صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۵۷ - ۱۹ آبان ۱۳۹۵

طرح «کهکشان راه شیری» رازهای زایش ستارگان را فاش کرد

ستاره‌شناسان اروپایی در قالب پروژه «راه شیری» مقادیر عظیمی از اطلاعات در اختیار دانشمندان علم اختر فیزیک قرار داده‌اند که به فهم رفتار و چگونگی تکامل کهکشان ما کمک می‌کند.
کد خبر : 132929

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Science Alert، طرح «راه شیری» پس از سه سال مطالعات، پایگاه وسیعی از اطلاعات درباره بخشی از هستی را ارائه داده است که کهکشان ما در آن قرار دارد.


طرح «راه شیری» چشم‌اندازی کامل از کهکشان راه شیری در اختیار دانشمندان علم اختر فیزیک قرار داده است. نتایج نهایی این طرح تحقیقاتی مجموعه‌ای عظیم از نقشه‌های آسمان و اطلاعاتی درباره تولد ستاره‌ها در کهکشان راه شیری را فراهم کرده است.


پدرو مانزونی پالمررین، یکی از محققان این طرح، می‌گوید: «نتایج این تحقیقات مانند مجموعه‌ای از کتاب‌هایی است که با همکاری دانشمندان این طرح تهیه شده است. هر کدام از ما یک فصل، یا یک کتاب از این کتابخانه را آماده کرده است. سپس سعی کردیم میان بخش‌های مختلف این مجموعه اطلاعاتی ارتباط برقرار کنیم. زیرا همه چیز در جهان هستی به هم مرتبط است».


داوید الیا، یکی دیگر از اعضای این تیم تحقیقاتی، می‌گوید: «تجزیه و تحلیل کاملی از صفحه کهکشان انجام دادیم تا بتوانیم آن را به طور گسترده‌تر مطالعه و به اطلاعات و آمار کلی‌تر دست پیدا کنیم. قصدمان بازسازی تاریخچه کهکشان راه شیری است: می‌خواهیم به درکی از روند شکل‌گیری ستارگان آن درگذشته، حال و آینده برسیم».


پروژه راه شیری که هزینه آن را اتحادیه اروپا تامین می‌کند بخشی از پروژه نقشه‌بردای HI_GAL تلسکوپ ماهواره‌ای مادون قرمز هرشل است. این پروژه بزرگ‌ترین برنامه رصدی است که به کمک ماهواره هرشل سازمان فضایی اروپا انجام می‌شود.


نتایج این پروژه تصویر تازه‌ای از کهکشان راه شیری به ما داده است، تصویری که نشان می‌دهد کهکشان ما موتور خلق ستارگان است.


هدف پروژه


سرجو مولیناری، یکی از محققان تیم پژوهشی «راه شیری»، درباره خاستگاه این طرح می‌گوید: «نقطه آغاز نقشه‌برداری از فضای گسترده‌ای از توزیع ماده سرد در جهان بود. ماده سرد خیلی مهم است چون در شکل‌گیری ستاره‌های کهکشان ما مثلا خورشید نقش داشته است. می‌توانیم بگوییم که کهکشان ما مانند یک موجود زنده دارای چرخه تبدیل ماده است. آنچه در نتایج این نقشه‌برداری، غیر منتظره بود، جرم ساختارهای رشته‌ای در ماده سرد کهکشان ما بود که مثل نوعی اسکلت برای بازوهای مارپیچی کهکشان عمل می‌کند».


اطلاعاتی که ماهواره هرشل در اختیار دانشمندان قرار داده است، محصول حدود 1000 ساعت رصد است. اینک این داده‌ها را می‌توان برای خلق نظریه‌ای بنیادی به کار برد که مدلی برای پیش‌بینی شکل‌گیری ستارگان به دست بدهد. با این داده‌ها این کار برای پژوهشگران تبدیل به چالشی پذیرفتنی شده است.


آنتونی ویتورث، دانشمند اختر فیزیک از دانشگاه کاردیف در ولز انگلستان، می‌گوید: «از مشاهدات هرشل اینک می‌توانیم اطلاعات خیلی بیش‌تری به دست آوریم و این اطلاعات به ما کمک می‌کند که بر مدل‌های موجود قید بگذاریم. در شبکه پژوهشگران کسان دیگری هستند که برای توضیح زایش ستاره و شار موادی که ستاره را خلق می‌کند مدل می‌سازند».


کهکشان راه شیری کهکشانی در مقایسه با کهکشان‌های دیگر، کهکشانی آرام است که آهنگ زایش ستارگان در آن از آهنگ زایش ستارگان در کهکشان بالغ بیش‌تر نیست.


انتهای پیام/

برچسب ها: کهکشان راه شیری
ارسال نظر