صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۰۲ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
از سوی محقق دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفت؛

ابداع دستگاه آبیاری زیرسطحی با خطایابی اتوماتیک/ «واترسوآب» ارزان‌تر و پیشرفته‌تر از نمونه آمریکایی

محقق دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوئین‌زهرا با توجه به ویژگی‌های دستگاه آبیاری زیرسطحی با خطایابی مکانیکی و اتوماتیک، این دستگاه را ارزان‌تر و پیشرفته‌تر از نمونه آمریکایی دانست.
کد خبر : 300369

مهدی محرم‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار گروه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی خبرگزاری آنا به تشریح دستگاه «آبیاری زیرسطحی با قابلیت خطایابی (مکانیکی و اتوماتیک) گرفتگی کارا با هر دو سیستم‌ ثقلی و تحت فشار» پرداخت و اظهار کرد: این طرح نخستین سیستم هوشمند خطایابی شبکه آبیاری در سراسر دنیا است که بیش از 70 درصد نسبت به روش‌های غرقابی و بیش از 35 درصد نسبت به روش‌های قطره‌ای موجود، مصرف آب را کاهش می‌دهد.


این محقق دانشگاه آزاد اسلامی افزود: «این دستگاه که دو نوع مکانیکی و اتوماتیکی دارد، زیر هر درخت نصب می‌شود و به خطایابی سیستم آبیاری می‌پردازد. مدل اتوماتیک آن دارای نرم‌افزار همراه و کنترولر است که زمان آبیاری و خطایابی را از طریق پیامک اعلام می‌کند؛ این طرح نخستین شبکه خطایاب سیستم آبیاری در دنیا است که چنین قابلیتی دارد.»


وی خاطرنشان کرد: «این محصول با نام واترسوآب که تلفیقی از کلمه آب و معادل‌های ترکی و انگلیسی آن است و سایت آن نیز به آدرس www.watersuab.ir در دسترس قرار دارد از سوی شرکت دانش‌‌بنیان آرتاخه تولید و 35 درصد سرمایه‌گذاری این محصول با دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوئین‌زهرا و 65 درصد سرمایه‌گذاری آن با این شرکت است.»



معاون عمرانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوئین‌زهرا ادامه داد: «اکنون دو شرکت آمریکایی هانتر(Hunter) و رین‌برد(Rain Bird) در حال تولید این محصول هستند، اما محصول تولیدشده در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوئین‌زهرا دارای قیمت پایین‌تر و قابلیت‌های بیشتری است.»


محرم‌پور با مقایسه قیمت این محصول با نمونه‌های خارجی آن به آنــا گفت: «هر دستگاه تولیدشده از سوی شرکت‌های آمریکایی حدود 51 دلار است که با قیمت فعلی دلار عددی بیش از 500 هزار تومان می‌شود. اما نوع مکانیکی دستگاه واترسوآب حدود 20 هزار تومان و نوع اتوماتیک آن حدود 40 هزار تومان قیمت دارد که نسبت به نمونه خارجی آن بسیار ارزان‌تر است.»



وی ادامه داد: «وسعت 70 درصد باغات ایران کمتر از 5 هکتار است و برای کشاورزان و باغداران این مزارع، خرید پمپ، تأمین ملزومات پمپاژ آب و نگهبانی از ایستگاه پمپاژ صرفه اقتصادی ندارد. بنابراین استفاده از دستگاه‌های آبیاری قطره‌ای یا زیرسطحی برای 70 درصد مزارع کشور که عددی حدود یک میلیون و 200 هزار هکتار می‌شود، مقرون به صرفه نیست.»


این مسئول با مقایسه عملکرد محصول تولیدی با نمونه آمریکایی آن بیان کرد: «به لحاظ کارایی نیز تفاوت‌های مهمی بین این دو محصول وجود دارد. برای استفاده از نمونه آمریکایی آن باید از آبیاری تحت فشار استفاده کرد. در حالی که نمونه داخلی را می‌توان برای آبیاری تحت فشار و ثقلی مورد استفاده قرار داد.»



محرم‌پور تصریح کرد: «در نمونه خارجی امکان بازبینی وجود ندارد. به عبارت دیگر اگر اخلالی در عملکرد دستگاه پیش بیاید و یا نیاز به بازبینی داشته باشد و یا به هر دلیلی گرفتگی ایجاد شود، نمی‌توان از آن بازدید کرد. اما در نوع داخلی از طریق پیامک، هرگونه گرفتگی و اختلال در سیستم آبیاری اعلام می‌‌شود و حتی محل شکستگی لوله نیز به اطلاع دارنده نرم‌افزار دستگاه می‌رسد.»


مبدع طرح آبیاری زیرسطحی با قابلیت خطایابی اظهار کرد: «این دستگاه به دلیل حذف قطره‌چکان با فشار آبی حدود 4 سانتیمتر پشت نازل کار می‌کند، در حالی که برای نمونه آمریکایی باید حداقل 10 متر فشار پشت نازل تأمین کرد. بنابراین ما مشکلات عمده استفاده از این دستگاه‌ها را شناسایی و برطرف کردیم. یکی از مشکلات این بود که این دستگاه‌ها حتما باید برای سیستم‌های تحت فشار به کار روند که نیاز به پمپ دارد.»


وی افزود: «این طرح در مرحله طراحی قالب برای تولید انبوه است، آزمایش‌های مختلفی انجام شده و محصول به طور آزمایشی در دانشگاه استفاده شده که نتایج آن مثبت بوده است. اکنون نیز در حال رابزنی با دانشگاه آزاد اسلامی برای اخذ پتنت هستیم. زیرا اگر پتنت بین‌المللی برای این طرح وجود داشته باشد، می‌توان به بازاریابی گسترده‌تری پرداخت.»



این کارشناس و دکتری حوزه عمران آب بیان کرد: «با توجه به مشکلات آب در کشورهای خاورمیانه در صورت حمایت دانشگاه آزاد می‌توان به بازاریابی این طرح پرداخت. اکنون امارت و قطر بیشترین خرید خود را از دو شرکت آمریکایی انجام می‌دهند. در سایت آمازون نمونه‌های این دستگاه‌ها با قیمت حدود 570 هزار تومان به فروش می‌رسد.»


محرم‌پور تأکید کرد: «برای آبیاری یک هکتار باغ، کل هزینه خرید نمونه داخلی دستگاه آبیاری زیرسطحی هوشمند و اجرای آن حدود 20 میلیون تومان می‌شود. در حالی که هزینه خرید امتیاز یک ساعت حق‌آبه در استان قزوین حدود 60 میلیون است که با توجه به نیاز یک هکتار باغ به دو ساعت آب برای آبیاری در مجموع 120 میلیون نیاز است. بنابراین این طرح توجیه اقتصادی بالایی دارد.»


وی خاطرنشان کرد: «با توجه به تغییرات ارز نیاز به حمایت بیشتری از سوی دانشگاه آزاد اسلامی داریم. این طرح در بازدید دکتر رهبر از دانشگاه آزاد اسلامی قزوین برای سرمایه‌گذاری تصویب شد و اگر حمایت شود 6 ماهه به تولید انبوه می‌رسد.»


انتهای پیام/4062/4065


انتهای پیام/

ارسال نظر