صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

ثبت ۵۶۳ زمین‌لرزه توسط مرکز لرزه‌نگاری کشوری در ایران

در آذر ماه ۱۴۰۳ تعداد ۵۶۳ زمین‌لرزه توسط مرکز لرزه‌نگاری کشوری در ایران و نواحی مجاور ثبت و تعیین ­مکان شده است
کد خبر : 948091

به گزارش خبرگزاری آنا، کشور ایران و کشور‌های همسایه آن از جمله افغانستان، پاکستان، ترکیه و... در منطقه کمربند کوهزائی و لرزه‌خیز آلپ - هیمالیا، یکی از لرزه‌خیز‌ترین مناطق جهان قراردارد. 

حدود ۱۵ درصد زمین لرزه‌های جهان در این منطقه لرزه خیز رخ داده و این ناحیه نیز محل برخورد صفحات اوراسیا (اروپا-آسیا) با صفحات هند، عربستان و آفریقا است که همین مسئله باعث تشکیل کوهستانها، چین خوردگی‌ها و زلزله‌های کم عمق فراوان در مناطق جنوب اروپا، شمال آفریقا و خاور میانه می‌شود.

این منطقه لرزه‌خیز از خلیج بنگال به سوی هیمالیا، گسترش داشته و با عبور از عرض ایران تا جزایر «آزور» پرتغال ادامه دارد و در مسیر خود کشور‌هایی همچون ایتالیا، یونان، ترکیه، ایران، افغانستان، شمال هند و ... را در بر می‌گیرد. نقشه‌های زیر موقعیت کمربند لرزه خیز آلپ-هیمالیا و وضعیت کشور‌های منطقه را از نظر لرزه خیزی نشان می‌دهد.

در زمين ساخت صفحه‌اي، صفحه عربستان با راستاي شمالي با آهنگي حدود 30 تا 40 ميلي‌متر در سال، از جنوب ایران به سوي صفحه اوراسيا (اروپا - آسیا) در شمال ایران و افغانستان در حرکت است.

نتيجه اين نزديک شدن (همگرائي) همراه با تنش دائمی، سبب کوتاه شدگي پوسته ايران، ترکیه و افغانستان و سایر کشورهای بین این دو بلوک، ايجاد رشته کوههاي متعدد، چین خوردگی و ایجاد گسل‌های فراوان و رويداد زمين‌لرزه‌هاي به نسبت زیاد در فلات ايران زمين و کشورهای همسایه آن می گردد. البته حرکت صفحه تکتونیکی هند در مجاورت کشورهای همسایه شرقی ایران و اثرات آن بر صفحات تکتونیکی این کشورها را نیز نباید بر روند لرزه خیزی مناطق شرقی کشور نادیده گرفت.

وضعیت زمین لرزه های ثبت شده در ایران و مناطق همجوار در آذر ماه 1403

نقشه و اطلاعات آماری زیر وضعیت زمین‌لرزه‌های ثبت شده توسط مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در سطح کشور و مناطق همجوار نزدیک به ایران در آذر ماه 1403 را نشان می دهد:

   نقشه رومرکز زمین‌لرزه‌های ثبت شده:

 

2- وضعیت آماری زمین لرزه های ثبت شده در ایران و مناطق همجوار در آذر ماه 1403

 آمار تجمیعی به تفکیک بزرگی (در ایران و مناطق همجوار):

شبکه های لرزه نگاری مرکز لرزه نگاری کشوری مؤسسه ژئوفیزیک در آذر ماه 1403 تعداد 563 زمين‌لرزه در ايران و نواحي همجوار ثبت و تعيين ­مکان شده است. تعداد زمين‌لرزه‌ها به تفکيک بزرگي در جدول و نمودارهای زیر ارائه شده است:

در آذر ماه 1403 تعداد 563 زمين‌لرزه توسط مركز لرزه‌نگاري كشوري در ايران و نواحي مجاور ثبت و تعيين ­مکان شده است. استان های کرمان، خراسان رضوی و مازندران لرزه خیزترین استان های کشور در این ماه بوده اند. 

 

 

 

انتهای پیام/

برچسب ها: زلزله
ارسال نظر