خرسها چگونه در طی خواب زمستانی استخوانهایشان را قوی نگه میدارند؟
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceMag، این موضوع که خرسها چگونه چنین شاهکاری را انجام میدهند برای سالها دانشمندان را سردرگم کرده بود. اما اکنون مطالعه جدیدی نشان میدهد ممکن است توانایی این جانور در سرکوب کردن و متعادل نگه داشتن فرآیند مادامالعمر و دو مرحلهای به نام «بازسازی استخوان» باشد که توضیحی برای سلامت کامل خرسها پس از خواب زمستانی است.
در قدم اول به نام «تحلیل»، بافت استخوانی بالغ از اسکلت جدا میشود و در قدم دوم به نام «تکوین» بافت جدید ساخته میشود. در این مطالعه دانشمندان 13 خرس سیاه را در 4 دوره خواب زمستانی زیر نظر گرفتند و در هر دوره 10 روزه از آنها نمونه خون گرفتند.
محققان کشف کردند که در طی خواب زمستانی سطح یک نشانگر تکوین استخوان که به عنوان «فسفاتاز قلیایی ویژه استخوان» (BSALP) شناخته میشود و یک نشانگر تحلیل استخوان که با نام «فسفاتاز اسید تارترات ایستا» (TRACP) شناخته میشود، کاهش مییابد که این امر باعث کاهش دگرگونی تمامی استخوانها نیز میشود.
همچنین دانشمندان پی بردند میزان کلسیم-عنصر سازنده استخوان- در طی خواب زمستانی تغییر نمیکند که بدان معنا است که حتی با وجود متوقف شدن بازسازی استخوان سطح کلسیم متعادل میماند و میزان صدمات وارده به استخوان را محدود میکند.
با نگاهی دقیقتر به یکی از هورمونها به نامکوکائین (و آمفتامین) که وظیفه کاهش میزان تحلیل استخوان را به عهده دارد، سطح این هورمون در طی خواب زمستانی تا 15 برابر بیشتر از خرسها در خواب معمولی است. این امر حاکی از آن است که این هورمون نقش حیاتی در تکامل و تنظیم روشی که خرسها برای محافظت از اسکلتشان در سکون طولانی مدت استفاده میکنند، دارد.
دانشمندان بر این باورند ادامه تلاشها برای درک اقدامات حفاظتی میتواند منجر به راههای جدید برای درمان مشکلات و بیماریهای زوال و تحلیل استخوانها در انسان شود.
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/