صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۰ - ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
ایران روح یک جهان بی‌روح (۴)؛

از پیشرفت در حوزه‌های تشخیص بیماری تا دست یابی به بیوتکنولوژی تولید مثل

به گفته امیر میمندی‌پور عضو هئیت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری؛ ایران در حوزه ژنتیک بعد از انقلاب توانسته در بخش‌های تشخیص بیماری‌ها، تولید واکسن، بیوتکنولوژی تولید مثل، تولید کود‌های زیستی و ... رشد چشمگیری داشته باشد.
کد خبر : 953385

امیر میمندی پور عضو هئیت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه پژوهش خبرگزاری آنا، پیشرفت‌هایی که ایران در حوزه ژنتیک بعد از انقلاب به آن‌ها دست پیدا کرده است را بسیار مثبت خواند و گفت: ما در حوزه‌های تشخیص بیماری‌ها، تولید واکسن، بیوتکنولوژی تولید مثل، تولید کود‌های زیستی، افزودنی‌های خوراک دام و وطیورات، سلول درمانی، تولید پروتئین‌های نو ترکیب، تولید محصولات نوترکیب و ... در این سال‌ها رشد چشمگیری را داشتیم، اما باید گفت که این پیشرفت‌ها نیز در مقایسه با کشور‌هایی مثل هند، کره، چین و ... هم باید دیده شود. 

وی افزود: متاسفانه علی رغم وجود نیرو‌های متخصص و نخبه باید گفت که به علت سوء مدیریت و اختصاص ندادن بودجه‌های کافی و متناسب که رقم آن کمتر از یک در صد بودجه کشور هم هست و بسیار پایین است خیلی نمی‌توان موفق ظاهر شد. در حالی که این رقم در کشور‌های همسایه بسیار بیش‌تر و حتی در حد ۴ درصد جی دی پی کشورشان را به تحقیق و توسعه اختصاص می‌دهند. از جهتی هم نبود همکاری‌های علمی با کشور‌های توسعه یافته به دلیل تحریم‌ها و نبود دسترسی مناسب به مواد اولیه مورد نیاز فضای تحقیقاتی و پژوهشی که باز هم ناشی از تحریم‌ها است و همچنین استهلاک دستگاه‌ها و نبود منابع مالی برای تجهیز و به روز رسانی آن‌ها هم از دیگر مواردی است که همگی باعث شده تا سرعت رشد و توسعه را در حوزه زیست فناوری کشورمان با کندی رو‌به‌رو کند.

وی خاطر نشان کرد: وجود تحریم‌ها باعث شده تا هزینه‌های پژوهش‌ها سرسام آورتر شوند و از جهتی هم سو مدیریت‌ها نیز سبب شده تا دسترسی به منابع مالی و بودجه مناسب در حوزه تحقیق و پژوهش بسیار کاهش پیدا کند.

تحریم‌ها مانع از دسترسی به مواد اولیه مناسب و مرغوب و تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز برای انجام فرایند‌های تحقیق و توسعه در کشور شده است. مورد دیگری که تحریم به آن دامن زده است سو جویی برخی شرکت‌ها در واردات مواد اولیه بی کیفیت و فاقد استاندارد‌های لازم و همچنین فروش آن‌ها با قیمت‌هایی بالاتر از نرخ متعارف است.

در این خصوص این موضوع باعث شده تا از اردیبهشت امسال که دو نوع مواد اولیه که در اردیبهشت ماه سفارش دادم بعد از ۷ ماه و با قیمتی بالا به دستم برسد.

میمندی پور تصریح کرد: همچنین یکی از معضلات دیگری که با آن رو‌به‌رو هستیم نوسان قیمت ارزی است که باعث شد تا ما با یک رقم مشخص قرارداد کار پژوهشی را با نهاد‌ها منعقد کنیم، اما بعد از مدتی این نوسان قیمتی باعث شود تا خروجی قیمتی کار ما بالاتر رود.

این عضو هئیت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در خصوص کپی برداری محصولات و خدمات بیان داشت: ما به عنوان یک کشور در حال توسعه هستیم که در خصوص برخی از محصولات اولیه مورد نیاز کشور در حوزه زیست فناور و ژنتیک متکی به خارج از کشور هستیم.

بنا براین بخش عمده بودجه ما در بحث تحقیق و توسعه به تولید مواد اولیه محصولات وارداتی مربوط می‌شود تا این مواد در داخل کشور به تولید کالای نهایی منتهی شود.

وی ادامه داد: یکی از وظایف مراکز دانشگاهی و پژوهشگاهی حرکت به سمت مرز‌های دانش و دست یابی به علوم و تکنولوژی‌های جدید است تا بتوان در برخی از حوزه‌ها در دنیا صاحب تکنولوژی‌های منحصر‌به‌فرد باشیم که البته برای رسیدن به این جایگاه نیازمند این هستیم که به تکریم جامعه نخبه دانشگاهی، افزایش بودجه تحقیق و توسعه و ارتباط موثر با مراکز علمی کشور بیش از پیش توجه کنیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر