مویرگ هم به بافتهای مصنوعی پرینتی اضافه شد
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از BiomaterialsScience، بافتهای مصنوعی که با استفاده از تکنیکهای آزمایشگاهی ساخته میشوند، از چندین سال قبل برای جراحیهای ترمیمی در نقاط مختلف بدن مورد استفاده قرار گرفته است اما بافتهایی که با استفاده از تکنولوژی پرینت سهبعدی ساخته میشوند، یک مشکل بسیار بزگ داشتند.
بافتهای پرینتگرفته شده امکان پیوند به مویرگها را نداشتند؛ با وجودی که پرینت بافت مصنوعی قادر به تولید رگهای بزرگ و گنجاندن آن در بافت است اما برای رساندن غذا و اکسیژن به سلولها و تخلیه زبالههای سلول، نیاز به مویرگهای بسیار نازک به قطر یک سلول است که هیچ پرینتری این توان را ندارد و بافتهای بدون مویرگ هم در نبود خون، خیلی زود میمیرند.
پژوهشگران دانشگاه رایس برای رفع این مشکل، نوعی فعالکننده شیمیایی در مغز استخوان را شناسایی کردند که قادر است دستورات لازم برای ساخت داربست مویرگ و در نهایت تشکیل بههمپیوستگی سلولی برای ساختهشدن رگ را به سلولهای پرینتشده در محیط پلاتین بدهد. این تکنیک در نخستین آزمایشهای خود کاملا موفق عمل میکند و امید آن میرود که بافتهای ساختهشده با این روش بتوانند خون را به سلولها برسانند و در پیوندها بهکار گرفته شوند.
روش ساخت رگها به این شکل است که سلولهای خطی سازنده مویرگ در داخل بافتی که در حال تشکیل است شروع به تشکیل حفرهای درون خود میکنند، هر سلولی که حفره خود را تشکیل داد، به سلول کناری خود متصل میشود و در انتها مجموعه حفرهها یک لوله را تشکیل میدهد که خون در آن جریان پیدا میکند و با کمک سلولهای دیواره مویرگ، با سلولهای بافت مجاور تبادل انجام میدهد.
انجام این فرایند در بافتهای مصنوعی تا امروز غیرممکن بود و ساختن مویرگی با قطر یک سلول هم از توان پرینترها فراتر بود اما اکنون انجام این کار در محیط GelMA ممکن شده است و حتی با این روش میتوان چارچوب لازم برای تولید رگهای آینده را هم از پیش تولید کرد.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/