نگرانی از احداث پارکینگ طبقاتی بهجای موزه اشیای تاریخی قزوین
بهگزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، ناهید منصوری، در یکی از محلههای قدیمی استان قزوین که اکثر افراد محلی آن را نام به «سردار» میشناسند، فضایی وسیع قابل رویت است که به گفته اهالی این منطقه قرار بوده به موزه تبدیل شود.
با اینکه بومیان اطمینان داشتند این محوطه، مجموعهای از آثار تاریخی خواهد شد اما شهرداری استان قزوین بعد از ویران کردن ساختمانهایی که در این منطقه وجود داشته، این بخش از شهر را همچنان خالی نگه داشته است.
یکی از مواردی که چهره نامناسبی از این شهر برای هر گردشگر ترسیم میکند، عدم فعالیت شهرداری قزوین و تبدیل شدن این منطقه به پاتوقی برای معتادان است. دیوارهایی که با وجود قدمتشان، بر اثر افروخته شدن آتش سیاه شدهاند و زبالههایی که در حاشیه محوطه ریخته شده از منظرههای فراریدهنده برای هر مسافر و توریست است که علاوه بر تمام زشتیهایش، هر فرد را از بازدید بخشهای تاریخی که در مجاورت این محوطه قرار گرفته منصرف میکند.
بر اساس نظر ساکنان این منطقه از شهر، شهرداری قزوین بجای ساخت موزه تصمیم به احداث پارکینگ طبقاتی دارد تا ممر درآمدی در مقابل زمینی که رها شده باشد.
در بخش کناری این محوطه یک آبانبار وجود دارد که در حال حاضر از سوی سازمان میراث فرهنگی مرمت شده تا در آیندهای نزدیک به موزه آب تغییر کاربری پیدا کند. همچنین وجود مدرسه تاریخی سردار با معماری خاص و ویژهای که دارد، با اینکه امروزه به کارگاههای مرمتی تغییر کاربری داده است اما با نابسامانی که در بخش بیرونی به چشم میخورد قطعا برای هر فرد بیتمایلی به بازدید را به دنبال خواهد داشت.
بر اساس نظر اکثر میراث دوستان، یکی از مشکلاتی که در استانهای مختلف باعث تخریب تدریجی میراث و محوطههای تاریخی میشود برنامههایی است که هیچگاه شکل اجرایی به خود نمیگیرند. مشابه این موارد در هر شهری به چشم میخورد چراکه بسیاری از اتفاقها در سکوت و در حالی که کسی انتظار ندارد، روی میدهد.
از این دست رویدادها میتوان به تخریب خانهها و بناهای تاریخی در محله بهارستان استان تهران، تخریب ابنیه قدیمی استان یزد که با وجود ثبت جهانی شدن هر روزه خبر ویرانی یکباره آن به گوش میرسد، هم اشاره کرد.
حتی این اتفاق در برخی استانها از جمله قزوین هم نه یکبار بلکه چندین بار روی داده است، برای مثال در محله دارالشفا که پشت مسجد جامع، مجموعه سعدالسلطنه، کاروانسرای وزیر قرار گرفته؛ چندی پیش تخریبهایی از سوی شهرداری در خانهای که نمونهای از یک خانه شازدهنشین است، انجام شد. این بنا از خانههای اهل حرم صفوی با حمامهای شخصی بازمانده از 400 سال پیش بود که الگو گرفته از حمامهای عمومی بوده و در مقیاسی کوچک ساخته شده بود. این خانه صفوی از دیگر بخشهای تاریخی است که برای مدتی هم که شده، مورد تخریب قرار گرفت.
از دیگر بناهایی که در استان قزوین این روزها در معرض تخریب واقع شده، گرمابه تاریخی حاج میرزا علی اکبر واقع در محله راه ری است که به عنوان یادگاری از دوره قاجار برجای مانده است. با وجود اینکه این گرمابه، بخاطر برخورداری از الگوهای سنتی و ارزشهای ملی در سال 1384 به ثبت ملی رسید، اما امروزه با سهلانگاری مالکان بنا و عدم مشارکت در مرمت و احیا این اثر تاریخی به مکانی برای تجمیع زباله و حضور افراد معتاد تبدیل شده و مشکلات زیادی را برای ساکنان این محله، بوجود آورده است.
انتهای پیام/