که نام کنونی آن ماهواره دوستی است به دلیل تأخیر چندساله باید بازنگری شود، زیرا در آن مقطع بر مبنای تراک، یک تست کلی انجام میشود تا بهطور مثال خالی نبودن باتری بررسی شود.
منطقی درخصوص پرتاب موجود زنده به فضا به خبرنگار آنا گفت: پیش از این برای اعزام موجود زنده به فضا دو فاز مطرح بود که ابتدای این پروژه با فرستادن میمون شروع شد و این میمون در مدار ۲۰۰ کیلومتری قرارگرفت. برنامه داریم که ابتدا بهصورت آزمایشی و بدون موجود زنده در ارتفاعات بالاتر اعزام انجام شود و در فاز بعدی موجود زنده را به فضا بفرستیم. به همین منظور پژوهشگاه هوافضا این کار را در دستور کار قرار داده است.
وی ادامه داد: پروژه اعزام انسان به فضا را با همکاری روسیه شروع میکنیم. اعزام انسان هزینه زیادی دارد و کشورهای مختلف از امکانات موجود یکدیگر برای آن استفاده میکنند. امکانات کشور روسیه تقریباً کامل است و ایران این کشور را انتخاب کرده ولی این پروژه زمانبر است.
با این اظهارات، میتوان به آینده شریفست و پیام، دو ماهوارهای که چند سالی است آماده و حاضربهیراق برای پرتاب و فقط منتظر فشار یک دکمه هستند، امیدوار بود.
البته اگر این گفتهها در لابهلای مشکلات نرخ ارز و افزایش قیمت دلار به دست فراموشی سپرده نشود و دوباره به گنجه خاک خورده افتخارات دانشگاهی بازنگردد.
انتهای پیام/4085/خ
انتهای پیام/