صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۹ - ۰۵ بهمن ۱۴۰۳

ضرورت سرمایه گذاری در حوزه توان‌بخشی سالمندان؛ جمعیت سالمندان جهان تا سال 2050 دو برابر می‌شود

افزایش جمعیت سالمند در کشورها موجب شده تا سرمایه گذاری در حوزه توان‌بخشی را نه‌تنها به عنوان یک ضرورت اخلاقی بلکه به دلیل یک نیاز اجتماعی مورد توجه باشد؛ خدمات توان‌بخشی مؤثر می‌تواند نقش مهمی در ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان و در نهایت سلامت عمومی جامعه ایفا کند.
کد خبر : 954330

گروه سلامت خبرگزاری آنا؛ واقعیت دنیای پیشرفته امروزی این است که مردم سراسر جهان زندگی طولانی تری را نسبت به چند دهه قبل تجربه می کنند و نتیجه این شده که در تمام کشورها هم افزایش تعداد افراد مسن که مرز شصت سالگی را رد می کنند و هم افزایش نسبت افراد مسن در جمعیت کل را شاهد هستیم.

بر اساس مستندات منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت تا سال 2030، از هر 6 نفر در جهان یک نفر 60 سال یا بیشتر خواهد بود. در این زمان، سهم جمعیت 60 ساله و بالاتر از 1 میلیارد در سال 2020 به 1.4 میلیارد افزایش خواهد یافت.

همچنین تا سال 2050، جمعیت افراد 60 ساله و بالاتر در جهان بیش از دو برابر یعنی 2.1 میلیارد خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود تعداد افراد 80 ساله یا بیشتر بین سال‌های 2020 تا 2050 سه برابر شود و به 426 میلیون نفر برسد.

در چنین شرایطی همه کشورها برای اطمینان از اینکه دستگاه‌های بهداشتی و اجتماعی آن‌ها آماده حمایت حداکثری از این تغییر جمعیتی هستند با چالش‌های بزرگی روبرو خواهند بود؛ بنا بر باور کارشناسان یکی از آن چالش‌ها حفظ کیفیت زندگی سالمندان است که برای دستیابی به آن بر اهمیت توان‌بخشی در این گروه سنی تأکیددارند.

توان‌بخشی سالمندان یک فرآیند جامع است که نیازمند توجه ویژه به نیازهای فردی هر شخص است و با اجرای اصول صحیح آن، می‌توان کیفیت زندگی سالمندان را بهبود بخشید و آنان را در مسیر حفظ استقلال یاری کرد.

وحید راشدی؛ عضو هیئت‌علمی گروه آموزشی سالمندی دانشگاه علوم توان‌بخشی و سلامت اجتماعی دراین‌باره اظهار کرد: توان‌بخشی سالمندان یک فرآیند پیچیده و چندبعدی است که به‌منظور حفظ و بهبود کیفیت زندگی سالمندان طراحی‌شده؛ چراکه با افزایش سن، بسیاری از سالمندان با مشکلات جسمی، روانی و اجتماعی مواجه می‌شوند که نیاز به مداخلات توان‌بخشی دارند.

وی افزود: توان‌بخشی سالمندان به مجموعه‌ای از خدمات و مداخلات گفته می‌شود که هدف آن بهبود عملکرد جسمی، روانی و اجتماعی سالمندان است. این فرآیند شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی، مشاوره روان‌شناختی و آموزش مهارت‌های زندگی است.

این متخصص سالمند‌شناسی یادآور شد: توان‌بخشی می‌تواند به سالمندان کمک کند تا با مشکلات ناشی از سالمندی، بیماری‌ها و آسیب‌ها مقابله کنند و کیفیت زندگی خود را حفظ یا بهبود بخشند.

توان‌بخشی به فعال مانده سالمندان در جامعه کمک می کند

راشدی بابیان اینکه سالمندان معمولاً با بیماری‌هایی مانند آرتروز، دیابت، بیماری‌های قلبی و زوال عقل مواجه هستند که می‌تواند تأثیرات منفی بر کیفیت زندگی آن‌ها داشته باشد، ادامه داد: توان‌بخشی نه‌تنها به کاهش علائم بیماری‌ها کمک می‌کند، بلکه به سالمندان این امکان را می‌دهد که در جامعه، فعال باقی بمانند.

وی گفت: فردگرایی، حفظ استقلال، رویکرد چند رشته‌ای و مشارکت خانواده اصول مهم توان‌بخشی در سالمندان به شمار می‌روند. همچنین توان‌بخشی باید بر اساس نیازهای خاص هر فرد سالمند طراحی شود؛ این رویکرد شامل ارزیابی دقیق وضعیت جسمانی، روانی و اجتماعی سالمند است تا برنامه‌ای متناسب با شرایط او تدوین شود.

وی بابیان اینکه ارزیابی اولیه باید شامل تاریخچه پزشکی، ارزیابی عملکرد روزانه و بررسی نیازهای اجتماعی باشد، تصریح کرد: مشارکت خانواده در فرآیند توان‌بخشی بسیار مهم است. خانواده‌ها باید در برنامه‌ریزی و اجرای مداخلات نقش داشته باشند تا حمایت عاطفی و اجتماعی لازم برای سالمند فراهم شود. آموزش خانواده‌ها نیز درباره چگونگی حمایت از سالمندان ضروری است.

راشدی گفت: پیشگیری از معلولیت، بهبود کیفیت زندگی و ارتقاء فعالیت‌های اجتماعی از مهم‌ترین اهداف است؛ بنابراین توان‌بخشی باید به‌گونه‌ای طراحی شود که از بروز معلولیت در سالمندان جلوگیری کند یا آن را کاهش دهد. این امر شامل آموزش‌های لازم برای مدیریت بیماری‌ها و حفظ تحرک است و تمرینات پیشگیرانه می‌توانند شامل فعالیت‌های ورزشی مناسب برای سنین بالا باشند.

بهبود عملکرد حرکتی و کاهش درد با فیزیوتراپی

این متخصص سالمندشناسی افزود: فیزیوتراپی یکی از اصلی‌ترین روش‌های توان‌بخشی است که هدف آن بهبود عملکرد حرکتی و کاهش دردهای جسمی است. تمرینات تقویتی، تعادلی و کششی جزء این روش‌ها هستند. فیزیوتراپیست‌ها همچنین می‌توانند فن‌هایی برای مدیریت درد مزمن ارائه دهند.

وی گفت: کاردرمانی بر روی بازگشت افراد به فعالیت‌های روزمره تمرکز دارد. این روش شامل آموزش مهارت‌های جدید و استفاده از وسایل کمکی برای تسهیل فعالیت‌ها است. کار درمانگران همچنین می‌توانند فن‌هایی برای مدیریت زمان و سازمان‌دهی فعالیت‌ها آموزش دهند.

راشدی یادآور شد: استفاده از وسایل کمکی و آموزش مهارت‌هایی مانند خرید کردن، پخت غذا یا مدیریت مالی جزء برنامه‌های کاردرمانی هستند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم توان‌بخشی و سلامت اجتماعی در پایان خاطرنشان کرد: مشاوره روان‌شناختی به سالمندان که شامل فن‌های مدیریت استرس، مشاوره در مورد افسردگی یا اضطراب و ارتقاء سلامت روان می‌شوند، کمک می‌کند تا با چالش‌های عاطفی و روانی ناشی از سالمندی کنار بیایند.

انتهای پیام/

ارسال نظر