صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۲۸ - ۰۲ دی ۱۴۰۳
در آنا بخوانید؛

از دلایل فنی قطع برق تا خالی ماندن ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها/ دولت چهاردهم چه می‌کند؟!

در سه ماه فعالیت دولت چهاردهم از ابتدای شهریور تا ابتدای آذرماه سال ۱۴۰۳ نه تنها ذخایر راهبردی گازوئیل نیروگاه‌ها پر نشد بلکه به طور متوسط روزانه ۷.۲۱ میلیون لیتر از این ذخایر کاسته شد.
کد خبر : 947905

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، باز هم کوتاهی دولت تنها در این عمر چند ماهه باعث شد اقتصاد کشور دچار آسیب جدی ناشی از قطعی برق شود. قطعی برق بی‌سابقه و افت فشار گاز در دو ماه گذشته مشکلات زیادی را برای مردم، صنعتگران و کشاورزان ایجاد کرده است، تاثیر قطعی برق روی کسب و کار‌های مختلف به ویژه صنایع کشور بازتاب گسترده‌ای داشته است و امسال به بحران جدی در بخش تولید و صنعت تبدیل شده است. 

با وجود صرف هزینه وقت و مالی که قطعی برق برای کسب وکار‌های مختلف به همراه می‌آورد، مسلما دولت باید دنبال راهکاری برای کاهش این هزینه‌ها باشد. اما تا کنون سیاستی برای اعمال چنین دستورالعملی در دولت چهاردهم نه اعلام و نه اجرایی شده است.

از شایع‌ترین علل قطع برق تا فراموشی 

از شایع‌ترین علل قطعی برق می‌توان به ضعف و عدم تقویت و بازسازی زیرساخت‌ها و عدم مدیریت دولت درتامین زنجیره انرژی اشاره کرد. در این بین می‌توان به خطا‌های سیستمی، بار زیاد مصرف برق، خطا‌های شبکه برق، عدم نظم در تأمین سوخت اشاره کرد. علاوه بر اینکه تا امروز دولت برای حل این ضعف‌ها و چالش‌های تامین برق، اقدامی موثر انجام نداده است بلکه موانع دیگری برای تامین سوخت صنایع ایجاد کرده است. 

در صورت عدم تأمین منابع سوخت مورد نیاز برای تولید برق، ممکن است نیروگاه‌ها قادر به تأمین برق مورد نیاز نباشند و قطعی برق رخ دهد این دقیقا مورد مهمی در عدم تامین برق مورد نیاز خانگی و صنایع است.

جلوگیری از قطعی برق و تأمین پایداری سیستم برق

به طور کلی، علت قطعی برق می‌تواند به مشکلات جدی و تأثیرات منفی بر جامعه و اقتصاد یک کشور منجر شود. بنابراین، جلوگیری از قطعی برق و تأمین پایداری سیستم برق بسیار مهم است. علت قطعی برق می‌تواند به عوامل فنی، انسانی و طبیعی برگردد. برای جلوگیری از قطعی برق، لازم است تجهیزات برقی به طور منظم بازبینی و نگهداری شوند، اصول ایمنی رعایت شود و سیستم برق به طور مداوم مورد بررسی قرار گیرد.

در این بین بررسی‌های کارشناسی از اطلاعات وزارت نفت و وزارت نیرو نشان می‌دهد که تمامی نیروگاه‌های حرارتی کشور بر مبنای مصرف گاز طراحی شده‌اند، اما کمبود گاز طبیعی در سال‌های اخیر سبب شده تا طی دوره فصل سرد، همزمان با کاهش گاز تامین شده برای نیروگاه‌ها جهت جلوگیری از قطعی برق، سوخت مایع شامل گازوئیل و مازوت را جایگزین گاز طبیعی شود.

در دولت چهاردهم ذخایر راهبردی گازوئیل نیروگاه‌ها پر نشد

در بیان علت اصلی مشکلات برق و گاز در روز‌های اخیر، طبق آمار تایید شده توسط وزارت نیرو و وزارت نفت، متوسط روزانه پرشدگی ذخایر گازوئیل در ۵ ماه فعالیت دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۳ معادل ۱۰ میلیون لیتر در روز بوده است. این درحالیست که در سه ماه فعالیت دولت چهاردهم از ابتدای شهریور تا ابتدای آذرماه سال ۱۴۰۳ نه تنها ذخایر راهبردی گازوئیل نیروگاه‌ها پر نشد بلکه به طور متوسط روزانه ۷.۲۱ میلیون لیتر از این ذخایر کاسته شد.

یکی از ابهامات مطرح شده، استناد به مصوبه بالادستی مبنی بر عدم مصرف مازوت در نیروگاه در فصل گرم است. لازم به ذکر است که مصوبه مذکور در ۱۰ مرداد امسال صادر شده و به موجب آن چندبرابر متوسط سال‌های قبل مازوت مصرف شده است، البته این مصوبه الزامی برای نهاد قضایی جهت فک پلمپ مخازن تعدادی از نیروگاه‌های مازوت‌سوز کشور نداشت، اما با این وجود از حداکثر ظرفیت مصوبه استفاده شد.

در شهریور ۱۴۰۰ زمانی‌که دولت سیزدهم امور را از دولت دوازدهم تحویل کرد، میزان ذخایر گازوئیل ۱۵۰ میلیون لیتر کمتر از شهریور ۱۴۰۳ بود، اما افزایش ۱۱۲۰ میلیون لیتری ذخایر در دوره شهریور تا آذرماه زمینه تامین انرژی پایدار را فراهم کرد. بر این مبنا، سال‌های ۱۴۰۰، ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و سنوات قبل همه ساله حدفاصل شهریور تا آذر هر سال ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها افزایش پیدا می‌کند، اما در سال جاری نه‌تنها شاهد افزایش ظرفیت مخازن راهبردی نیروگاه‌ها نبودیم بلکه در دوره غیرسرد سال برخلاف سنوات قبل به طور نامتعارف ۶۵۰ میلیون لیتر از این ذخایر راهبردی تخلیه شد.

کاهش ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها در شرایطی رقم خورد که تحویل گازوئیل توسط شرکت پخش فرآورده‌های نفتی بیشتر از سال گذشته بود، اما کاهش قابل توجه گاز طبیعی سبب شد تا افزایش تامبن گازوئیل کافی نباشد و نیروگاه‌ها مجبور به برداشت سوخت مایع از مخازن راهبردی خود در فصل غیر سرد شوند.

به گزارش آنا، وزارت نفت به عنوان متولی تامین انرژی کشور از جمله نیروگاه‌ها می‌بایست در صورت ضرورت کاهش گاز طبیعی به هر دلیل فنی و غیرفنی، اقدامات لازم جهت تحویل مناسب سوخت مایع را فراهم می‌کرد و مشابه روز‌های اخیر با تامین حداکثری گازوئیل از قطعی برق در این بازه زمانی جلوگیری می‌شد.در صورتی که روند تامین سوخت مایع مشابه ۵ ماه ابتدای سال، در دولت چهاردهم ادامه پیدا می‌کرد، ذخایر سوخت مایع به حد قابل اتکا برای گذر از زمستان بدون خاموشی می‌رسید.

انتهای پیام/

برچسب ها: ناترازی انرژی
ارسال نظر