صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۳۰ - ۱۷ شهريور ۱۳۹۶

در دل شفق قطبی مشتری چه می‌گذرد؟

تجزیه و تحلیل‌های جدید از شفق قطبی مشتری، قدرتمندترین شفق قطبی در منظومه شمسی، پرده از راز جدیدی برداشت.
کد خبر : 210493

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از UPI، بری ماک، محقق آزمایشگاه فیزیک در دانشگاه جان هاپکینز، می‌گوید: «در مشتری، روشن‌ترین شفق‌های قطبی به واسطه نوعی فرآیند شتابی آشفته ایجاد می‌شود که ما درک درستی از آن نداریم».


محققان با استفاده از ذرات شناساگر و طیف سنج‌های فرابنفش، شفق قطبی مشتری را ارزیابی کردند که این آنالیزها نشان دهنده پتانسیل‌های الکتریکی بسیار عظیمی است. وقتی که پتانسیل‌های الکتریکی روی قطب‌های مشتری با میدان مغناطیسی گازی غول‌آسا هم‌تراز می‌شوند، الکترون‌ها با انرژی 400 هزار الکترون ولت در اتمسفر بالایی جریان می‌یابند.


در زمین، پتانسیل‌های الکتریکی بزرگ با شدیدترین شفق‌های قطبی ارتباط دارند. جریان‌هایی با شدت هزاران ولت با پدیده‌ای به نام «شفق مستقیم»، مارپیچ‌های رنگارنگ که در آسمان آلاسکا و اسکاندیناوی دیده می‌شود، ارتباط دارند. اما وقتی که دانشمندان ارتباط میان پتانسیل‌های الکتریکی و شفق‌های قطبی شدید مشتری را بررسی کردند، چنین ارتباطی پیدا نکردند.


ماک می‌گوید: «شواهدی در آخرین اطلاعات ما وجود دارد که نشان می‌دهد با افزایش چگالی قدرت نسل‌های شفق قطبی بیشتر و بیشتر می‌شود، این روند ناپایدار است و فرآیند شتابی جدیدی جایگزین آن می‌شود».


به عبارت دیگر، پتانسیل‌های الکتریکی بزرگ مشتری در قطب‌ها وجود شفق‌های گازی قطبی غول‌آسا را توضیح نمی‌دهد.


اتمسفر پویا و بیگانه مشتری معمولا توسط دانشمندان سیارات مورد مطالعه قرار می‌گیرد چراکه قادر به تولید چنین نیروهای چشمگیری است. نتایج مطالعات قبلی نشان می‌دهد که شفق‌های قطبی شدید مشتری منجر به ایجاد یک سری طوفان شدید، مانند نقطه بزرگ قرمز روی این سیاره، می‌شود.


اثرات متقابل بین میدان‌های الکترومغناطیس مشتری و الگوهای آب و هوایی می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا درک بهتری از دیگر پدیده‌های اقلیمی فضا به دست آورند.


ماک در آخر گفت: «بیشترین میزان انرژی که در نواحی شفق قطب مشتری شناسایی کردیم، سهمگین و نیرومند هستند. این ذرات پرانرژی که شفق‌های قطبی را خلق می‌کنند، در تشکیل کمربند تابشی مشتری نیز نقش دارند».


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

ارسال نظر