مهاجرت نخبگان برای شغل، جایگاه و زندگی بهتر چیز عجیبی نیست
دکتر محمود نیلی احمدآبادی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، دلایل مهاجرت دانشجویان، فارغالتحصیلان و نخبگان ایرانی به خارج از کشور را به چند شیوه تقسیمبندی کرد و افزود: تعداد زیادی از نخبگان برای ادامه تحصیل و کسب تجربیات از ایران به کشوری دیگر میروند و بعد از فارغالتحصیلی هم به کشورشان برمیگردند که در اصطلاح به نوع شیوه چرخش نخبگان میگویند.
وی با بیان اینکه بسیاری از نخبگان بعد از فارغالتحصیلی به کشورشان برمیگردند، گفت: اکثر دانشگاههای دنیا از دانشجویان دوره دکتری حمایت مالی میکنند که این مساله برای دانشجو یک پشتوانه مالی به حساب میآید و هم میتواند در دانشگاهی خوب تحصیل کند. اکثر اعضای هیات علمی دانشگاهها افرادی هستند که در دانشگاههای خارجی تحصیل کردند و بعد از فارغالتحصیلی به کشور بازگشتند.
نیلی احمدآبادی در ادامه سخنان خود به یکی دیگر از شیوههای خروج نخبگان از کشور اشاره کرد و افزود: گروه دوم افرادی هستند که بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاههای خارجی به کشورشان باز نمیگردند و در آنجا به زندگی شخصی و کاری خودشان ادامه میدهند.
جایگاه اجتماعی برای انسانهای متفکر و نخبه مهم است
رئیس دانشگاه تهران گفت: به عقیده من اگر فردی در دوران تحصیل، زندگی و روابط اجتماعی دچار مشکل نشود معمولا با کشورشان قطع رابطه نمیکنند به این معنا که نوع رفتن آنان از کشور مهم است و اگر با خاطری رنجیده ایران را ترک کنند کمتر تمایل دارند که به کشورشان بیایند.
وی با تاکید بر اینکه در دنیا بخشی از مهاجرتها به خارج از کشور امری طبیعی به حساب میآید، افزود: افراد به خصوص تحصیلکردگان و نخبگان به دنبال زندگی و شرایط بهتری هستند و تصمیم به مهاجرت میگیرند؛ این مساله در همه جای دنیا رخ میدهد و صرفا در ایران اتفاق نمیافتد. اما ما جهت حفاظت از سرمایههای انسانی تحصیلکرده و نخبه باید شرایط کار و زندگی بهتر را برای آنان در کشور فراهم کنیم چراکه جایگاه اجتماعی برای انسانهای متفکر و نخبه مهم به حساب میآید.
مهاجرت نخبگان به معنای قهر جوانان نیست
نیلی احمدآبادی در بخش دیگری از سخنان خود به استقبال کشورهای خارجی از پذیرش فارغالتحصیلان دانشگاه تهران اشاره کرد و گفت: آن طوری که ما مشاهد کردیم کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی نظیر آلمان، سوئیس، آمریکا و کانادا به فارغالتحصیلان دانشگاه تهران پذیرش میدهند و از حضور آنان برای ادامه تحصیل در کشور و دانشگاههایشان استقبال میکنند.
رئیس دانشگاه تهران در پایان تاکید کرد: مهاجرت به کشورهای دیگر برای شغل، جایگاه و زندگی بهتر، در دنیا چیز عجیبی نیست و در بسیاری از کشورها چنین مهاجرتهایی رخ میدهد. به عبارتی رفتن نخبگان به خارج یا ادامه تحصیل آنان به کشورهای دیگر به معنای قهر جوانان نیست زیرا آنان به دنبال شرایط و زندگی بهتر هستند.
انتهای پیام/