صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

آیین‌های عاشورایی برای کودکان در کانون اجرا می‌شود

خیمه‌ی «گذر نور» در غرفه‌های فرهنگی و هنری هفته‌ی ملی کودک، آیین‌ها، وقایع و شخصیت‌های عاشورایی مانند آیین نخل‌گردانی و چک‌چکو را به بچه‌های بازدیدکننده معرفی می‌کند.
کد خبر : 124023

به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از اداره‌کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، غرفه‌ها و کارگاه‌های فرهنگی و هنری هفته‌ی ملی کودک امسال به دلیل مصادف شدن با ایام محرم در قالب خیمه‌های فرهنگی و هنری برپا شده و تمامی فعالیت‌های فرهنگی و هنری با حضور بچه‌ها و با محوریت محرم برگزار می‌شود.


معصومه صادقی، مسوول خیمه‌ی «گذر نور» درباره‌ی فعالیت‌های این خیمه توضیح داد: فعالیت این غرفه معرفی آیین‌‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، شخصیت‌ها و سرزمین عاشورایی است. در مراکز کانون نیز معرفی شخصیت، سرزمین و وقایع را داریم از همین روی در این خیمه به این سه موضوع با محور عاشورا می‌پردازیم و چهار آیین عاشورایی را معرفی می‌کنیم.


آیین نخل‌گردانی، آیین چک‌چکو، سقاخانه و معرفی سرزمین از نینوا تا کربلا موضوعات و آیین‌هایی هستند که در این خیمه برای بچه‌ها معرفی می‌شوند.


صادقی به مسابقه‌ی «اشک خورشید» نیز اشاره کرد و گفت که در قالب این مسابقه بچه‌ها با وقایع 10 روز نخست محرم آشنا می‌شوند. همچنین شخصیت‌هایی که در دهه‌ی نخست محرم از آن‌ها نام برده می‌شود نیز برای بچه‌ها معرفی می‌شوند. این شخصیت‌ها شامل شخصیت امام حسین (ع)، حضرت ابوالفضل (ع)، حضرت قاسم (ع) و حضرت زینب (س) می‌شود. وی افزود که البته تاکید ویژه‌ای بر معرفی شخصیت کودکان حاضر در واقعه عاشورا نیز داریم.


به گفته‌ی صادقی معرفی این شخصیت‌ها در قالب بیوگرافی آن‌ها روی شمع‌های چرخانی طراحی شده‌ است. همچنین نمایش فیلم و عکس از آیین‌های عاشورایی در شهرهای مختلف از دیگر برنامه‌های این غرفه است.


صادقی در ادامه توضیح‌هایی درباره‌ی آیین‌های نخل‌گردانی و چک‌چکو ارایه کرد. آیین چک‌چکو آیینی در استان فارس است که در آن، دسته‌ی عزاداری حرکت می‌کند و دو سنگ را در جهت‌های مختلف به هم می‌کوبند و شعر «این دلم تنگ است، عقده‌ها دارد/ گوییا میل کربلا دارد» را می‌خوانند. در حال حاضر به جای سنگ در این آیین از دو قطعه چوب استفاده می‌کنند. افراد معتبر و سادات در ابتدای دسته عزاداری حرکت می‌کنند و چوب‌ها به هم می‌زنند. این آیین نماد سم اسب و صدای شمشیر است و حس و حال حرکت سپاه در عاشورا را تداعی می‌کند.


آیین‌ نخل‌گردانی از دوره‌ی صفویه در یزد و شهرهای حاشیه‌ی کویر اجرا شده است. برای این آیین نخل بزرگ چوبی را تزیین می‌کنند و در مسجد محل نگه می‌دارند. این نخل روز عاشورا یا فردای آن روز در سطح شهر گردانده می‌شود و مردم زیر نخل می‌روند و نیت می کنند. این آیین نماد حمل تابوت سیدالشهدا است.


بچه‌ها در غرفه‌ی «گذر نور» با تاریخچه‌ی سقاخانه هم آشنا می‌شوند. به گفته‌ی صادقی بچه‌ها در این خیمه می‌توانند همه‌ی این آیین‌ها را اجرا کنند. برای مثال نخل را با آوای یاحسن بلند می‌کنند یا آیین چک‌چکو را به صورت گروهی و با چوب اجرا می‌کنند.


صادقی در پایان یادآور شد: مسابقه‌ی معرفی وقایع نیز در قالب یک جدول طراحی شده است. خلاصه وقایع برای بچه‌ها معرفی شده است و در ادامه مسابقه به صورت سوال و جواب برگزار می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر