صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۳ - ۱۷ شهريور ۱۳۹۶

مهمترین اثرات کاهش نرخ سود بانکی بر بازار سهام

کاهش نرخ سود سپرده های بانکی به صورت مستقیم و غیر مستقیم بازار سهام را متاثر می کند. این اتفاق باعث کاهش هزینه های مالی شرکت ها می شود و سوآوری آنها را افزایش می دهد، علاوه بر این با کاهش نرخ سود سپرده های بانکی نرخ بهره بدون ریسک کاهش پیدا می کند که باعث افزایش انگیزه سرمایه گذاری در بازار سهام می شود.
کد خبر : 210460

به گزارش گروه اقتصادی آنا از سنا، روح الله حسینی مقدم ، معاون ناشران و اعضاء شرکت بورس اوراق بهادار ) درباره بخش نامه جدید بانک مرکزی درباره نرخ سپرده بانکی، نرخ بهره بین بانکی و همچنین نرخ جریمه بانک ها را مهمترین اتفاق اقتصادی کشور در هفته های اخیر دانست و گفت: بخش نامه جدید بانک مرکزی درباره نرخ سپرده بانکی و نرخ بهره بین بانکی است، همچنین در این بخش نامه نرخ جریمه ای که تا کنون 34 درصد برای بانک های بی انضباط وضع شده بود به خط اعتباری 18 درصد تبدیل شده است.


وی با اشاره به اینکه انتظار می رفت بازار سرمایه به این خبر واکنش سریع نشان دهد چون خبری است که از جنبه های محتلف در بازار تاثیر مثبت دارد، گفت: اما بازار واکنش دقیقی نشان نداد. که دلیلش آن هم تجربه صدور چنین بخش نامه هایی است. در گذشته نه چندان دور نیز بانک مرکزی بخش نامه صادر و به همه الزام کرده بود و این شرایط پرطمطراق را اعلام و گفته بود که با همه مذاکرات انجام شده و همه پذیرفته اند و موافقند، اما در عمل اتفاق دیگری افتاد.


وی در خصوص اینکه این بار احتمال اجرایی شدن بخش نامه بانک مرکزی چقدر نسبت به گذشته قوی تر است؛ گفت: بنده بررسی های بسیاری بر روی این بخش نامه انجام دادم و به نظر می رسد اینبار بانک مرکزی ملاحظات بسیاری را در نظر گرفته و با این تصمیم بسیاری از مشکلات در خصوص نرخ بهره سر و سامان داده می شود.


حسینی مقدم با بیان اینکه با توجه به اصول علم اقتصاد بهتر است، اجازه داد همه نرخ ها را بازار تعیین کند البته در شرایطی که بازار شکست قیمتی نداشته باشد، خاطر نشان کرد: در شرایط امروز بازار ایران، منطقی است که بانک مرکزی دخالت کند و الزام به کاهش نرخ بهره به 15 درصد داشته باشد اما باید شرایطی را هم فراهم کرد که سرکوب مالی به این شیوه صورت نگیرد.


وی با اشاره به بخش نامه بانک مرکزی افزود: به نظر می رسد این بار در گفتار و دستور العمل بانک مرکزی پیش نیازهای کاهش نرخ را فراهم کرده و قصد دارد اینبار بازار را هدایت کند.


بانک مرکزی جدی تر از همیشه


معاون ناشران و اعضاء شرکت بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر اینکه بانک مرکزی اینبار با آگاهی از مشکلات بانک ها و اینکه چرا نمی توانند سودها را کاهش دهند، اقدام به صدور این بخش نامه کرده است، اظهار داشت: بانک ها همیشه تاکید داشتند که اگر شرایط کاهش نرخ به 15 درصد را بپذیرند در پایان روز کاری اگر تراز بانک منفی شود باید از بانک دیگری با نرخ 22 درصد قرض بگیرند چون اگر قرض نگیرند بانک مرکزی آنها را 34 درصد جریمه می کند، پس برای اینکه دچار این مشکل نشوند سود 21 درصدی از تسهیلات دریافت می کنند یا از مردم سپرده 18 الی 19 درصد جذب می کنند.


حسینی مقدم با ذکر این مثال عملاً به دلایل اشکال همیشگی فرآیند کاهش نرخ سود بانکی پرداخت و گفت: اینبار بانک مرکزی به بانک ها اعلام کرد نگران نباشید، براساس دستورالعمل جدید در پایان روز کاری اگر تراز بانک منفی شد، بانک مرکزی خط اعتباری 18 درصدی در اختیار بانک قرار می دهد تا حساب صاف شود و در آغاز روز بعد این اعتبار به حساب بانک مرکزی بازمی گردد این فرآیند جایگزین جریمه 34درصدی بانک مرکزی برای بانک ها شده است.


به گفته وی بانک مرکزی به بانک ها توصیه کرده است تراز نامه ها را بررسی کنند، دارایی های مازاد را بفروشند، اگر نیاز بود صندوق ها را کنار بگذارند، صندوق های بازار پول باید نرخ را کاهش دهند تا مشکلات مالی آنها برطرف شود.


این مقام مسوول بورس تهران با تاکید بر اینکه اجرای این بخش نامه تاثیر های مثبتی زیادی برای بازار سرمایه دارد، گفت: اگر بازار مطمئن باشد همه این دستورالعمل ها اجرا می شود قطعا واکنش خوبی نشان می دهد و هم اکنون فقط منتظر است قاطعیت بانک مرکزی را در اجرایی شدن این تصمیمات رصد کند.


وی در بررسی تبعات کاهش نرخ سود بانکی برای بازار سرمایه گفت: تقریبا 8 درصد سود شرکت های بورسی از فروش صرف هزینه های مالی می شود. قاعدتا با کاهش نرخ سود بانکی این عدد کاهش می یابد و سودآوری بنگاه ها با یک تاخیر یکی دو ساله افزایش خواهد یافت.


حسینی مقدم با اشاره به اینکه با کاهش نرخ بهره بدون ریسک سرمایه گذاران، به دنبال سهام با بازدهی پایین می روند، اظهار داشت: اگر تا امروز سهامداران به دنبال سهامی با P/E 4 بودند اکنون سهام با نسبت قیمت بر درآمد 5 را هم خریداری می کنند. به این ترتیب اشتیاق به سرمایه گذاری در بازار سهام افزایش می یابد.


علت افزایش نرخ اخزا، بانک ها بودند


وی با تاکید بر اینکه باید منتظر ماند و دید بانک ها چه قدر در اجرای این بخش نامه به بانک مرکزی کمک می کنند، در خصوص نرخ بالای سود اسناد خزانه و تاثیر آن بر سود بانکی گفت: بازار سرمایه در فرآیند انتشار اسناد خزانه فقط یک میزبان بود و اینکه چه عاملی باعث شد تا نرخ این اسناد به 25 درصد هم برسد بازهم به نرخ بهره بدون ریسک بانک ها بود.


به گفته حسینی مقدم، زمانی که بانک ها با صندوق هایی با نرخ بالای 20 درصد به سپرده گذار خدمات می دهند و تسهیلات با نرخ 24 درصد پرداخت می شود، پیمانکار هم تصمیم میگیرد اوراق خود را با نرخ 25 درصد در بازار تنزیل کند. پس همه این داستانها از بانک ها نشات میگیرد.


این مقام مسئول با تاکید بر اینکه باید همه این حلقه ارتباطی مورد توجه و بررسی قرار بگیرد، افزود: اگر این فرآیند صحیح اجرا نشود تاثیرش در یک بازار شفاف مشخص می شود. به همین دلیل در بورس نرخ اوراق به 25 درصد می رسد .چون تسهیلات 24 درصدی دریافت می شود.


وی با اشاره به اینکه بانک مرکزی با مدارا همه اجزای بازار پول را شناسایی و پس از آن بخش نامه جدی تری را صادر کرده است، گفت: امید است با توجه به دقت نظر بانک مرکزی این بخش نامه بهتر اجرایی شود. نفع نرخ بهره پایین البته همراه با نرخ پایین تسهیلات برای اقتصاد بسیار زیاد است.


انتهای پیام/

ارسال نظر