دلایل بوی بد بدن و روش های درمان آن
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، برومهیدروز (Bromhidrosis) به بوی بد بدن مرتبط با عرق گفته میشود. عرق به خودی خود فاقد بو است و در حقیقت مواجهه آن با باکتریهای روی پوست موجب شکل گیری بوی بد میشود. جدا از بوی بدن، برومهیدروز با اصطلاحات بالینی دیگر از جمله Osmidrosis و Bromidrosis نیز شناخته میشود.
دلایل بوی بد بدن و روشهای درمان آن
به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "هلث لاین"، برومهیدروز اغلب میتواند از طریق تغییر در عادات بهداشتی قابل درمان یا قابل پیشگیری باشد، اگرچه گزینههای درمانی پزشکی نیز در دسترس هستند.
دلایل
انسان دارای دو نوع غده عرق است که به نامهای آپوکرین و اکرین شناخته میشوند. برومهیدروز به طور معمول با ترشح عرق از غدد آپوکرین مرتبط است. البته، هر دو نوع از غدد عرق میتوانند به شکل گیری بوی بدن غیر طبیعی منجر شوند.
غدد آپوکرین عمدتا در مناطق زیربغل، کشاله ران، و پستان قرار دارند. عرق ترشح شده از این غدد غلیظتر از عرق ترشح شده از غدد اکرین است. همچنین، عرق آپوکرین حاوی مواد شیمیایی به نام فرومونها است، که هورمونهایی با قابلیت تاثیرگذاری روی دیگران هستند. به عنوان مثال، انسانها و حیوانات فرومونها را برای برای جذب جفت ترشح میکنند.
هنگامی که عرق آپوکرین ترشح میشود، بی رنگ و بی بو است. زمانی که باکتریهای روی بدن تجزیه عرق را آغاز میکنند، بوی ناخوشایند میتواند در افراد مبتلا به برومهیدروز شکل بگیرد.
غدد آپوکرین تا زمان بلوغ فعال نمیشوند. بر همین اساس است که بوی بدن به طور معمول میان کودکان موردی مساله ساز نیست.
غدد عرق اکرین در سراسر بدن قرار دارند. عرق اکرین نیز در ابتدا بی رنگ و بی بو بوده، اگرچه حاوی یک محلول شور است. بوی بد میتواند در نتیجه تجزیه این عرق توسط باکتریهای روی بدن نیز شکل بگیرد. بوی عرق اکرین میتواند بازتاب دهنده برخی مواد غذایی مصرفی مانند سیر، نوشیدن الکل، یا مصرف برخی داروها نیز باشد.
تشخیص
برومهیدروز به راحتی قابل تشخیص است. پزشک بر اساس بوی بدن شما باید قادر به تشخیص این شرایط باشد. اگر عرق نکرده باشید یا به تازگی دوش گرفته باشید، ممکن است بدن بوی قابل تشخیصی نداشته باشد. بر همین اساس، پزشک ممکن است درخواست معاینه پس از انجام ورزش را ارائه کند.
همچنین، پزشک سابقه پزشکی شما را مطالعه خواهد کرد تا دلایل زمینهای احتمالی بوی بد بدن را مورد بررسی قرار دهد. بیماریهایی مانند دیابت و بیماری کبد و کلیه میتوانند به شکل گیری بوی بد غیر طبیعی و قوی بدن منجر شوند.
درمان
رویکردهای درمانی مناسب برای برومهیدروز بر اساس شدت این شرایط تعیین میشوند. در برخی موارد، اقدامات پیشگیرانه برای درمان بوی بد بدن کفایت میکنند. در مواد جدیتر، برداشتن غدد عرق ممکن است راه حل مشکل باشد. از گزینههای درمانی بوی بد بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بوتاکس
بوتولینوم توکسین A. (بوتاکس) که از طریق مسدود کردن تکانههای عصبی به عضلات کار میکند، میتواند برای مسدود کردن تکانههای عصبی به غدد عرق در زیربغل تزریق شود. از معایب درمان با بوتاکس این است که گزینهای دائمی محسوب نمیشود و از این رو چند بار در سال ممکن است به تزریق نیاز باشد. بوتاکس برای درمان تعریق در دستها و پاها نیز استفاده میشود.
لیپوساکشن
یکی از روشهایی که برای توقف ترشح عرق آپوکرین استفاده میشود، برداشتن غدد عرق است. احتمالا درباره استفاده از لیپوساکشن برای تخلیه چربی از بدن چیزهایی شنیده اید. لولههایی مخصوص با دقت وارد بدن میشوند و چربی تخلیه میشود.
اقدامی مشابه میتواند برای غدد عرق زیربغل به کار گرفته شود. لوله مکش بسیار کوچکی به نام کانول به زیر پوست وارد میشود و با آغاز فعالیت خود غدد عرق را تخلیه میکند. این روش ممکن است به تخلیه تمام غدد عرق منجر نشود، که میتواند همچنان موجب تعریق اضافی شود.
در برخی موارد، نتایج مثبت تعریق و بوی بد کمتر به واسطه اعصاب آسیب دیده شکل میگیرد. زمانی که اعصاب آسیب دیده طی لیپوساکشن ترمیم میشوند، بار دیگر مشکل بوی بد بدن باز میگردد.
پیشرفتهای امیدوارکنندهای در استفاده از لیپوساکشن فراصوت رخ داده است که از انرژی لرزشی برای حذف بهتر غدد عرق هدف گذاری شده استفاده میکند.
عمل جراحی
روشی تهاجمیتر برای برداشتن غدد عرق یا اعصابی که تعریق را تحریک میکنند، انجام عمل جراحی است. روشی به نام سمپاتکتومی اندوسکوپیک از برشهای کوچک و ابزارهای ویژه برای تخریب اعصاب در ناحیه سینه که به غدد عرق زیربغل منتهی میشوند، استفاده میکند. این روش برای ۵ تا ۱۰ سال موثر است.
روش کمتر تهاجمی دیگر به نام جراحی الکتریکی شناخته میشود. در این روش از سوزنهای عایق ریز استفاده میشود. طی دوره درمان، پزشک از سوزنها برای برداشتن غدد عرق استفاده میکند.
پزشک میتواند از طریق یک روش جراحی سنتیتر نیز غدد عرق را خارج سازد. این عمل جراحی با برشی در زیربغل آغاز میشود. این برش مشاهده غدد عرق را برای جراح آسان میسازد. این نوع عمل جراحی به نام برش پوست شناخته میشود و جای زخم آن روی پوست باقی میماند. این روش به طور معمول برای افراد مبتلا به هیدرادنیت، یک بیماری پوستی مزمن که موجب شکل گیری تودههایی در زیربغل و بخشهای دیگر بدن میشود، استفاده میشود.
درمانهای خانگی
پیش از مد نظر قرار دادن هر گونه روش تهاجمی، شما باید راهبردهای بهداشتی پایه را برای درمان بوی بد بدن استفاده کنید. این روشها میتوانند به کاهش تعداد باکتریهایی که با عرق در تعامل هستند، کمک کنند.
به دلیل این که برومهیدروز به واسطه فعالیت باکتریهای روی پوست شکل میگیرد، شستشوی مرتب ممکن است برای خنثی کردن آنها کفایت کند. شستشوی روزانه با آب و صابون میتواند کمک کند. به عنوان مثال، اگر بوی بد به ناحیه زیر بغل محدود میشود، شما میتوانید تلاشهای پاکسازی خود را روی این قسمت متمرکز کنید.
یک صابون ضد عفونی کننده و کرمهای ضد باکتری حاوی اریترومایسین و کلیندامایسین نیز ممکن است به رفع بوی بد بدن کمک کنند.
استفاده از یک دئودورانت یا ضد تعریق قوی میتواند نقشی کلیدی در به حداقل رساندن بوی بد بدن ایفا کند. اصلاح موهای زائد در ناحیه زیربغل نیز توصیه میشود.
همچنین، شما باید به طور مرتب لباسهای خود را بشورید و لباسهای آغشته به عرق را در کوتاهترین زمان ممکن از بدن درآورید. اگرچه برخی لباسها را میتوان پیش از نیاز به شستشو بیش از یک بار استفاده کرد، اگر به برومهیدروز مبتلا هستید، ممکن است پس از هر بار پوشیدن لباس به شستشوی آن نیاز داشته باشید. استفاده از زیرپوش ممکن است به جلوگیری از نفوذ بوی بد به لایههای بیرونی لباس کمک کند.
عوارض
برای برخی افراد، برومهیدروز شرایطی فراتر از بوی بد بدن است. این شرایط میتواند نشانهای از یک مشکل پزشکی باشد، که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عفونت فولیکولهای مو در زیربغل (Trichomycosis Axillaris)
عفونت پوستی سطحی (Erythrasma)
راش پوستی (Intertrigo)
دیابت نوع ۲
چاقی نیز میتواند عاملی موثر در برومهیدروز باشد.
منبع:عصر ایران
انتهای پیام/