صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۰ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
ایران روح یک جهان بی‌روح (۶)؛

پژوهش‌های هسته‌ای راهی برای نجات بیماران

صنعت هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران همواره یک صنعت اقتدارآفرین برای کشور محسوب می‌شود. این صنعت نوظهور در بخش‌های مختلف بسیار پیشران است و می‌تواند صنایع مرتبط را حرکت دهد.
کد خبر : 953864

به گزارش خبرنگار گروه پژوهش خبرگزاری آنا؛‌ جمهوری اسلامی ایران در طول ۲۰ سال گذشته و در مسیر دستیابی به فناوری هسته‌ای با فراز و فرود‌های بسیاری روبه‌رو شده و با توجه به اینکه موضوع هسته‌ای و دستیابی به آن یک موضوع فنی و حق مسلم ملت ایران است، اما همواره توسط کشور‌های غربی با تحریم‌ها و موانع زیادی برای ما همراه بوده است.

با این همه تحقیقات و توسعه فناوری و نیز صنعتی سازی آن به دست محققان کشور با سرعت چشمگیری در حال پیشروی است و نظام استکبار جهانی از این سرعت و الگو شدن صنعت هسته‌ای برای سایر صنایع، می‌ترسد.

باید گفت که صنعت هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران همواره یک صنعت اقتدارآفرین برای کشور محسوب می‌شود. این صنعت نوظهور در بخش‌های مختلف بسیار پیشران است و می‌تواند صنایع مرتبط را حرکت دهد. حوزه سلامت، محیط زیست، صنعت و حوزه امنیت غذایی، چهار حوزه مهمی است که صنعت هسته‌ای می‌تواند در آن بسیار اثرگذار باشد.

در ادامه این گزارش نگاهی خواهیم داشت به رشد چشمگیری که در این عرصه توسط پژوهشگران و دانشمندان ایرانی رقم خورده است.

استفاده از دارو‌های هسته‌ای در درمان سرطان

در بخش سلامت و بهداشت و درمان با تولید رادیوداروها، بیش از ۵۰۰ هزار نفر در سال برای تشخیص بیماری خود از آن استفاده می‌کنند و در بخش درمان نیز تحقیقات فراوانی برای تولید دارو‌های هسته‌ای جهت درمان بیماری سرطان انجام شده که سرعت تحقیقات کشور با سرعت تحقیقات در دنیا در این زمینه برابری می‌کند.

این موضوع نقش مهمی در حوزه سلامت و دارویی کشور ایفا می‌کند و ایران را در مسیر خودکفایی تولید برخی دارو‌های مهم قرار داده است.

در بحث رآکتور، چرخه سوخت و کاربرد‌های پزشکی به صورت صد درصدی پیش رفته‌ایم و تقریبا همه مرز‌های دانش هسته‌ای را در این زمینه‌ها در نوردیده و مشکل و مسئله نیست که در این حوزه‌ها وجود داشته باشد. 

به واقع پیشرفت ما در حوزه دانش و علم هسته‌ای، پیشرفت صد درصدی بوده است و این در حالی است که کسی به ما کمکی نکرده و در این عرصه به هیچ کشوری وابسته نبوده و کاملاً به خودمان متکی بودیم.

ایران؛ قدرتی نوظهور در فناوری هسته‌ای

ایران، یکی از قدرت‌های نوظهور در عرصه ایران طبق اعلام وبگاه «wise-uranium.org» در سال ۲۰۱۸، در فناوری هسته‌ای، جزو ۹ کشور دارنده چرخه کامل سوخت هسته‌ای است که اکتشاف اورانیوم، استخراج، تولید کیک زرد و تبدیل آن به گاز uf۶ در حوزه تولید سوخت و مجتمع‌های سوخت در آن صورت می‌گیرد همچنین جزو ۱۳ کشوری هستیم که توانایی غنی سازی اورانیوم را دارا هستیم.

این اهمیت وقتی دو چندان می‌شود که وقتی می‌بینیم اسم ایران در میان کشورهایی، چون برزیل، چین، فرانسه، آلمان، هند، ژاپن، هلند، کره شمالی، پاکستان، روسیه، انگلستان و آمریکا که توانایی غنی سازی اورانیوم دارند، دیده می‌شود.

صرفه جویی در سوخت‌های فسیلی با فعالیت نیروگاه اتمی

به گفته اسلامی (رئیس سازمان انرژی اتمی ایران) تنها نیروگاه اتمی کشور در بوشهر قرار دارد که در این سال‌ها حدود ۷۰ میلیارد کیلووات برق به شبکه سراسری تزریق کرده و با توجه به گذشت بیش از یک دهه از عمر آن؛ ۵۰ سال دیگر از عمر این نیروگاه باقی مانده و روند تولید انرژی در آن ادامه خواهد داشت.

با فعالیت نیروگاه اتمی بوشهر تاکنون در مصرف ۱۰۵ میلیون بشکه سوخت‌های فسیلی صرفه‌جویی شده است.
به کفته این مقام مسئول؛ ساخت و توسعه نیروگاه‌های اتمی از توجیه اقتصادی برخوردار است و همچنین میزان آلایندگی را به صفر می‌رساند؛ این‌گونه نیروگاه‌ها دارای ایمنی حداکثری هستند و بازدهی آنها به‌صورت مدوام برابر با صددرصد است و با توان ثابت به تولید انرژی می‌پردازند.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از برنامه‌ریزی برای توسعه نیروگاه‌های اتمی در کشور جهت تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای و همچنین رونمایی از شبیه‌ساز رآکتور آموزشی آب سبک در شیراز نیز خبر داده است و گفته که این شبیه‌ساز یکی از ظرفیت‌های شتاب دهنده در حوزه پژوهش و تربیت نیروی انسانی است و مهارت دانشجویان با کار مستمر با این شبیه ساز افزایش می‌یابد به‌طوری‌که پس از فارغ‌التحصیلی با آمادگی و ورزیدگی کامل می‌توانند وارد بازار کار شوند.

کاربرد دانش هسته‌ای در بخش‌های درمانی

کاربرد دانش هسته‌ای و پژوهش‌هایی که در حوزه پزشکی صورت گرفته است در ۳ بخش «تشخیص»، «درمان» و «تحقیق و توسعه» قابل طرح است.

به واقع باید گفت که در بخش درمان استفاده از تجهیزات تصویربرداری پوزیترون امیشن توموگرافی یا همان PET- تصویربرداری با استفاده از تابش پوزیترون می‌تواند بصورت بسیار دقیق و به عبارتی؛ اتم به اتم از داخل بدن، اطلاع رسانی کند. بطور مثال با استفاده از این ابزار و تزریق یک رادیو ایزوتوپ به بدن، می‌توان محل قطعی یک عفونت یا میزان دقیق گسترش یک سرطان و ... را شناسایی کرد.

در بخش درمان هم کاربرد دانش هسته‌ای از قبیل؛ رادیوتراپی، درمان با رادیوایزوتوپ (ایزوتوپ‌های ناپایدار و پرتوزای یک عنصر) و یا حتی ید درمانی (روشی برای درمان پرکاری تیروئید) توانسته مشکلات خیلی از بیماران را حل کند. 

دربخش «تحقیق و توسعه» نیز کاربرد دانش هسته‌ای در حوزه پزشکی نیز توانسته با توسعه رادیوایزوتوپ‌ها کمک کند تا کار‌های تشخیصی و درمانی در مسیر رشد و توسعه قرار بگیرند.

به واقع می‌توان با هدایت «ایزوتوپ ایتریوم ۹۰» به کبد، بیماری‌های مزمن این اندام را معالجه کرد و یا با استفاده از رادیوایزوتوپی دیگر، مشکلات مغزی را برطرف ساخت.

ایران در مسیر رشد توسعه دانش هسته‌ای

به واقع باید گفت که شتاب و شیب حرکت رو به بالای توسعه دانش و فناوری هسته‌ای در کشور ما طی سال‌های اخیر، چنان سریع و تند بوده که امروزه، ایران توانسته جایگاهی درخور توجه و قابل اعتنا در میان کشور‌های صاحب تکنولوژی هسته‌ای، برای خود دست و پا کند؛ جایگاهی که متاثر از تلاش بی وقفه مدرسان، محققان و دانشمندان کشورمان است. این تلاش اکنون ما را به توانمندی‌های کارآمدی در حوزه‌های مختلف این دانش از جمله؛ حوزه‌های پزشکی، کشاورزی، صنعت و ... مجهز کرده است به طوری که تمام مراحل، از ساخت معدن گرفته تا کیک زرد و از غنی سازی تا تولید و طراحی سوخت را به تنهایی انجام می‌دهیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر