صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نشست خبری هفته فیلم شهید ثالث در موزه هنرهای معاصر برگزار شد

تعدادی از فیلم‌های سهراب شهید‌ ثالث طی یک هفته در سینماتک موزه هنرهای معاصر و با همکاری سفارت آلمان روی پرده می‌روند.
کد خبر : 160045

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، امروز، شنبه 30 بهمن‌ماه، کتابخانه موزه هنرهای معاصر میزبان و امیرحسین سیادت، مدیر سینماتک موزه هنرهای معاصر، یزتوس کمپر، رایزن فرهنگی آلمان در ایران، رضا حائری و جمعی از اصحاب رسانه بود که برای نشست خبری هفته فیلم سهراب شهیدثالث گرد هم آمده بودند.


سیادت در ابتدای این نشست، صحبت‌هایش را با چرایی این اتفاق و هفته فیلم سهراب شهید ثالث آغاز کرد و گفت: «یکی از دغدغه های جدی ما از ابتدا در سینماتک پرداختن به سینماگران جدی و مهجورمان بوده و هدفمان هم فراهم کردن فضایی برای مخاطبان جدی‌تر سینماست؛ سینمایی که ارزش تاریخی دارد اما در دسترس نیست. سینمای سهراب شهید ثالث، سینمای مهجور است؛ برخلاف اینکه شهیدثالث یکی از کلیدی ترین فیلمسازان سینمای ایران است. او یکی از ضد جریان ترین سینماگران ایرانی است که تنها با ساخت دو فیلم «طبیعت بی جان» و «یک اتفاق ساده» متاسفانه در تاریخ سینمای ایران جایگاه پیدا کند. در حالی که او فیلم‌هایی ساخته است. او 13 فیلم بلند در آلمان ساخته است.»


وی افزود: «به ندرت این فیلم ها در ایران در دسترس است و یا نسخه بی کیفیتی از آن در دسترس است. زبان فیلم ها آلمانی و بدون زیرنویس است. هفته فیلم را برای شناخت او و آثارش برگزار کرده‌ایم که البته پیدا کردن فیلم های شهید ثالث در آلمان یک پروسه بیش از یک سال و نیم بود.»


سیادت در ادامه گفت: «نامه نگاری های بسیاری با موزه های آلمان انجام دادیم. حتی موزه مونیخ به ما پیام داد پیش از شما خیلی ها دنبال این فیلم ها بودند اما نتوانستند کاری از پیش ببرند تا بالاخره با همکاری بخش فرهنگی سفارت آلمان در ایران و با همکاری رضا حائری توانستیم 9 فیلم آلمانی این فیلمساز را با کیفیت خوب را تهیه کنیم و با زیرنویس فارسی و ترجمه قابل قبول برای علاقه مندان نمایش دهیم.»


در ادامه برنامه یزتوس کمپر درباره همکاری سفارت آلمان در برگزاری این هفته فیلم گفت: «تلاش بسیاری کردیم تا تک‌تک مشکل حقوقی فیلم ها را حل کنیم. نمایش این فیلم ها برای ما بسیار مهم است چون زندگینامه سهراب شهید ثالث بسیار خاص است و نمونه ای شبیه او را در رابطه بین دو کشور ایران و آلمان پیدا نمی‌کنید. در واقع شهیدثالث بخشی از تاریخ هر دو کشور است. جالب است به شما بگویم در آلمان نیز یک کشف دوباره ای درباره این فیلمساز در حال شکل گیری است. سال گذشته میلادی در برلین یک بازنگری روی آثار شهید ثالث انجام شد.»


رضا حائری در ادامه برنامه گفت: «دلم می خواست درباره سهراب شهید ثالث فیلمی بسازم. وقتی جستجو کردم دیدم در آلمان رد این فیلمساز بسیار کم پیدا می شود. برایم عجیب بود در ادبیات تاریخ سینمای آلمان نمی شد به راحتی ردی از او پیدا کرد. پس از آن شروع کردم به جستجو در اسناد و فیلم ها. باز هم به سختی می شد چیزی درباره این فیلمساز پیدا کرد. در حالیکه او دو دهه در آلمان کار کرده بود و آلمان کشوری است که دارای آرشیوی غنی است، اما این فیلمساز در بخش آرشیو زنده آلمان حضور ندارد و در بخش آرشیو خاموش آن است.»


وی افزود: «در این هفته فیلم های «گل سرخی برای آفریقا»، « وقت بلوغ»، «درخت بید»، «گیرنده ناشناس»، «آخرین تعطیلات گرابر»، «نظم»، «فرزند خوانده ویرانگر»، «تعطیلات طولانی» و مستندی درباره چخوف به نام «چخوف یک زندگی» به نمایش در می آید. همچنین فیلم «یوتوپیا» به دلیل ممیزی زیاد از لیست نمایش حذف شد چون به فیلم لطمه وارد می‌شد. امیدواریم مشکل حق اکران «خاطرات یک عاشق» حل شود به اکران ما برسد. فیلم «در غربت» تنها فیلم آلمانی شهید ثالث است که در فیلمخانه ملی موجود است و به خاطر بازیگر آن امکان پخش این فیلم وجود ندارد.»


کمپر درباره اینکه چرا فیلم های شهید ثالث در آلمان تا این اندازه مهجور مانده گفت: « دلیلش سبک فیلم ها و محتوای آن هاست که خیلی ساده نیستند و فیلم های عامه پسندی نبودند. اما امروز هم یک نقطه عطفی درباره این فیلمساز است که دوباره دارد فیلم های او بازنگری می شود. نکته این است که واقعا پیدا کردن تک تک فیلم های او و پرداختن حقوق قانونی اش سخت بود.»


حائری هم درباره فیلم های آلمانی شهیدثالث و تاثیر آن روی مخاطب ایرانی گفت: « تصمیم گرفته بودیم بخش آلمانی سینمای شهید ثالث را نادیده بگیریم اما این امکان پذیر نیست. نکته ای که درباره این هنرمند وجود دارد این است که او شاید تنها فیلمسازی باشد که وقتی از زبان مادری اش جدا می شود توانسته در سینما به حیات هنری خود ادامه دهد. اتفاقا هم فیلم هایی در فرهنگ آلمانی و به زبان آلمانی ساخته است و نه فیلمهایی درباره مهاجرت یا درباره نوستالژی های مهاجرین. فیلم های او به شدت آلمانی هستند و حتی مترجم فیلم ها بیان می کرد در سطح زبان هم فیلم هایی با قدرت ساخته به طوری که ترجمه دیالوگ ها به زبان های دیگر بسیار سخت است. او بیشتر آثارش را خودش تالیف می کرد اما در برخی موارد با نویسنده های آلمانی مشارکت داشته و برخی کارهایش اقتباسی از نوشته های آن هاست.»


هفته فیلم مروری بر فیلمهای سهراب شهید ثالث از 2 تا 11 اسفند ماه در سینما تک موزه هنرهای معاصر تهران در دو سانس اکران می شود و دیدن فیلم ها برای عموم رایگان است اما با توجه به ظرفیت محدود سالن نمایش نام نویسی برای دیدن فیلم ها الزامی است.


انتهای پیام/

ارسال نظر