صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۲۵ - ۰۵ تير ۱۳۹۵

تجدید چاپ دو کتاب در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

«فیزیک، فلسفه و الاهیات» و «سیر تطور کلام شیعه» عناوین کتاب‌هایی هستند که به تازگی از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، تجدید چاپ شده‌اند.
کد خبر : 96619

به گزارش گروه فرهنگی آنا، روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، چاپ سوم کتاب «فیزیک، فلسفه و الاهیات» ترجمه دکتر همایون همت و چاپ چهارم «سیر تطور کلام شیعه» دفتر دوم: عصر غیبت تا خواجه نصیر طوسی، اثر حجت الاسلام و المسلمین محمدصفر جبرئیلی عضو هیأت علمی گروه کلام و دین پژوهی پژوهشگاه به بازار آمد.


فیزیک، فلسفه و الاهیات


«فیزیک، فلسفه و الاهیات» حاوی مجموعه‌ای از مقاله‌های عالمانه‌ای است که در باب چگونگی ارتباط علم و دین به نگارش در آمده و سعی در تشریح این معضل علمی سترگ و پیشنهاد راه حل برای آن دارد. بنا براین به رغم تنوع و تفاوت عنوان و مضمون مقاله‌ها، محور واحدی همه آن‌ها را به هم پیوند می‌دهد و آن عظم و شناخت مشکل رابطه علم و دین و کوشش برای نشان دادن راه خروج از این بن بست و معظل اساسی است. تقریباً تمامی مقاله‌ها به گونه‌ای مبتنی بر رویکرد میان رشته‌ای و حاوی مطالعات چند رشته‌ای نویسندگان آنهاست.


فیلسوفان، معرفت‌شناسان، عالمان الاهیات و دانشمندان علوم طبیعی که اکثر آن‌ها از سرامدان حوزه و رشته تخصصی خود نیز هستند کوشیدند تا نخست به طرح دقیق و عالمانه صورت مسئله بپردازند و سپس با توجه به آخرین یافته‌ها و داده‌های علوم و معارف مختلف راهی نشان دهند تا حادثه‌های غم انگیز گذشته مجال تکرار نیابد و حلاجی بر سر دار نرود و گالیله‌ای به مرگ محکوم نشود. به همین سبب کتاب حاضر از نظر سطح علمی و محتوا بسیار پیچیده است و به تعبیر تدوین کنندگان آن «کتابی است که توسط عالمان برای عالمان نوشته شده است».


بخش نخست این کتاب روابط تاریخی و معاصر بین علم و دین را بررسی می‌کند و مباحثی را درباره دیدگاه الاهیات انجیلی درباره آفرینش، اندیشه نیوتن و ریشه‌های الحاد جدید، جست‌و‌جو برای دستیابی به الاهیاتی طبیعی و راه‌های ممکن در علم و الاهیات برای مواجهه آن‌ها با یکدیگر مطرح می‌سازد.


در بخش دوم، روش‌های شناخت ویژه هریک از رشته‌های علوم و پیامدهای آن‌ها برای واقع گرایی فلسفی بررسی شده‌اند.


در واپسین بخش رهیافتی بسیار ابتکاری و تأمل انگیز در مهم‌ترین حوزه‌های فیزیک وکیهان‌شناسی معاصر به کار گرفته شده و این مسأله کاویده شده است که آیا تحقیقات آن‌ها چیزی درباره وجود خدا و رابطه او با انسان برای ما که در جست‌و‌جوی معنایی در درون جهان هستیم، مکشوف می‌سازند یا نه.


چاپ سوم کتاب «فیزیک، فلسفه و الاهیات» ترجمه دکتر همایون همتی، با قیمت ۴۰۰۰۰ تومان توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر و در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.


سیر تطور کلام شیعه


علم کلام بسان علوم دیگر در طول تاریخ خود تطوراتی را پشت سر گذاشته و مسائل جدیدی را پرورده است. ماهیت و رسالت علم کلام ایجاب می‌کند که متحول و پویا باشد تا بتواند پاسخ گوی پرسش‌ها، شبهه‌ها و اشکال‌های جدید درباره عقاید دینی بوده و رسالت خود را عملی کند.


البته تطور و تحول در علم کلام به منزله تحول در ماهیت آن نیست بلکه مراد این است که متکلم، مسائل کلامی جدید را به خوبی شناخته با بهره گیری از روش‌های مناسب آن‌ها را بررسی کند. بنابراین هرگونه تطور و تحولی را باید در مسائل علم کلام- نه موضوع یا غایت و حتی روش‌های کلی آن- جست. قابل ذکر آنکه؛ تحقیقی مستقل و نظاممند که سیر تطور مباحث و مسائل کلام اسلامی- شیعی را بررسی کرده باشد و با روشی کتابخانه‌ای و ترکیبی از نگاه تاریخی- کلامی، مسائل را کاویده و به تحلیل آن‌ها پرداخته باشد نمی‌توان سراغ گرفت.


مباحث اصلی کتاب «سیر تطور کلام شیعه» که در گروه کلام و دین پژوهی پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی سامان یافته، در دو بخش عرضه شده است. بخش اول در مباحث کلی که به منزله مقدمه بخش دوم است، سه فصل دارد.


فصل اول تحت عنوان کلام اسلامی مباحثی درباره کلام از جمله وجه تسمیه، تعریف، موضوع، غایات، هدف‌ها و روش‌های آن و فصل دوم با عنوان کلام شیعی است که مذاهب و فرق شیعه، نقش شیعه امامی در تفکر دینی، دوره‌های تاریخی حیات فکری و کلامی آن، رویکردهای کلی و مدارس کلام شیعی را به بحث و بررسی گذاشته است و فصل سوم ویژگی‌های کلی دوران مورد بحث یعنی از عصر غیبت تا خواجه نصیر را بازگو می‌کند.


بخش دوم رویکرد‌ها و گرایش‌های کلان و کلی کلام شیعی را مورد نظر دارد که در سه فصل: نص گرایی، عقل گرایی تأویلی و خردگرایی فلسفی عرضه می‌شود.


لازم به ذکر است کتاب سیر تطور کلام شیعه در دهمین دوره کتاب سال حوزه برگزیده شده است.


گفتنی است چاپ چهارم کتاب «سیر تطور کلام شیعه» عصر غیبت تا خواجه نصیر طوسی، اثر حجت الاسلام و المسلمین محمدصفر جبرئیلی، با قیمت ۲۰۰۰۰ تومان توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه چاپ و در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.


انتهای پیام/

ارسال نظر