بقایی: بازگشایی سفارت ایران در دمشق در دستور کار است/ در سوریه به دنبال کشورگشایی نبودیم
به گزارش خبرگزاری آنا، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز دوشنبه ۲۷ آذر در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران اظهارداشت: این هفته اجلاس هشت کشور عضو سازمان همکاریهای اقتصادی دی ۸ در مصر را در سطح وزیران امور خارجه و پس از آن نشست سران دی هشت را با حضور رئیس جمهور داریم.
بازگشایی سفارت در دمشق نیازمند مقدماتی است
وی اظهار داشت: بازگشایی سفارت جمهوری اسلامی ایران در سوریه در دستور کار ما قرار دارد و هر زمان که شرایط لازم برای آن فراهم شود، این اقدام انجام خواهد شد.
بقایی تأکید کرد: این اقدام (بازگشایی سفارت) نیازمند مقدماتی است از جمله تامین امنیت سفارت و کارکنان و به مجرد اینکه شرایط لازم به لحاظ تامین امنیت و سیاسی فراهم شود این کار را دنبال خواهیم کرد.
واکنش به تجاوزکاری اسرائیل وظیفه بینالمللی است
وی ادامه داد: همه کشورها موظف هستند در راستای صیانت از هنجارهای بینالمللی، به تجاوزات رژیم صهیونیستی به کشور سوریه واکنش نشان داده و برای توقف این اقدامات تلاش کنند.
بقایی افزود: اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی در سوریه موضوع تازهای نیست و ما بهعنوان کشوری مسئول در منطقه غرب آسیا، به حفظ صلح و ثبات در منطقه متعهد هستیم. این تعهد، یک اصل بینالمللی محسوب میشود که مبنای روابط بینالملل در هشت دهه گذشته بوده است. همه کشورها موظف هستند در راستای صیانت از هنجارهای بینالمللی، نسبت به این تجاوزات واکنش نشان داده و برای توقف این اقدامات تلاش کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با سوالی درباره نوع روایت ترکیه از تحولات سوریه گفت: غیرطبیعی نیست که کشورها روایتهای خود را از تحولات و وقایع داشته باشند. آنچه روشن است، این است که چه در نشست آستانه در دوحه و چه در نشست کشورهای ۵+۳، آنچه مورد تأکید همگان بود، ضرورت توقف درگیریها و گفتوگوی میان معارضان و دولت سوریه بهمنظور حفظ تمامیت ارضی این کشور بود.
حضورمان در سوریه اصولی و خروجمان مسئولانه بود
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص موضع اخیر مسئول اتحادیه اروپا در رابطه با آینده ایران و روسیه در دوران جدید سوریه، اظهار داشت: دوران اینکه یک قدرت خارجی برای منطقه دیگری تعیین تکلیف کند گذشته است و باید اتحادیه اروپا در جایگاه خودش در منطقه غرب آسیا و اینکه چه عملکردی در بحرانهای منطقه و از جمله در سوریه داشتند بازنگری کند. ما شاهد بودیم که تعداد زیادی از تروریستهای تکفیری از کشورهای اروپایی به منطقه ما سرازیر شده و تهدیدی علیه سوریه و منطقه بودند و الان هم حاضر به پذیرش آن افراد به کشور خود نیستند.
وی افزود: بهتر است این کشورها به جای تعیین تکلیف برای دیگران در عملکردهای خود در منطقه بازنگری کنند.
استقبال از اصلاح موضع آلمان درخصوص جزایر سهگانه
بقایی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص تصحیح موضعگیری آلمان در خصوص جزایر سهگانه ایرانی در خلیج فارس گفت: از این موضع استقبال میکنیم و انتظار داریم دیگر کشورهای اروپایی که آن بیانیه در خصوص جزایر سهگانه به آنها منتسب است مواضع خود را تصحیح کنند. خبر داریم برخی کشورهای اروپایی با ارسال یادداشت کتبی موضع خود را تصحیح کردند و امیدواریم بقیه نیز چنین کنند.
رویکر سیاستزده و مبتنی بر فشار تروئیکا مبنای حقوقی ندارد
سخنگوی وزارت خارجه درباره زمان گفت وگوهای ایران و سه کشور اروپایی گفت که زمان دقیقی مشخص نشده و صرفا توافق شد که این گفت و گوها ادامه یابد.
بقایی درباره نامه سه کشور اروپایی به شورای امنیت درباره تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه، گفت: نامه نگاری آنها جدید نبود و ما پاسخ مستدل خود را به شورای امنیت ارسال کرده و در بیانیهای که از سوی سخنگوی وزارت خارجه منتشر شد مواضع خود را روشن کردیم. این روش را به هیچ عنوان سازنده نمیدانیم. التهاب سازی درباره موضوعی که موضوع گفت و گو بوده و برنامهای که صلح آمیز بودن آن سالها برای آژانس و کشورهایی که مدعی نگرانی بودند، روشن شده، مشخص است.
وی گفت: این مکاتبات و موضع گیریها نه تاثیری در رویکرد ایران در ادامه برنامه صلح آمیزش دارد و نه چیزی فراتر از آنچه این کشورها بیان کرده بودند اثبات میکند.
بقایی بیان کرد: رویکرد سیاست زده برای اعمال فشار بر ایران تاثیری ندارد و از لحاظ حقوقی هیچ مبنا و پایهای ندارد.
تصمیمگیری درباره سوریه با توجه به جمیع شرایط انجام میشود
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا با شورشیان حاکم بر سوریه تماسی از ناحیه ایران برقرار شده؟ گفت: هنوز دولت موقتی شکل نگرفته و سوریه در مرحله گذار است. گروهها و بخشهای مختلفی در سوریه فعالند. منتظریم مرحله گذار طی شود و این مرحله مسالمت آمیز و با حفظ امنیت شهروندان سوریه و تمامیت ارضی و وحدت سوریه انجام شود و حاصل آن دولت فراگیر باشد. در زمان مقرر تصمیم خواهیم گرفت.
وی در پاسخ به سؤالی درباره موضع ایران درباره سوریه گفت: موضع ایران در بیانیه وزارت خارجه به صورت روشن اعلام شد. موضع ما روشن است. حضور ما در سوریه هدف روشن و اصولی داشت و آن مقابله با افراطی گری خشن و داعش و جلوگیری از گسترش تروریسم به کشورهای منطقه بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما امنیت منطقه را از امنیت خود جدا نمیدانیم.
بقایی بیان کرد: در ۱۳ الی ۱۴ سال از سازوکارهای مختلفی برای کمک به کاهش تنش استفاده شد که روند آستانه یکی از این سازوکارها بود. این روند کماکان قابل استفاده برای کمک به گذر سالم و ایمن از مرحلهای است که سوریه با آن مواجه است.
وی گفت: روشن کردیم به عنوان کشوری که رابطه بسیار دیرینه با دولت سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم این رویکرد ما ادامه خواهد یافت و با توجه به جمیع شرایط و در نظر گرفتن اوضاع و احوال این کشور و عملکردهای جریانهایی که در سوریه فعال هستند و به عنوان اجزای نظام سوریه تلقی میشوند، درباره گامهای بعدی تصمیم گیری خواهیم کرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: روند آستانه همیشه از قطعنامه ۲۲۵۴ حمایت کرده است. یکی از محصولات این روند شکل گیری کمیته قانون اساسی بود.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره بدهی سوریه به ایران با بیان اینکه اعداد و ارقام مطرح شده بسیار اغراق آمیز است، گفت: یادداشت تفاهمها بین دو کشور امضا میشود بین دو دولت و گروه به مفهوم مقطعی نیست. این تکالیف و حقوق بین دو کشور وجود دارد و ناپدید نمیشود. سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این حقوق و تکالیف هم منتقل میشود.
اسرائیل شناختی از منابع قدرت ایران ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات صهیونیستها درباره تلاش ایران برای دستیابی به بمب هستهای گفت: تحلیلی که اشاره کردید ناشی از عدم شناخت کافی نسبت به سرچشمههای قدرت و توان ایران است. ایران منابعی دارد که با این تحلیلهایی که درباره موضوعات مختلف در منطقه اشاره میشود تحت تأثیر قرار نمیگیرد.
وی گفت: از سالها پیش مقامات این رژیم از دستیابی ایران به بمب هستهای سخن گفتهاند و اینها با هدف ایران هراسی است. همواره اعلام کردهایم برنامه هستهای ایران صلحآمیز بوده و خواهد بود و از همه ابزارها برای دفاع از تمامیت ارضی و امنیت ملی خود استفاده میکنیم.
گمانهزنی رسانهها معیار نوع تعامل با دولت آتی آمریکا نیست
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی درباره «اظهارات وندی شرمن مبنی بر اینکه رئیسجمهور آتی آمریکا به دنبال مذاکره با ایران و توافقی بهتر است ومذاکرات احتمالی صرفا درباره برنامه هستهای ایران نخواهد بود»؛ گفت: چیزی از دولت آتی آمریکا نشنیدیم. آنها هنوز مستقر نشدهاند و ترجیح میدهیم درباره گمانهزنیهایی که از سوی مقامات سابق و رسانهها درباره رویکردهای آینده مطرح میشود، واکنش نداشته باشیم. به موقع و بعد اینکه مشخصا در این خصوص اطمینان حاصل کنیم نسبت به گزینهها و موضوعات به نحو مقتضی تصمیم میگیریم.
واکنش ایرلند نشانه خشم جهانی نسبت به رفتار اسرائیل است
وی در پاسخ به سؤالی درباره اقدام رژیم صهیونیستی در بستن سفارتش در دوبلین و اظهارات وزیر خارجه ایرلند مبنی بر اینکه خشم عمیقی در اروپا نسبت به کشتار زنان و کودکان در غزه وجود دارد و آنچه در شمال غزه رخ میدهد هیچ توجیه اخلاقی ندارد، گفت: جامعه بینالمللی همانطور که مقام ذیربط ایرلند اشاره کرده واقعا دچار نوعی خشم و نگرانی بی سابقه نسبت به وقوع جنایات علیه بشریت است و اتفاقا در غزه با هیچ نمونهای در قرن اخیر قابل قیاس نیست. یک نسل کشی مستمر در مقابل دوربینها انجام میشود و متاسفانه نهادهای ذیربط بینالمللی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل به جهت کارشکنی آمریکا دست بسته هستند.
بقایی ادامه داد: انتقادها و اعتراضات در سطح کشورهای اروپایی به وفور شنیده میشود و از آن طرف واکنشی که نسبت به انتقاد ایرلند مشاهده کردیم نشانگر عصیان و یاغی گیری این رژیم است که کوچکترین انتقادی را نسبت به تحولات در فلسطین اشغالی نمیپذیرد.
بقایی بیان کرد: نیاز است در سطح جامعه بینالمللی نوعی بسیج امکانات و سازمانهای بینالملی برای وادار کردن این رژیم و حامیان آن به توقف جنایات و از جمله ارسال تسلیحات به اسرائیل صورت بگیرد.
تصمیم ما به رفتار هیئت حاکمه جدید سوریه بستگی دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی عنوان کرد: کادر دیپلماتیک و سفیر سوریه کماکان در تهران هستند. براساس تصمیم هیئت حاکمه جدید سوریه، ما تصمیم خواهیم گرفت. وضعیت سفارت ما در دمشق و سرکنسولگری در حلب در همین چارچوب مدنظر قرار خواهد گرفت.
سوریه را سوریها خواهند ساخت
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ایران قرار است در تحولات سوریه عقب بماند و عدم حضور ایران در نشست اردن درباره سوریه اظهار داشت: همه میتوانند روایتهای خود را داشته باشند. ایران هیچگاه هیچ چشمداشت ارضی و سرزمینی نسبت به هیچ کشور دیگری در منطقه نداشته است. حضور ما در سوریه در همین راستا باید دیده شود. سوریه را سوریها خواهند ساخت و درباره آینده سوریه آنها تصمیم خواهند گرفت. کشورهای منطقه باید در این روند کمک کار باشند بدون هرگونه رویکرد مخرب و اعمال فشار بر سیاستهای سوریه.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اینکه روند دیپلماتیکی آغاز شده است. کشورهای اروپایی نبودند و فقط مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حضور داشت. این نشست با حضور کشورهای منطقه بود. این روند یا روندهای مشابهی که برای کمک به شکل گیری نظام جدید در سوریه ایجاد شده بتواند با همکاری اقشار و طیفهای مختلف فعال در سیاست در سوریه به پیشبرد این روند کمک کند.
بقایی گفت: این روند سوری - سوری خواهد بود و همه طرفهای منطقهای و بینالمللی درس گرفته باشند دخالت در روندهای داخلی سوریه به نفع هیچ کشوری نخواهد بود. سرنوشت آینده سوریه بستگی تام به تصمیم گیری و کنشهای بازیگران فعال در داخل سوریه دارد. کشورهای منطقه و سازمان ملل و همه بازیگرانی که نقش و نفوذی در شکل گیری این روندها دارند باید به دور از جاهطلبیهای وسوسه کننده کمک کار مردم سوریه در این روند باشند.
ایران با تمام توان از کیان خود دفاع میکند
وی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: ما در این که شرارت رژیم اشغالگر صهیونیستی حد و مرزی ندارد تردیدی نداریم. در عین حال امیدواریم سایر طرفها منافع خود را تشخیص دهند و بدانند این رژیم در منطقه جز تخریب و هرج و مرج سابقه دیگری ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: در این مدت با افتخار اعلام میکنند بیش از ۴۰۰ نقطه در سوریه را هدف قرار دادهاند و هیچ ابایی ندارند که دامنه تجاوزگری را در منطقه گسترش دهند. همه میدانند ایران و نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران و تمامیت سرزمینی و حاکمیت ایران دفاع خواهد کرد.
به تصمیم مردم لبنان احترام میگذاریم
وی در پاسخ به سؤالی درباره جلسه پارلمان لبنان برای تصمیم گیری درباره انتخاب رئیسجمهور و سفرهایی که در این مدت از سوی دیگر کشورها به بیروت شاهدیم و اینکه آیا عراقچی سفری به بیروت خواهد داشت؟ گفت: کمک به شکل گیری روندهای مثبت ضرورتا نیاز به سفر و حضور شخصی ندارد. به شیوههای مختلف تلاش میکنیم کمک کار دوستان باشیم. در این خصوص هم همیشه گفتهایم نهایتا تصمیم دولت لبنان، مردم لبنان از جمله مقاومت است که درباره رئیس جمهور آتی لبنان تصمیم بگیرند به این تصمیم احترام میگذاریم و هر جا نیاز به کمک ما باشد، فروگذار نمیکنیم.
رسانه در پیشبرد سیاست خارجی مهم است
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به پرسشی اظهار داشت: برجسته کردن اهمیت نقش رسانه در پیشبرد اهداف سیاست خارجی و دیپلماسی ایران مهم است. ما در سطح بینالمللی با نوعی جعل واقعیات و وارونه سازی واقعیات مواجهیم.
انتهای پیام/