صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۲۶ - ۰۲ بهمن ۱۴۰۳

افزایش نگران‌کننده آلرژی در ایران؛ شایع‌ترین بیماری غیرواگیر جهان

آلرژی، شایع‌ترین اختلال سیستم ایمنی بدن، زندگی بسیاری از ایرانیان را تحت تأثیر قرار داده است. متخصصان هشدار می‌دهند که عوامل محیطی و ژنتیکی نقش مهمی در افزایش روزافزون انواع بیماری‌های آلرژیک در کشور ایفا می‌کنند.
کد خبر : 953782

گروه سلامت خبرگزاری آنا، آلرژی نتیجه پاسخ سیستم ایمنی بدن انسان به یک ماده است. پاسخ‌های ایمنی می‌تواند خفیف باشد، از سرفه و آبریزش بینی، تا یک واکنش تهدیدکننده زندگی به نام بیش دفاعی.

بیماری آلرژیک یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن در جهان است. افرادی که سابقه خانوادگی آلرژی دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند. تب یونجه اگزما، کهیر، آسم و آلرژی غذایی برخی از انواع بیماری‌های آلرژیک هستند.

هنگامی که فردی با یک ماده حساسیت‌زا مانند گرد و غبار، کپک و ... مواجه می‌شود، سیستم ایمنی بدن با تولید آنتی بادی به آن ماده حساسیت‌زا حمله کرده، اما این واکنش بیش از حد است و همین موضوع موجب خس خس سینه، خارش، آبریزش بینی، آبریزش یا خارش چشم و سایر علائم می‌شود.

آلرژی می‌تواند هر فردی را بدون در نظر گرفتن سن، جنسیت، نژاد یا وضعیت اجتماعی-اقتصادی تحت تاثیر قرار دهد. به طور کلی، آلرژی در کودکان شایع‌تر است. با این حال، نخستیین بار ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد یا بعد از چندین سال بهبودی عود کند. هورمون ها، استرس، دود، عطر، یا محرک‌های محیطی نیز ممکن است در ایجاد یا شدت آلرژی نقش داشته باشند.

محمدعلی عصاره زادگان متخصص ایمنی شناسی بالینی در این باره اظهار کرد: حساسیت شایعترین بیماری غیر واگیر در جهان است و از آن به عنوان شایع‌ترین اختلال سیستم ایمنی بدن انسان یاد می‌کنند.

وی با بیان اینکه آلرژی در ایران نیز یکی از چالش‌های مهم بهداشتی به خصوص در کلان شهر‌ها و شهر‌های صنعتی است، افزود: آمار‌ها نشان می‌دهند که در کشور ما ایران، بیماری آلرژی فصلی مانند التهاب مخاط بینی شایع‌ترین بیماری آلرژیک است.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد درصد بالایی از ایرانیان شامل کودکان و بزرگسالان به یکی از انواع بیماری‌های آلرژیک مبتلا هستند و متاسفانه این میزان رو به افزایش است.

وی گفت: آلرژی یا حساسیت به واکنش غیرطبیعی سیستم ایمنی بدن به مواد موجود در طبیعت اطلاق شده و موادی را که باعث ایجاد این واکنش می‌شوند، مواد حساسیت زا یا آلرژی‌زا می‌نامند.

عصاره زادگان اظهار کرد: آلرژن‌ها و یا مواد حساسیت زای شایع شامل آلرژن‌های تنفسی، غذایی، بعضی از دارو‌ها و مواد آرایشی و بهداشتی و سموم برخی از حشرات هستند.

وی یادآور شد: به طور معمول یک واکنش آلرژیک ممکن است در هر قسمتی از بدن که سلول‌های سیستم ایمنی و دفاعی قرار دارند، نظیر پوست، چشم، بینی، دیواره معده، سینوس ها، گلو و یا ریه‌ها روی دهد. در واقع سلول‌های سیستم دفاعی بدن با مواد آلرژی زایی که در تماس با پوست قرار می‌گیرند و یا از طریق استنشاق یا بلع و یا تزریق وارد بدن می‌شوند، مقابله کرده و علائم آلرژی ایجاد بروز می‌کنند.

این متخصص ایمنی شناسی بالینی ادامه داد: علائم آلرژی با توجه به نوع آن و قسمتی از بدن که درگیر شده، متفاوت است؛ بعضی از این علائم شامل خارش و گرفتگی بینی، آبریزش بینی و چشم، عطسه‌های مکرر، خارش و قرمزی چشم، کهیر و جوش‌های پوستی، آسم (کوتاه شدن نفس، سرفه مزمن، خس خس سینه و تنگی نفس)، نفخ، حالت تهوع و استفراغ و در موارد نادر آنافیلاکسی (کاهش فشار خون، شوک و مرگ) هستند.

وی استعداد ژنتیکی و شرایط محیطی را به عنوان عوامل موثر در ایجاد حساسیت برشمرد و افزود: کم جمعیت بودن خانواده، داشتن زندگی مدرن، رژیم غذایی غربی و پرکالری، استفاده زود هنگام از آنتی بیوتیک ها، زندگی در مناطق با آلودگی هوای زیاد و در معرض قرار گرفتن با دود سیگار و سایر دخانیات نیز می‌توانند، موجب بروز علائم آلرژی در انسان شوند.

انتهای پیام/

ارسال نظر