نظر 10 اقتصاددان در خصوص ترمیم تیم اقتصادی دولت
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، از ماهها قبل و پس از آشکار شدن ضعفهای بسیار دولت در مهار بحرانهای اقتصادی و عبور از آنچه که به زعم مردم و کارشناسان اقتصادی بیتدبیری مدیران دولتی و ناکارآمدی برنامههای اقتصادی دولت خوانده میشد مطالبهای با عنوان ترمیم تیم اقتصادی دولت شکل گرفت که اصرار بر تغییر مدیرانی که اقتصاددانان معتقد بودند مدیر بحران اقتصادی نیستند از شاخصههای این مطالبهگری بود.
بر همین اساس گروه اقتصادی خبرگزاری آنا در سلسله گزارشها و مصاحبههایی نظر 10 اقتصاددان مطرح کشور در زمینه لزوم ترمیم کابینه و تغییر مدیران اقتصادی دولت را جویا شد که چکیده آن در ادامه میآید:
رانت ارزی در نتیجه ضعف تیم اقتصادی دولت ایجاد شد
اصغر پورمتین، کارشناس بانکی و استاد اقتصاد دانشگاه در گفتگو با خبرگزاری آنا اظهار کرد: اعضای تیم اقتصادی دولت با ضعف عملکرد خود زمینهساز رانت ارزی شدند.
وی با بیان اینکه از همان روزهای نخست تعیین کرباسیان به عنوان وزیر اقتصاد و همکاری وی با سیف به عنوان ریاست کل بانک مرکزی اشتباه بود، گفت: در شرایط کنونی تغییر رئیس سازمان برنامه و بودجه ضروری است.
این کارشناس بانکی با اشاره به اینکه تصمیمات اقتصادی غلط دولت از فروردینماه سال جاری موجب ایجاد فساد و رانت در کشور شد، گفت: بسیاری از افراد سودجو و فرصتطلب از تصمیمهای اشتباه دولت سوءاستفاده کرده و میلیاردها تومان سود هنگفت به جیب زدهاند.
این استاد اقتصاد دانشگاه اضافه کرد: اگر شرایط کنونی را با سال 1390 مقایسه کنیم، متوجه میشویم که تصمیمات غلط دولت دوازدهم آسیبهای جبرانناپذیری را بر اقتصاد کشور وارد کرده است.
پورمتین با اشاره به اینکه در سال 1390 تحریمهای شدیدتری بر علیه کشور وضع شده بود، گفت: بدنه دولت در سال 1390 چابکتر و سرحالتر از امروز بود اما دولت دوازدهم برای مبارزه با تحریمهای وضعشده پیر، خسته و فرسوده است.
مردان اقتصادی دولت مدیر بحران نیستند
امیررضا واعظی آشتیانی، معاون اسبق وزارت صنایع و معادن با اشاره به اینکه مردان اقتصادی دولت شاخصهای لازم برای مدیریت کشور در شرایط بحران را ندارند، گفت: مسئولان کشور به ویژه مدیران اقتصادی نباید سوء مدیریت خودشان را پشت تحریمها پنهان کنند.
وی در جملاتی جنجالی با بیان اینکه اطلاق کلمه مدیر بر روی برخی مدیران کمال بیانصافی است، افزود: اینکه وزیری در چند دوره میآید و هیچ عملکرد مثبتی هم ندارد چه معنی و مفهومی دارد؟ واقعا اطلاق کلمه مدیر برای برخی افراد کمال بیانصافی است زیرا اینها به صورت سلیقهای اعمال سیاست میکنند و توجهی به برنامه پنجساله و چشمانداز 20 ساله کشور ندارند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مدیران ما با واژه بحران بیگانه هستند و این یکی از موضوعات مهمی است که به آن اهتمام نداریم، خاطرنشان کرد: تا زمانی که از مدیران چهار دهه گذشته در نقاط حساس کشور استفاده میکنیم و اینها نشان دادهاند هیچ اثر مثبتی تا به امروز در عملکردشان نداشتند وضعیت اقتصادیمان بهتر از این نخواهد بود زیرا مدیران اقتصادی ما نشان دادهاند مدیران زمان بحران نیستند.
تیم اقتصادی دولت کاپیتان خوبی ندارد
آلبرت بغزیان به عنوان یک اقتصاددان مشهور با اشاره به عملکرد تیم اقتصادی دولت و لزوم تغییر سیاستهای حوزه صنعت و تجارت، به خبرگزاری آنا گفت: تیم اقتصادی دولت کاپیتان خوبی ندارد.
وی که دارای دکتری تخصصی علوم اقتصادی از دانشگاه شهید بهشتی است، افزود: در موضوع تک نرخی کردن ارز، بنده از جمله معدود افرادی بودم که با توجه به تجارب گذشته کشور در این موضوع آسیبهای اجرای این طرح را به مسئولان گوشزد کردم ولی متاسفانه گوش شنوایی وجود نداشت.
عضو هیأت تجدیدنظر شورای رقابت اضافه کرد: به نظر من در تیم اقتصادی دولت همه افراد بازیکنان خوبی هستند اما کاپیتان خوبی ندارند که این اتفاق یک ضعف بزرگ محسوب میشود.
التهابات ارزی سوءمدیریت بود/ ثروت 70 درصد جامعه در اختیار 5 درصد
عبدالمجید شیخی، استاد اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی هم در گفتگو با آنا با اشاره به اینکه بسیاری ازمعضلات اقتصادی از درون کشور نشأت میگیرد، گفت: با حضور وزرای فعلی اقتصادی مشکلات حل نمیشود.
این استاد اقتصاد دانشگاه، بزرگترین سوء مدیریت دولت دوازدهم را تکنرخی کردن ارز دانست و اضافه کرد: ارز تکنرخی نتیجهای جز فساد و رانت برای کشور نداشت و در شرایطی که نرخ ارز چند نرخی بماند شاهد عقبگرد کامل دولت در حوزه اقتصاد خواهیم بود.
وی با انتقاد از این موضوع که بیش از 70 درصد از ثروت جامعه در اختیار پنج درصد از افراد است، گفت: حجم نقدینگی در اقتصاد کشور طی پنج سال گذشته پنج برابر شده است اما هنوز پولهای سرگردان در بخشهای مختلف اقتصادی کشور وجود دارد که اگر این پولها را نظام بانکی به بخش تولید تزریق میکرد اشخاص فرصتطلب و سوداگر نمیتوانستند در مدت کوتاهی تلاطمهای ارزی را در اقتصاد ایران ایجاد کنند.
مردان اقتصادی دولت از همفکری با اقتصاددانان غافل نشوند
مهدی تقوی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی هم با بیان اینکه حضور صاحبنظران اقتصادی در مجامع تصمیمگیری دولت بسیار مؤثر است، به خبرگزاری آنا گفت: تغییر رئیس کل بانک مرکزی و اجرای سیاست جدید ارزی مثبت ارزیابی میشود.
وی با انتقاد از سیاست تک نرخی کردن ارز توسط دولت، افزود: تک نرخی کردن ارز و عدم مجوز فروش ارز به صرافیها موجب شد تا بازار سیاه ارزی در کشور بازهم قدرت بگیرد که همین بازار سیاه موجب افزایش نرخ در بازار ارز شد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: در شرایط کنونی شاهد تلاطمهای ارزی در بازار هستیم که برای حل این مشکل بزرگ، مشورت و همفکری اقتصاددانان و تحلیلگران اقتصادی بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سایر نهادهای قانونگذاری و اجرایی ضرورتی اجتنابناپذیر است.
ایجاد بازار ثانویه ارزی مثبت بود/ سیاستهای ضدتولید عامل سفتهبازی
ایرج توتونچیان، کارشناس اقتصادی با تاکید بر لزوم عدم دخالت دولت در بازار ثانویه، گفت: بخش خصوصی میتواند بازار ثانویه را به خوبی مدیریت کند و هر جا دولت مداخله کند، رانت و فساد پیش میآید.
وی ادامه داد: دست کسی که پیشنهاد بازار ثانویه را داده است درد نکند، قطعا این پیشنهاد از سوی دولت یا کمیته اقتصادی دولت مطرح نشده است چرا که آنها مدتهاست که سردرگم بودند که چه بکنیم و چه نکنیم، درحالی که پیشنهاد این بازار ثانویه، بازار را سر و سامان میدهد.
استاد دانشگاه الزهرا(س) با تاکید بر اینکه دولت به علت سیاستهای اشتباه موجب ایجاد درآمد و ثروت زیاد در کشور شده است، تصریح کرد: دولت به علت سیاستهای اشتباه اجازه سفتهبازی را به سودجویان و افراد ثروتمند میدهد که این مشکلات عوارضش است که باید پای این عوارض بنشیند.
مدیران کنونی اقتصادی مدیریت بحران نمیدانند
محمد علی خطیبی، نماینده اسبق ایران در اوپک در گفتگو با خبرنگار آنا با بیان اینکه نداشتن برنامه برای مواقع بحرانی از نقاط ضعف تیم اقتصادی دولت است، گفت: مدیران کنونی اقتصادی توانایی مدیریت در مواقع بحران ندارند.
وی با اظهار نگرانی از عدم اطمینان مردم به مسئولان و برنامههای اقتصادی دولت گفت: وجود فساد در اقتصاد کشور مشکل اصلی است و افزایش بیرویه قیمتها موجب عدم اعتماد مردم به برنامههای اقتصادی و صحبتهای مسئولان دولت است.
عضو هیأت علمی واحد تهران مرکزی دانشگاه آزاد ادامه داد: عدم اطمینان مردم به دولت در پی افزایش قیمتها و نداشتن برنامهای از سوی دولت برای مشکلات اقتصادی صورت گرفت. یعنی مردم به گفتههای دولتمردان هیچ اعتقادی ندارند وقتی که نرخ دلار 4200 تومان تصویب شد بلافاصله در افکار عمومی اعلام شد که دولتمردان نمیتوانند دلار را با این قیمت تأمین کنند بنابر این، همین عدم اطمینان به گفتههای دولت باعث شد که مردم به سمت سرمایهگذاری در بازار دلار و سفتهبازی ارزی سوق پیدا کنند.
احسان خاندوزی، مدیر دفتر اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بسته ارزی جدید دولت فاقد هرگونه ابزار برای مبارزه با سفتهبازی است، گفت: دولت برای خروج دلالان و سفتهبازان از بازار ارز هیچگونه برنامه مشخصی را ارائه نکرده است.
وی با اشاره به اینکه انتظار میرفت پس از تعطیلی چهارماهه صرافیها، آغاز به کار آنها موجب تحقق سیاستهای ارزی دولت شود، گفت: متاسفانه در زمینه انضباط مالی صرافیها دولت کوتاهی کرد و حتی در شرایط کنونی هم که صرافیها اجازه کار پیدا کردند، شاهد عدم ارائه اطلاعات دقیق و خروج سرمایه از کشور هستیم.
خاندوزی با اشاره به اینکه انتظار میرفت پس از تعطیلی چهارماهه صرافیها، آغاز به کار آنها موجب تحقق سیاستهای ارزی دولت شود، گفت: متاسفانه در زمینه انضباط مالی صرافیها دولت کوتاهی کرد و حتی در شرایط کنونی هم که صرافیها اجازه کار پیدا کردند، شاهد عدم ارائه اطلاعات دقیق و خروج سرمایه از کشور هستیم.
وزرا با مردم صحبت نمیکنند/ دولت از ریشه مشکل دارد
ابوالقاسم حکیمیپور، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، در خصوص ترمیم تیم اقتصادی دولت، گفت: همه مدیران و وزرا در کشورهای دیگر بین چهار تا 6 ساعت در هفته با مردمشان در تلویزیون سخن میگویند.
این استاد دانشگاه با اشاره به این موضوع که من شک دارم در 6 سال گذشته وزرای ما کلا 6 ساعت در تلویزیون برای مردم صحبت کرده باشند، تاکید کرد: وقتی از دیماه سال گذشته بازار مسکن ما با افزایش افسار گسیخته 40 درصدی روبهرو شده است، وزیر مسکن حتی توضیح نمیدهد که چه اتفاقی برای بازار مسکن افتاده است؟
حکیمیپور با اشاره به معضل نظریهپردازی در کشورمان، اظهار کرد: دولت فعلی از نظر اندیشه و ریشه دچار مشکل است.
وی تصریح کرد: طرح این سؤال که آیا ترمیم تیم اقتصادی مفید است یا خیر سؤال صحیحی نیست، چرا که من به عنوان یک استاد دانشگاه و اقتصاددان با تفکرات اقتصادی دولت و تیم اقتصادی دولت مشکل دارم؛ سیاستهای کلی در دولت و نوع نگرش مشکل دارد.
مجلس از اختیاراتش برای انسجام تیم اقتصادی دولت استفاده میکند
یحیی کمالیپور، نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس هم با بیان اینکه سیاستهای اقتصادی دولت یکی پس از دیگری منجر به شکست میشود، بر ضرورت تغییر تیم اقتصادی دولت تأکید کرد و گفت: مجلس از اختیارات خود استفاده میکند.
وی با بیان اینکه راه برونرفت از مشکلات اقتصادی کشور مسیری نیست که اکنون دولت در پیش گرفته است و تیم اقتصادی دولت هم نتوانسته در ادوار مختلف مشکلات را حل کند، افزود: سیاستها و برنامههایی که دولت در زمینه اقتصادی داشته است یکی پس از دیگری منجر به شکست شده است؛ بنابراین ضرورت تغییر در بدنه اقتصادی دولت احساس میشود.
نایب رئیس کمیسیون قضائی مجلس با بیان اینکه اکنون توپ در زمین تیم اقتصادی دولت است و باید با ترمیم آن اوضاع اقتصادی کشور بهبود یابد، گفت: دولت باید برای اقتصاد برنامه داشته باشد تا اقتصاد بهبود یابد.
انتهای پیام/4076
انتهای پیام/