قدر غدیر از دیدگاه قرآن و فریقین ـ 1
واقعه غدیر نقطه عطفی است در سیر تکاملی حقیقت ایمان و این وظیفه علماء و دانشمندان بوده تا رسالت علمی و روشنگری خود را انجام دهند.
ولایت و خلافت امیرالمؤمنین (ع) حقیقت مظلومی است در طول تاریخ(۱) که البته هیچگاه از دید قلم دانشمندان مسلمان مغفول واقع نشده و در شعر و ادب و نقل تاریخی و حجت اجتماعی کوتاهی نکردهاند؛ اما از دید روایی به واقعه غدیر، نگاه خیلی خوبی شده است و آنچه ما اکنون در دست داریم این است که حدود 110 صحابی، حدیث غدیر را نقل کردهاند؛ اما وقتی به دوره تابعین میرسیم، از این جا کمکم صفبندیها مشخص میشوند و از نقلها کاسته میشود؛ بنابراین، حدود 84 تابعی، حدیث غدیر را نقل کردهاند و وقتی به علمای قرن دوم هجری میرسیم، رقم نقل حدیث، به 56 نفر میرسد. در قرن سوم 92 نفر از عالمان این حدیث را نقل کردهاند و در قرن چهاردهم، تنها 19 نفر از علمای اهل سنت، این حدیث را نقل کردهاند. از میان عالمان حدیثی اهل سنت، احمد بن حنبل نگاه خوبی به این حدیث داشته و با 40 سند آن را نقل کرده است(۲).
پس این ولایت و خلافت الهی که امر آن در قرآن و کلام رسول خدا(ص) آمده باید هر سال یا بلکه هر لحظه مورد توجه و مطالعه و ابلاغ قرار بگیرد.
و این واقعه در سیره اهل بیت(ع) بسیار تأکید شده و در افضلیت این عید بر سایر اعیاد میفرمایند:
افضل بودن عید غدیر بر سائر اعیاد
فرات بن احنف میگوید:
از امام جعفر صادق(ع) پرسیدم: فدایت شوم، آیا مسلمانان عیدی بالاتر از عید فطر و عید قربان و روز جمعه و روز عرفه دارند؟
امام فرمودند: «آری! بالاترین، بزرگترین و شریفترین اعیاد روزی است که خدا دین را در آن روز کامل گردانید و این آیه را بر پیامبرش، محمّد(ص) نازل فرمود: الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَکُمُ الإِسْلاَمَ دِینًا؛ امروز دین شما را برایتان کامل و نعمت خود را بر شما تمام گردانیدم و اسلام را برای شما [به عنوان] آیینی برگزیدم».
سؤال کردم: آن چه روزی است؟
فرمودند: «انبیای بنیاسرائیل وقتی وصیّت و امامت را به نفر بعد از خودشان واگذار میکردند، آن روز را عید قرار میدادند و این روز هم روزی است که پیامبر(ص)، علی(ع) را رهبر مردم قرار داد و در آن روز چیزهایی نازل شد و دین کمال یافت و نعمت بر مؤمنان تمام گردید».
عرض کردم: در این روز چه کاری شایسته است، انجام دهیم؟
امام(ع) فرمودند: «این روز، روز عبادت، نماز، روزه، شکر و سپاس خدا و مسرّت به سبب ولایت ما بر شما از جانب خداست، من دوست دارم این روز را روزه بگیرید»(۳).
۱-شرح نهجالبلاغه، ابن ابی الحدید، ج1، ص 356
۲-الغدیر، علامه امینی، ج1، ص 35
۳-کافی، ج1، ص ۲۰۴
* پژوهشگر دین
انتهای پیام/4072/پ
انتهای پیام/