2درجه کاهش برای 10 درصد صرفهجویی
به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، ایران سومین تولیدکننده گاز جهان به شمار میرود و این در حالی است که مصرف این سوخت نیز در کشور بسیار بالاست. گازرسانی سراسری به همه نقاط کشور و بالا بودن شدت مصرف انرژی باعث شده تا ایران با وجود تولید روزانه بیش از 700 میلیون متر مکعب گاز، بخش بزرگی از آن توسط مردم و بخش خانگی مصرف شود.
همواره مصرف این هیدروکربور در فصل زمستان و با سردی هوا افزایش پیدا میکند و همین امر افت فشار شبکه گاز را در پی خواهد داشت.
در سالهای گذشته برای جبران این افت فشار، در فصول سرد سال، برای تامین گاز بخش خانگی، گازرسانی به نیروگاهها، صنایع و پتروشیمیها کاهش پیدا میکرد که علاوه بر لطمات زیست محیطی، درآمدهای این بخش را نیز تا حد زیادی محدود میکرد.
در سالهای اخیر با بهرهبرداری از فازهای جدید پارس جنوبی و افزایش تولید گاز کشور، این مسئله تا حد زیادی مرتفع شده است.
بیژن زنگنه وزیر نفت نیز با بیان اینکه در تولید گاز هیچ مشکلی نداریم، گفت: تولید گاز کشور در سه سال اخیر بیش از ٥٠ درصد افزایش یافته است وهم اکنون روزانه بیش از ٧٢٠ میلیون متر مکعب گاز تولید میشود.
با وجود آنکه ایران توان بالایی در تولید گاز دارد اما به گفته زنگه، از پرمصرفترین کشورهای دنیا در مصرف سوخت نیز به شمار میرود و از همین رو نخبگان جامعه باید مردم را به مصرف صرفهجویانه دعوت کنند تا ثروت کشور تلف نشود.
لزوم صرفهجویی در مصرف حاملهای انرژی و بویژه گاز آنجا بیشتر احساس میشود که با وجود توان بالای ایران در تولید گاز، به دلیل موازنه مصرف و کاهش هزینه انتقال، ایران بخشی از گاز مورد نیاز خود که کمتر از 2 درصد مصرف میشود را از ترکمنستان وارد میکرد.
با جود آن که قرارداد واردات گاز از ترکمنستان قراردادی بلندمدت بود، اما طرف ترکمنی با قطع یک جانبه گاز، ثابت کرد که شریک قابل اعتمادی در تامین انرژی نخواهد بود.
با قطع گاز از سوی کشور همسایه و همزمانی آن با زمستان، نگرانیها برای تامین گاز مورد نیاز در استانهای شمالی بیشتر شد.
هر چند وزیر نفت تاکید کرده که گاز استانهای شمالی قطع نخواهد شد اما فعالیتهای مردمی در کاهش مصرف سوخت جالب توجه است.
در همین خصوص، تنها چند ساعت پس از قطع واردات گاز از ترکمنستان، حرکتهای مردمی و خودجوشی در شبکههای اجتماعی برای صرفهجویی در مصرف به راه افتاد.
در واقع در این مورد خاص، حرکت مردم بسیار سریعتر از دولت بود و خود هموطنان با تاکید بر حفظ منافع ملی، شعار کاهش 2 درجهای دمای محیط زندگی را در دستور قرار دادند.
در این پویش مردمی تاکید شده که با کاهش 2 درجهای دمای منزل، علاوه بر کاهش هزینههای مصرف انرژی، آسایش دیگر هموطنان نیز تامین خواهد شد.
به دنبال این پویش، معاون اول رئیس جمهور نیز با صدور بخشنامهای به همه وزارتخانهها، سازمانها، مؤسسهها و شرکتهای دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و استانداریهای سراسر کشور، رعایت اعتدال در مصرف گاز را خواستار شد.
بر اساس این بخشنامه که باهدف رعایت اصول ایمنی و صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی منتشر شده است، همه وزارتخانهها، سازمانها، مؤسسهها و شرکتهای دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و استانداری های سراسر کشور موظف به رعایت کامل موارد اعلام شده، هستند.
رعایت دمای ٢١-١٨ درجه در فضاهای داخلی و بسته و دمای ١٨ درجه در راهروها و فضاهای عمومی سرپوشیده، روشن کردن وسایل گرمایشی از یک ساعت پیش از آغاز کار و خاموش کردن آنها یک ساعت پیش از پایان کار و خاموش کردن وسایل گرمایشی در روزهای تعطیل (برای ساختمان هایی که سیستم حرارت مرکزی ندارند) از جمله توصیه هایی هستند که با رعایت آنها، میتوان به مصرف بهینه سوخت کمک کرد.
به دنبال آن وزیر نفت نیز از مردم خواست تا در مصرف گاز صرفهجویی کنند. زنگنه با بیان این که صرفهجویی از نظر ملی و شرعی امری لازم است، از مردم خواست به طور کلی در مصرف گاز طبیعی صرفهجویی کنند.
وی با درخواست از همه مردم برای صرفهجویی در مصرف انرژی و سوخت، گفت: صرفهجویی در مصرف سوخت تنها به موضوع قطع ارسال گاز ازسوی ترکمنستان مربوط نمیشود زیرا حجم گاز وارداتی ما از این کشور کمتر از دو درصد تولید گاز در ایران است.
وزیر نفت عنوان کرد: با سه تا چهار درصد صرفهجویی در مصرف، ٢٠ تا ٣٠ میلیون مترمکعب تامین میشود و ما میتوانیم این حجم گاز را به نیروگاهها بدهیم تا در فصل سرما، سوخت مایع مصرف نکنند.
همچنین در اقدامی دیگر قطع گاز ساختمانهای ستادی وزارت نفت در شهر تهران با هدف فرهنگ سازی مصرف بهینه سوخت انجام شد.
قطع گاز ساختمانهای ستادی وزارت نفت در شهر تهران یک حرکت ترویجی و الگوی رفتاری برای جلب مشارکت بیشتر در راستای صرفه جویی مصرف گاز و انرژی به عنوان یک راهبرد کلی در نظرگرفته شده است و هم اکنون هیچ مشکلی در تامین گاز مورد نیاز کشور وجود ندارد.
نیاز 500میلیون متر مکعبی گاز در بخش خانگی
در همین مورد سعید متصدی، معاون سازمان حفاظت محیط زیست گفت: روزانه ٥٠٠ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی و ١٦٠ میلیون مترمکعب نیاز در بخش نیروگاهی است که اگر حرارت در خانهها یک تا ٢ درجه کاهش یابد گاز نیروگاهها به طورکامل تامین میشود.
وی افزود: پیش بینی ما این است نیاز مصرف گاز در منازل بین ٣٠٠ تا ٣٥٠ میلیون مترمکعب است و اگر مردم به خاطر شعله شومینه که موجب هدر رفت ٩٥ درصدی انرژی نشوند، گاز نیروگاهها به طور کامل تامین میشود.
وی ادامه داد: با کاهش دو درجه ای دما در منازل، در واقع یک صرفه جویی ١٠ تا ١٥ درصدی کارساز خواهد بود.
با وجود راه افتادن کمپین دو درجه ای دما،مصرف گاز خانگی در مقایسه با آذرماه امسال 74 میلیون متر مکعب در روز افزایش یافته است.
در آذرماه امسال، روزانه 416 میلیون مترمکعب گاز در خانه های ایرانی سوخته است که این میزان در دی ماه به 490 میلیون متر مکعب در روز می رسد.
در بخش صنعت و نیروگاه ها اما میزان مصرف در مقایسه با ماه گذشته کاهش را نشان می دهد. ماه گذشته مصرف گاز صنایع 88 میلیون متر مکعب گاز در روز بود و نیروگاه ها نیز 100 میلیون متر مکعب گاز سوزانده اند.
با این حال این میزان در دی ماه به ترتیب به 85 و 87 میلیون متر مکعب گاز در روز رسید.
با توجه به مسائل پیش آمده به نظر میرسد قطع گاز وارداتی از ترکمنستان اگر به خوبی از سوی مسئولین مدیریت شود و پشتوانه مردمی نیز داشته باشد میتواند تهدید قطع گاز را به فرصتی برای بهینهکردن مصرف تبدیل کند.
در واقع میتوان گفت، صرفهجویی کم ارزشتر از مبارزه برای حفظ امنیت ملی کشور نیست و با مصرف کمتر سوخت میتوان، تهدیدها علیه منافع ملی را خنثی کرد و مقابل زیادهخواهی دیگران ایستاد تا ایران همواره در موضع اقتدار باقی بماند.
انتهای پیام/