توضیحات محمود صادقی پیرامون نحوه عملکرد دیوان محاسبات در گردش مالی مجلس
به گزارش حوزه پارلمانی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، محمود صادقی در نشست علنی امروز (چهارشنبه) مجلس شورای اسلامی در اخطار اصل 79 قانون اساسی گفت: اظهارنظری که من روز یکشنبه در نطق اضطراری خود داشتم باعث برخی ابهامات شده که توضیحاتی را در این زمینه ارائه میدهم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اظهارات من در مورد دیوان محاسبات در خصوص شخص رئیس دیوان محاسبات نبود، بیان کرد: بلکه منظورم فرآیند دیوان محاسبات است که منجر به خط خوردن و پاک شدن نتیجه زحمات حسابرسان دیوان محاسبات در جریان رسیدگی به نظام مالی و گردش مالی سالانه مجلس میشود که جزئیات آن را در جلسه علنی کمیسیون یا جاهای دیگر میتوان گفت.
وی افزود: در مورد عصاره فضائل که صحبت کردم اشاره من به فرمایش امام خمینی (ره) بود که خطاب به نمایندگان دوره اول مجلس فرموده بودند شما عصاره فضائل ملت هستید و معروف شد که مجلس عصاره فضائل ملت است.
صادقی متذکر شد: نظام قانونگذاری ما با شورای نگهبان و مجلس عجین شده است. این شورا به موجب اصل 99 قانون اساسی بر انتخابات مجلس و بر قانونگذاری مجلس نظارت دارد و هر دوی اینها از یک فلسفه متقن برخوردار هستند.
عضو فراکسیون امید با بیان اینکه من به نظارت استصوابی شواری نگهبان قائل هستم و این موضوع را با صراحت هر چه تمام در سخنرانیهایم گفتهام، ادامه داد: اگر به مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی مراجعه کنیم متوجه میشویم که نظارت شورای نگهبان بر انتخابات به دلیل تجربه تلخی بوده که در رژیم استبدادی پهلوی وجود داشته است زیرا در آن دوره حاکمیت تعدادی از کاندیداهای سفارشی را از صندوق بیرون میآورد و به این دلیل در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پیشبینی شد که نهاد مستقلی بر انتخابات نظارت کند تا نمایندگان نماینده واقعی مردم باشند و نماینده دولت یا حاکمیت نباشند و مداخلات قوه مجریه و حاکمیت در انتخابات کاهش یابد و نمایندگان به آراء مردم نزدیک باشند و این موضوع برای نظام ما بسیار ضروری است.
وی افزود: نظارت قانونی شورای نگهبان به نوعی محصول مبارزات مردم در نهضت مشروطیت است و شهادت شیخ فضلالله نوری نیز بر این مبنا بوده که مشروطه ما مشروعه است یعنی بایستی بر قوانین مجلس نظارت باشد و در متمم قانون اساسی مشروطه نیز آمده بود که 5 نفر از فقهای تراز اول نظارت کنند تا مصوبات مجلس خلاف اسلام نباشد.
عضو کمیسیون آموزش مجلس با بیان اینکه شورای نگهبان به صورت قانونی بر مصوبات مجلس نظارت دارد، اظهار داشت: باید مصوبات مجلس منطبق بر شرع باشد و مخالف قانون اساسی نباشد. در اصل 93 قانون اساسی تصریح شده که مجلس شورای اسلامی بدون شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد و مطابق اصل 98 قانون اساسی تفسیر اصول قانون اساسی با شورای نگهبان است.
صادقی بیان کرد: اما نکته اینجاست که بعد از 4 دهه که از عمر جمهوری اسلامی می گذرد و فعالیت مستمری در کنار مجلس داشتهاند آیا حق نداریم بپرسیم که محصول این نظارت و خروجی آن چیست که این امر باید به صورت دقیق و علمی ارزیابی شود.
عضو فراکسیون امید ضمن تأکید بر قائل بودن احترام برای شورای نگهبان و تأکید بر اینکه مصوبات مجلس بدون تأیید شورای نگهبان اعتبار ندارد، گفت: تفسیرهایی که تاکنون شورای نگهبان کرده سبب کاهش اختیارات مجلس شده است از جمله تفسیرهایی که مربوط به حق تحقیق و تفحص مجلس است اعمال محدودیت در مورد تحقیق و تفحص از شورای نگهبان و مجلس خبرگان است. این محدودیتها باعث شده که اختیارات مجلس کم شود.
نماینده مردم تهران با بیان اینکه شورای نگهبان در خروجیهای مجلس سهیم است، ادامه داد: نظارت شورای نگهبان بر مجلس قانون است و بر ما لازمالاتباع است.
صادقی با اشاره به اینکه در موارد متعددی شورای نگهبان ایراداتی به مصوبه مجلس گرفته و اینگونه رهنمود میدهد که بر این مصوبه استنثاء بزنید، گفت: وقتی بر قوانین استثناء و تبصره می زنید آن قانون خاصیت خود را از دست میدهد.
عضو فراکسیون امید گفت: من برای همه نهادهای قانونی کشور احترام قائل هستم و ضمن احترام، حق انتقاد را هم محترم میشمارم.
لاریجانی در پاسخ به اخطار قانون اساسی محمود صادقی اظهار داشت: اگر دفعه قبل نیز اینگونه صحبت می کردید تا این حد مناقشه ایجاد نمی شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به نطق صادقی در خصوص دیوان محاسبات گفت: بررسی حسابهای مجلس را دیوان محاسبات انجام میدهد ولی شما بیان کردید که رئیس این دیوان مواردی را خط میزند که واقعا این طور نیست و من هم از محاسبات دیوان در خصوص مجلس باخبر نمیشوم.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه دیوان محاسبات به صورت سیستمی عمل میکند، گفت: در کمیسیون برنامه و بودجه نظرات خود را بیان میکنند و مورد بررسی قرار میگیرد که اگر اشکالی وجود داشته باشد آن را بیان میکنند.
انتهای پیام/