صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۵۹ - ۰۶ بهمن ۱۴۰۳

خروج از زیست نفتی، نقطه امن اقتصاد و راه برون‌رفت از بحران

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی عدم وابستگی به نفت و خروج از اقتصاد نفتی را راه برون‌رفت از بحران اقتصادی و نقطه قوت اقتصاد کشور قلمداد کرد.
کد خبر : 954510

به گزارش خبرنگار آنا، مهدی طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در گردهمایی طرح ملی اعتلا در جمع استادان در دانشگاه آزاد اصفهان اظهار کرد: اقتصاد ایران چه قبل و چه بعد از انقلاب بر محور درآمد‌های نفتی استوار بوده؛ بسیاری از نیاز‌های کشور از محل فروش نفت تأمین می‌شد، همین وابستگی عمیق، سهم دولت را در اقتصاد افزایش داده و علاوه بر پایه‌ریزی یک سیستم اقتصادی غلط، ارزآوری و وابستگی اقتصادی کشور را به نفت گره زده است.

وی بیان کرد: در این نوع اقتصاد، دولت تعیین می‌کند که چه عرضه یا چه مصرف شود. همچنین در این‌گونه دولت‌ها، علاوه بر تمرکزگرایی اقتصادی، به مرور معضلی به‌نام رانت به وجود خواهد آمد که در صورت تداوم و تقویت آن در ارکان دولت، رهایی از آن بسیار مشکل و دور از دسترس خواهد بود.

{$sepehr_key_5437}

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی افزود: در مدت ۱۲ سال تحریم ایران، نقطه‌ضعف این وابستگی آشکار و همین امر موجب کاهش صادرات نفت تا یک‌میلیون بشکه در روز شد که هر چند ضرر اقتصادی هنگفتی در طول سال به اقتصاد کشور وارد کرده و معیشت مردم را تحت‌فشار قرار می‌داد؛ اما فرصتی طلایی برای بازنگری در سیاست‌های اقتصادی و درآمدی کشور فراهم کرد؛ اما باز هم آن‌چنان که باید از این فرصت بهره‌برداری در خور صورت نگرفت.

طغیانی با بیان اینکه در اقتصاد مبتنی بر نفت و در درازمدت مضرات بسیار و محاسن بسیار ناچیز است، تصریح کرد: در اقتصاد زیست نفتی نه بهره‌وری مهم است، نه میزان کارکنان و درآمد و هزینه و نه میزان موفقیت در اقتصاد و نه برآوردی نسبت به برداشت و هزینه کرد اقتصادی صورت خواهد گرفت؛ بلکه به‌روز، تقویت رانت و نزدیک‌تر شدن به مرکز رانت نقطه نهایی آمال و آرزوی همگانی خواهد شد.

وی عنوان کرد: رفته‌رفته با گسترش این اقتصاد و این نگرش اقتصادی، بخش خصوصی و سرمایه‌گذار این بخش به کنج عزلت رانده خواهد شد و کم‌کم دولت زمام امور را در دست خواهد گرفت؛ زیرا تصور می‌کند دیگر نیازی به سرمایه‌گذار خصوصی ندارد.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سبقه تاریخی سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی و ملک‌التجار‌های خوشنام تاریخ ایران که گاه وسعت سرمایه‌گذاری آنها به فراتر از مرز‌های ایران هم می‌رسید، تأکید کرد: سیستم اقتصاد زیست نفتی معضلی را به وجود خواهد آورد به‌نام مصرف‌گرایی که این مولود نتیجه هنر دولت نبوده؛ بلکه مدیون منابع و سرمایه‌های مختلفی است که در نتیجه عملکردی غلط نصیب دولت می‌شود در این میان تنها چیزی که مهم و مدنظر نیست، آن است که از این میزان درآمد و مصرف انرژی و هزینه سرمایه، چقدر بهره‌وری برای کشور حاصل خواهد شد.

طغیانی با تأکید بر اینکه مختصات زیست نفتی و وابستگی به آن به‌طور کامل در ایران وجود دارد، اضافه کرد: این امر، دقیقاً همان نقطه‌ضعف اقتصاد یک کشور بوده، همان روزن حمله‌ای است که مورد توجه دشمن و بدخواهان قرار گرفته و سعی می‌کنند با مختل یا قطع آن کشور را زمین‌گیر کنند. اتفاقی که در سال‌های اخیر با تحریم‌های صورت گرفته با همه وجود آن را لمس کرده‌ایم.

وی تأکید رهبر انقلاب مبنی بر لزوم قطع بند ناف اقتصاد کشور از وابستگی و زیست نفتی را یادآور شد و گفت: در سیستم اقتصاد نفتی به علت وجود منابع مالی فراوان و به سبب دخالت دولت در همه شئون کشور، تشکیلات و دستگاه‌های عریض و طویلی به وجود خواهد آمد که پس از قطع این منابع، تضعیف، تقلیل صدور نفت و کاهش درآمد‌های دولت، همین تشکیلات مشکل‌ساز شده و به‌عنوان معضلی مهم برای دولت مطرح خواهند شد، همچنان که اکنون سیستم آموزش عالی و هزینه‌های آن از مصادیق این ادعاست.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی راه درمان این امر را متذکر شده و تبیین کرد: برای رفع این معضل لازم است مواردی ازجمله عقب‌نشینی دولت از اقتصاد و تقویت، توجه و حمایت از بخش خصوصی برای ورود به میدان سرمایه‌گذاری، اصلاح ساختار‌های داخلی اقتصاد کشور و تأمین مالی زیر ساختار و همچنین استفاده از ظرفیت‌های تجارت و تعاملات مالی و اقتصادی با همسایگان در مقیاس بسیار بالا صورت پذیرد.

طغیانی با قیاس بین سرمایه‌گذاری کشور‌های همسایه با یکدیگر و میزان آن در ایران بیان کرد: هرچند رقابت اقتصادی بین‌المللی بسیار سخت و دارای چالش‌های فراوان بوده؛ اما به هر حال جزء الزامات هر کشوری است، همچنان که حجم مبادلات تجاری کشوری مثل ترکیه در بازار ۷۱۰ میلیون دلاری روسیه ۴۸ میلیون دلار بوده؛ اما سهم ما از همسایه شمالی و بازار وسیع روسیه تنها ۴ میلیون دلار برآورد شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر