صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۱:۱۷ - ۳۰ دی ۱۴۰۳

وزارت بهداشت: صنایع دخانی مسئولیت پذیر باشند

معاون بهداشت وزارت بهداشت در واکنش به استدلال‌ها و اظهارات بیان شده از سوی عوامل صنایع دخانی با هرگونه اظهار نظر غیر کارشناسانه عوامل این صنایع به منظور زیر سوال بردن سیاست‌های پیشگیرانه مخالف و خواستار ورود نهادهای نظارتی هستیم.
کد خبر : 953415

به گزارش آنا، دکتر علیرضا رییسی با بیان این مطلب، اظهار داشت: این صنایع و عوامل وابسته در توزیع و فروش محصولات دخانی با ثروت و ابزاری که در اختیار دارند جوانان، نوجوانان و زنان جامعه ما را هدف قرار داده‌اند. اما این صنایع ضمن متعهد بودن به اجرای قوانین و سیاست‌های کنترلی وضع شده برای تولید و فروش این محصولات، باید مسئولیت مرگ، بیماری و هزینه‌های هنگفتی که به کشور تحمیل می‌کنند را متقبل شوند.

وی مصرف دخانیات را یکی از مهم‌ترین عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر و عامل مرگ سالانه حدود ۸ و نیم میلیون نفر در جهان و بیش از ۵۰ هزار نفر در کشور دانست و با اشاره به خسارت‌های برآورد شده مصرف دخانیات در کشور به میزان بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان، عنوان کرد: حوزه سلامت سالانه حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان بابت درمان بیماری‌های منتسب به مصرف دخانیات هزینه می‌کند.

معاون وزیر بهداشت از روند افزایشی مصرف دخانیات در بین نوجوانان، جوانان و زنان در سال‌های اخیر ابراز تاسف کرد و افزود: پایین بودن قیمت و در دسترس بودن محصولات دخانی به عنوان مهم‌ترین عامل در افزایش مصرف و بیماری‌ها و مرگ و میر منتسب مطرح است.

رئیسی همچنین نقش تبلیغات در گرایش به مصرف دخانیات را بسیار مهم خواند و گفت: یکی از مصادیق بارز تبلیغ این محصولات مربوط به تنباکو‌های معطر و معسل است که تاثیر قابل توجهی در افزایش مصرف قلیان به میزان ۵۴ درصد طی سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ داشته است.

به گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت نمایش مصرف دخانیات در فیلم‌ها و سریال‌های تولیدی، علی الخصوص شبکه نمایش خانگی نقش مهمی در افزایش مصرف این محصولات دارد که باید با عوامل این تخلفات برخورد جدی شود. در این راستا مطالبه گری عمومی و حمایت و اهتمام جدی تمام دستگاه‌های نظارتی و قوه قضاییه، ضروری است.

وی بسته بندی جذاب و متنوع محصولات دخانی را یکی دیگر از عوامل افزایش مصرف دانست و بر ضرورت اجرای سیاست استاندارد سازی بسته بندی محصولات دخانی و درج تصاویر و پیام‌های هشدار دهنده موثر تاکید کرد.

رئیسی با اشاره به عدم تاثیر گذاری سیاست‌های مالیاتی موجود بر کاهش مصرف دخانیات در کشور، افزود: چنانچه سیاست و نرخ‌های تعیین شده در قوانین ارزش افزوده و برنامه هفتم پیشرفت کشور موثر بود، به گونه‌ای قیمت محصولات دخانی را تغییر می‌داد که موجب کاهش مصرف می‌شد.

وی با تاکید بر اهمیت شفافیت زنجیره تولید و عرضه این محصولات و اخذ مالیات بر مبنای قیمت خرده فروشی محصولات دخانی، ضمن درخواست اعلام نرخ متوسط مالیات دخانیات بر مبنای نرخ خرده فروشی این محصولات بر اساس میزان درآمد وصولی مفاد قوانین مذکور از سوی سازمان مالیاتی کشور، نرخ موثر مالیات دخانیات محصولات دخانی برای کاهش مصرف را بر اساس مستندات سازمان جهانی بهداشت ۷۵ درصد قیمت خرده فروشی اعلام کرد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به ظرفیت مناسبی که قانون گذار برای رصد تولید و پیشگیری از قاچاق محصولات دخانی در بند «ح ماده ۷۳ قانون برنامه هفتم پیشرفت» کشور در نظر گرفته، خواستار اهتمام دستگاه‌های ذیربط را در اجرای تکالیف محوله در این زمینه شد.

دبیر ستاد کشوری کنترل دخانیات گفت: اختلاف قائل شدن بین محصولات دخانی تولید داخل با نشان ایرانی و بین المللی در تعیین نرخ‌های مالیاتی علیرغم تعهدات بین المللی در کنوانسیون کنترل دخانیات، قیمت گذاری پایین این محصولات و تلاش عوامل صنایع دخانی برای اخذ حمایت سیاستگذاران و قانون گذاران برای توسعه تجارتی که منجر به مرگ مصرف کنندگان و افراد در مواجهه با دود این محصولات می‌شود و مانع تراشی و تاخیر در اجرای مصوبات ستاد کشوری کنترل دخانیات از جمله عواملی است که موجب عدم تاثیرگذاری سیاست‌های کنترلی و پیشگیرانه و همچنین افزایش مصرف دخانیات شده است.

رئیسی محصولات نوپدید، از جمله سیگار الکترونیک و دستگاه‌های انتقال نیکوتین را به عنوان ترفند جدید صنایع دخانی معرفی کرد و گفت: این صنایع با هدف به دام انداختن جوانان و نوجوانان با تولید و طراحی این محصولات و افزودن عطر و طعم جذاب، در تلاش برای ترویج فرهنگ و باور غلط استفاده از این محصولات هستند.

وی افزود: همه این محصولات قاچاق هستند و به شدت باید با این ترفند و حقه بزرگ با اجرای موثر قوانین و مقررات وضع شده مبارزه شود. هیچ واحد صنفی اجازه فروش این محصولات و محصولات دخانی قاچاق را ندارد و در صورت هر گونه تخلف، پروانه فروش محصولات دخانی این صنوف باید برای همیشه ابطال شود که در این صورت دیگر شاهد وجود محصولات قاچاق در بازار مصرف نخواهیم بود و بهانه تراشی برای جلوگیری از اجرای موثر سیاست‌های پیشگیرانه جمع می‌شود.

رئیسی در پایان هشدار داد چنانچه به امر پیشگیری، کنترل و کاهش مصرف دخانیات و اجرای موثر قوانین و سیاست‌های پیشگیرانه به درستی توجه نشود، در آینده شاید یکی از کشور‌های پر مصرف دخانیات جهان و جزو بحرانی‌ترین‌ها از نظر بیماری و مرگ ومیر بر اثر مصرف مواد دخانی باشیم.

انتهای پیام/

برچسب ها: دخانیات
ارسال نظر