تا وقتی بزرگانی مثل مصطفی عبداللهی زنده هستند، قدرشان را نمیدانیم
جواد مرآتی، طراح صحنه و لباس نمایش «در اعماق» در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا گفت: «زندهیاد مصطفی عبداللهی انسان متین و با وقاری بود و تخصص بسیار زیادی در کارگردانی داشت و من همواره از اینکه تنها همین چند سال اخیر با وی آشنا شدهام، بسیار متاسف هستم. زنده یاد مصطفی عبداللهی یک سال و نیم روی این نمایشنامه کارکرده بود و همواره سعی داشت تا آن را به اجرا در آورد که متاسفانه این امر کمی با کم لطفی روبهرو شد و وی نتوانست نمایش را در زمانی که می خواهد اجرا کند.»
مصطفی عبداللهی کارگردان «در اعماق» روز 31 اردیبهشت در سن 60 سالگی به علت بتلا به سرطان از دنیا رفت. این هنرمند تئاتر در دوران فعالیت هنری آثار متعددی را روی صحنه برد که از این میان میتوان به «زارع شیکاگو»، «مده آ»، «جنگ در طبفه سوم»، «هفت قبیله گمشده» و «آی با کلاه، آی بی کلاه» اشاره کرد. در دوران بستری شدن و پس از درگذشت مصطفی عبداللهی، نمایش «در اعماق» که آخرین فعالیت هنری وی محسوب میشود، به سرپرستی میکائیل شهرستانی در سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه رفت و اجرای آن همچنان ادامه دارد.
مرآتی درخصوص اجرای نمایش «در اعماق» یادآور شد: «در ادامه این جریان پیشنهاد اجرا در سیوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر مطرح شد که خوشبختانه اجرای نمایش در جشنواره با استقبال خوبی مواجه شد. در همین حال مصطفی عبداللهی تصمیم داشت تا با به اتمام رسیدن جشنواره این نمایش را در سالن استاد ناظرزاده کرمانی اجرا کند که پیگیریهای آن نتیجه نداد تا اینکه به اوج بیماری رسید.»
مرآتی ادامه داد: «زنده یاد عبداللهی 40 روز پیش با من تماس گرفت و خبر اجرای عمومی نمایش «در اعماق» را اطلاع داد، اما در حالی که به زمان اجرا نزدیک شدیم وی به کما رفت و متاسفانه در پنجمین شب اجرا، دیده از جهان فرو بست که این موضوع روحیه اعضای گروه به شدت پایین آورد.»
وی با تشکر از میکائیل شهرستانی بیان کرد: «شهرستانی با همراهی ما فضای متاثر از این واقعه غمانگیز را سر و سامان داد. در این میان نکته ناراحت کننده دیگر این است که با وجود اینکه در این نمایش سه نسل از تئاتر به ایفای نقش می پردازند که اتفاق مثبتی است، اما سالن خالی از تماشاگر است که این موضوع برای بچههای گروه خوشایند نیست.»
مرآتی درباره طراحی صحنه این نمایش و نظر عبداللهی برای این شکل طراحی، یادآور شد: «زنده یاد عبداللهی اشراف کامل به این متن داشت و تصور میکرد می تواند فضایی که در نمایشنامه است را به نحو احسن نسبت به شرایط اجرا کند اما یک هفته مانده به فجر گفت که نظرش تغییر کرده است و فکر می کند بهتر است به سمت حلبی آباد رویم که البته بیشترین علت این تصمیم همان مشکلات مالی بود.
وی در ادامه تشریح کرد: «در آغاز قرار بود صحنه با توجه به داستان نمایشنامه فضای دالان شکل باشد، اما به دلیل کمبود بودجه طراحی صحنه به حلبی آباد و ناکجا آباد که به زمان و مکان خاصی اشاره ندارد، تغییر یافت. بر همین اساس و با نظر عبداللهی لباس بازیگران نیز به شکل البسه کهنه و فرسودهای طراحی شد.»
طراح صنه و لباس نمایش «در اعماق» همچنین تاکید کرد: «خوشبختانه این شکل از طراحی اتفاق مثبتی را در پی داشت و از شکل نمادین به سمت المان واقعگرایانه پیش رفتیم.»
وی خاطر نشان کرد: «پس از این طراحی عبداللهی به نظر راضی میرسید اما اینکه وی حتی در اجرای جشنواره این نمایش را از مقابل ندید برایم بسیار تاسف برانگیز است، شاید احساس میکرد که این نمایش را نخواهد دید، نمیدانم اما هر چه بود این تاسف در دل اعضای گروه باقی ماند.»
مرآتی همچنین یادآور شد: «زنده یاد عبداللهی همیشه توصیهاش این بود که کار را با نهایت تخصص و احترام به تئاتر اجرا کنیم حتی اگر جسم او در کنارمان نباشد. باعث تاسف است که تا وقتی بزرگانی چون عبداللهی در میان ما هستند، قدرشان را نمیدانیم. مصطفی عبداللهی های زیادی وجود دارند که نیازمند کمک ما هستند.»
وی در پایان این گفتوگو به درگیری یکی از بازیگران نمایش با بیماری سرطان اشاره کرد و افزود: «فرشید صمدیپور در طول 40 روز گذشته دچار همین بیماری سخت شده است و اکنون مشغول شیمی درمانی است و به همین دلیل از اجرا و همکاری در نمایش «در اعماق» بازماند. این موضوع تراژدی اجرای این نمایش را برای اعضای گروه تلختر کرده است.»
نمایش «در اعماق» بر اساس نمایشنامه ای از ماکسیم کورگی، نویسنده روس اوایل قرن بیستم از 27 اردیبهشت در سالن اصلی تئاتر شهر به روی صحنه رفته است. شهین علیزاده، محمد پور حسن، امیر عباس توفیقی، علی زرینی، فرشید صمدی پور، صنم صالحی، فرناز جهانسوز، مهدی زمین پرداز، محسن بهرامی، محسن زرآبادی پور، زندیش حمیدی، سیامک حلمی، مهدی طهماسبی، لیلا ارجمند پیوند، پوریا گلستانی، محمد رضا کردی، مریم نادرلویی، سعید سلطانی بازیگران این نمایش هستند.
انتهای پیام/