رئیسی: مهار عفونتهای بیمارستانی هزینهها را کاهش میدهد
به گزارش خبرنگار آنا، علیرضا رئیسی صبح امروز در افتتاحیه اولین کنگره جامع پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی اظهار کرد: مباجث بسیار مهم در حوزه پیشگیری و کنترل عفونتهای وجود دارد و دنیا به سمت آنها حرکت میکند چرا که هر گونه تاخیر در این حوزه، موجب خسارات فراوانی میشود.
وی با اشاره به اهمیت درمان با کیفیت، ادامه داد: اجرای برنامههای موثر پیشگیری و کنترل عفونت میتواند، منجر به کاهش بروز عفونتها تا بیش از ۳۰ درصد شود.
معاون بهداشت گفت: بر اساس مطالعات بانک جهانی، دو سوم کشورهای در حال توسعه ۵۰ درصد بودجه سلامت خود را در بیمارستانها صرف کنترل عفونتها میکنند.
وی اضافه کرد: برنامههای موثر کنترل عفونت میتوانند انتشار عفونتهای ناشی از خدمات سلامت، مرگ و میر، مقاومت باکتریها در مقابل آنتی بیوتیکها و تحمیل هزینهها را کاهش دهند.
اجرای برنامه کشوری مهار مقاومت میکروبی
رئیسی با اشاره به تاریخچه برنامه کشوری مهار مقاومت میکروبی در کشور، ادامه داد: اولین برنامه کشوری مهار مقاومت میکروبی در سال ۱۳۹۵ انجام شد و امسال نیز برنامه پیشگیری و کنترل عفونت در دومین برنامه کشوری مهار مقاومت میکروبی قرار گرفته است.
وی تقویت نظامهای نظارتی و تحقیقات کاربردی، بهینه سازی تجویز و مصرف داروهای ضد میکروبی، پیشگیری و کنترل عفونت در مراکز ارائه خدمات سلامت و تقویت حکمرانی و پاسخگویی را به عنوان اولویتهای معاونت بهداشت در این برنامه برشمرد و افزود: شبکه مراقبت آزمایشگاهی مقاومت میکروبی با هدف افزایش حساسیت و تعمیم پذیری دادهها باید گسترش یابد.
معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: نظامهای الکترونیک جمع آوری اطلاعات در بیمارستان ها، داروخانهها و بیمههای به منظور تسهیل دسترسی به اطلاعات به هنگام برای پایش برنامه به ویژه در زمینه تجویز و مصرف باید بازبینی شوند.
وی با اشاره به اهمیت داشتن یک سامانه برخط اطلاعات، گفت: متاسفانه در حال حاضر سامانههایی که به ویژه در بیمارستانها در اختیار داریم، خیلی کارآمد نیستند و بیشتر یک سامانه حسابداری هستند تا مدیریت یکپارچه اطلاعات بیمارستانی؛ بنابراین ارتقا این سامانهها باید در اولویت باشند به طوریکه اطلاعات تمامی مراکز درمانی اعم از دولتی و خصوصی و حتی مطبها در آن قرار داشته باشند.
رئیسی در ادامه با بیان اینکه در مورد بیماریهای مزمن مانند فشار خون و دیابت دچار کم مصرفی دارو در کشورهستیم، اما در مورد مسکنها و آنتی بیوتیک مصرف بالای دارو را داریم، افزود: آموزشهای عمومی جامعه، بومی سازی راهنمای درمان آنتی بیوتیکها با مشارکت اعضای هیئت علمی دانشگاههای علوم پزشکی و ایجاد مکانیسمهای اطمینان از دسترسی به داروهای ضدمیکروبی از راهکارهایی هستند که در این حوزه دنبال میشوند.
پزشکان عمومی بهترین درمانگران ایدز در کشور
وی یادآور شد: ۷۵ درصد بار نظام سلامت در دنیا باید بر دوش پزشکان عمومی باشد، اما در کشور ما برعکس است؛ در حال حاضر بهترین درمانگرهای ایدز در ایران پزشکان عمومی هستند، پس باید در سایر حوزههای هم این اتفاق بیفتد. منطق اینکه دنیا به سمت پزشک خانواده و نظام ارجاع رفته نیز همین است چرا که از این طریق ضمن ارائه خدمت درمانی باکیفیت، شاخصهای اقتصاد سلامت نیز تامین میشوند.
معاون بهداشت همچنین گفت: تدوین و استقرار برنامه ایمنی بیمار در مراکز مراقبتهای بهداشتی اولیه، تقویت نظام مراقبت عفونتهای ناشی از خدمات سلامت و ارتقا شاخصهای سلامت محیط و مدیریت پسماند بیمارستانی از سیاستهای راهبردی هستند که در مراکز درمانی دنبال میشوند.
رئیس کرمی: آموزش اصل اساسی در پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی است
سید رضا رئیس کرمی، رئیس دانشگاه علومپزشکی تهران نیز بر اهمیت استرلیزاسیون در بیمارستانها تاکید کرد و گفت: تحقیقات علمی باید در این زمینه افزایش یابد تا ضمن شناسایی دلایل ایجاد عفونت، راهکارهای موثر برای مهار آنها به دست بیاوریم.
وی از آموزش به عنوان یک اصل اساسی در پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی یاد کرد و افزود: همچنین نظارت بر فرآیندهای استرلیزاسیون مهم است و همه این موارد در زمانهای همچون همه گیریها از اهمیت بالاتری نیز برخوردار میشوند.
رئیس کرمی اظهار کرد: زیرساختهای دیجیتال باید توسعه یایند و از ابرازهای نوین برای کنترل عفونتها استفاده کنیم؛ همچنین همکاریهای بین المللی در این حوزه نیز باید مورد نظر باشد تا با استفاده تجارب مشترک سعی کنیم تا بار عفونتهای بیمارستانی را کاهش داده و آسیبهایی را که متوجه بیماران میشود، به حداقل برسانیم.
وی در پایان یادآور شد: کنترل عفونتهای بیمارستانی یک موضوع چند وجهی و نیازمند همکاریهای بین بخشی است و باید بتوانیم الگوهای موثر و موفق در این زمینه ارائه دهیم.
انتهای پیام/