صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۱ - ۱۲ دی ۱۴۰۳

کاهش ذخایر خونی در فصول سرد؛ چالش‌های انتقال خون در ایران

ورود به فصول سرد سال کشور با کاهش ذخایر خونی مواجه شده است که این موضوع سابقه‌ای چندین ساله دارد، در این خصوص به بررسی راهکار‌های سازمان انتقال خون برای حل این معضل پرداختیم.
کد خبر : 949621

به گزارش خبرنگار آنا؛ چند سالی است که با شروع فصل سرما و ورود اولین توده هوای سرد به کشور خبر‌های زیادی از کاهش ذخایر خونی در سازمان انتقال خون می‌شنویم، شما اگر یک‌بار در یکی از مراکز خون‌گیری اقدام به اهدای خون کرده باشید حتماً در چند هفته گذشته پیامکی در قالب دعوت مجدد برای اهدای خون دریافت کرده‌اید.

اما این روند کاهش و افزایش ذخایر خونی تا کی قرار است ادامه پیدا کند؟ چندین سال است سازمان انتقال خون از اهداکنندگان به‌عنوان سرمایه یاد می‌شود، اما چقدر به این سرمایه توجه می‌شود و چه میزان مورد تکریم این سازمان قرار می‌گیرند؟

خون مردم ایران جزو سالم‌ترین خون‌های جهان است و این اهداکنندگان هستند که به‌عنوان معادن خون به بیماران و نیاز‌های کشور کمک می‌کنند، این موضوع باعث شده در چند سال اخیر با عنوان سرمایه‌های اجتماعی از آنها یاد شود. هرکسی برای حفظ سرمایه‌های خود اقداماتی انجام می‌دهد، اما جای خالی کار‌هایی که سازمان‌ها انتقال خون برای تداوم در اهدا و نگهداری این سرمایه‌های اجتماعی باید انجام دهد، با اعلام کمبود در ذخایر خونی به‌خوبی حس می‌شود.

شهرام میرزایی معاون اجتماعی سازمان انتقال خون در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا بابیان اینکه با توجه به برودت، بارش باران و آلودگی هوای چند روز گذشته در برخی از استان‌ها میزان مراجعه اهداکنندگان کاهش پیداکرده است، تأکید کرد: با توجه به اطلاع‌رسانی‌های صورت گرفته، مراکز و پایگاه‌های خون‌گیری در سطح کشور به شکل فعال عمل کردند.

تهران پرمصرف‌ترین شهر در استفاده از ذخایر خونی

وی ادامه داد: روز گذشته هم‌وطنان در شهر تهران بیش از ۱۴۰۰ واحد خون اهدا کردند. مصرف خون در تهران بیشتر از سایر نقاط کشور است که بخشی از آن به دلیل تعدد جمعیتی و برخی هم به دلیل مراجعه مردم از دیگر مناطق کشور به این شهر برای تکمیل چرخه درمانی شکل می‌گیرد.

میرزایی گفت: در برخی از استان‌ها ذخایر خون نزدیک به ۱۰ روز است، اما در برخی از استان‌ها این ذخایر نیازمند مشارکت بیشتر اهداکنندگان خواهد بود. این در حالی است که جوانان قشری هستند که می‌توانند اهداکنندگان بسیار خوبی برای کشور باشند و به‌عنوان اهداکنندگان مستمر ما را یاری کنند. جمعیت جوان کشور با توجه به وضعیت فیزیکی و اجتماعی خود نقش بسیار تأثیرگذاری دارند.

وجود ۶۰۰ هزار اهداکننده مستمر در کشور

وی در پاسخ به اینکه چرا ذخایر خونی در فصل زمستان کم می‌شود، توضیح داد: در تابستان و بهار به دلیل طولانی بودن روزها، حجم کم ترافیک و تعطیلی مدارس، مردم فرصت بیشتری برای اهدای خون‌دارند و تمایل افراد برای مراجعه به مراکز اهدای خون بیشتر است.  

معاون اجتماعی سازمان انتقال خون تا به امروز سازمان انتقال خون توانسته توازن در شبکه ملی خون‌رسانی و مدیریت ذخایر خونی در سطح کشور را برقرار کند، در کشور ما نزدیک به ۶۰۰ هزار اهداکننده مستمر داریم؛ اهداکنندگان مستمر افرادی هستند که در سال ۲ نوبت خون اهدا کنند.

سازمان انتقال خون درقبال اهداکنندگان مسئول است

وی ادامه داد: برای تقدیر از اهداکنندگان باسابقه، مستمر و بانوانی که مشارکت داشتند در سالروز اهدای خون مراسم بزرگی صورت گرفت و برخی از اهداکنندگان به‌عنوان سفیران تعیین شدند. اهدای خون در ایران ۱۰۰ درصد داوطلبانه است و بدون هیچ چشم‌داشتی خون اهدا می‌شود، اما وظیفه سازمان اهدای خون تکریم از سرمایه‌های اجتماعی خود است.

{$sepehr_key_4733}

میرزایی تأکید کرد: قبل از سال ۵۳ عمده افرادی که خون اهدا می‌کردند، افراد نیازمند و معتاد‌ها بودند چراکه در ازای خون مبلغی دریافت می‌کردند و به همین دلیل کیفیت و کمیت خون تحت تأثیر قرار می‌گرفت. اما موضوع تکریم از اهداکنندگان خون همانند کشور‌های دیگر باید انجام شود چراکه سازمان انتقال خون در قبال آن دسته از هم‌وطنان که در ایفای مسئولیت اجتماعی جامعه مشارکت می‌کنند و کار خیرخواهانه و داوطلبانه انجام می‌دهند، مسئول است.

مذاکره با مراکز دولتی برای ارائه خدمات 

سازمان انتقال خون با برخی از دستگاه‌های خدمت‌رسان در حال مذاکره است تا برخی از مزایا را برای اهداکنندگان بتوانیم در نظر بگیریم به‌عنوان‌مثال با یکی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای در کشور در حال گفت‌و‌گو هستیم تا اهداکنندگان بتوانند از مزایای این مذاکرات برخوردار شوند.

وی افزود: همچنین با برخی از سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی مانند شهرداری و سازمان میراث فرهنگی هم در حال گفت‌و‌گو هستیم تا بتوانیم از برخی خدمات و امکانات فرهنگی آن‌ها استفاده کنیم.

ارتباط مستقیم ذخایر خونی با مراجعات اهداکنندگان

امیر مسعود ناظمی معاون فنی و فن‌آوری‌های نوین سازمان انتقال خون استان تهران بابیان اینکه ذخایر خون در کشور معادل میزان خونی است که سازمان انتقال خون برای مواقع اورژانسی در نظر می‌گیرد، تأکید کرد: فرآورده‌های خونی تاریخ انقضا مشخصی دارند، به‌عنوان‌مثال برخی از فرآورده‌ها مانند فرآورده‌های پلاکتی طول عمر کوتاهی دارند و بین ۳ تا ۵ روز می‌توان از آنها استفاده کرد.  

وی افزود: میزان ذخایر خون مستقیماً به میزان مراجعات اهداکنندگان بستگی دارد یعنی در هر مقطعی که میزان مراجعات اهداکنندگان کاهش پیدا کند بالطبع ذخایر هم کاهش پیدا می‌کند و این یعنی با کاهش مراجعه، سازمان انتقال خون برای پاسخ به نیاز بیمارستان‌ها در موارد اورژانسی با چالش مواجه می‌شود.

احتمال ایجاد شرایط بحرانی در سازمان انتقال خون

معاون فنی و فن‌آوری‌های نوین سازمان انتقال خون استان تهران گفت: از چند روز گذشته تا کنون با شرایط کمبود روبه‌رو هستیم، اما اگر میزان اهدا به این شکل ادامه پیدا کند ممکن است با بحران کمبود خون مواجه شویم. این در حالی است که اکنون در بعضی از گروه‌های خونی به‌خصوص گروه‌های خونی مثل A+  و O+ و O- وضعیت خطرناک‌تر است.

انتهای پیام/

ارسال نظر