عایدی دولت از حذف ارز نیمایی چه خواهد بود؟
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، تحت فشار بودن دولت از سمت بانک مرکزی برای مسائل ارزی و همچنین معضل هر ساله کسری بودجه، دلایل اصلی حذف ارز نیما از سمت دولت به عقیده کارشناسان است. حتی عدهای هم معتقدند دولت از انی کار سود چندانی نمیبرد و تنها هدف آن حذف رانت و فساد در روال تخصیص ارز نیماییست. اما برخی دیگر نگاهی تاریکتر به این مسئله دارند؛ بنا بر نظر آنها دولت چهاردهم با افزایش ۳۵ درصدی نرخ ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی، درآمد هنگفتی کسب میکند، اما محل مصرف آن مشخص نیست!
صادرکنندگان از حذف نیمایی خوشحالند!
آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار آنا، به تشریح وضعیت تجارت و تبادل ارز بین صادرکنندگان و واردکنندگان پرداخت و توضیح داد: طی چند روز اخیر صحبتهای متعددی درباره وضعیت اقتصاد و ذخایر ارزی دولت پس از حذف ارز نیمایی صورت گرفته که باید به چند نکته مهم در اینباره توجه داشت. نخست آنکه این اتفاق به خودی خود درآمدی برای دولت ایجاد نمیکند؛ تنها در این میان شرایط تهیه ارز برای واردکنندگان دشوارتر خواهد شد. تا قبل، روال به این صورت بود که صادرکنندگان ارزهای خود را به نرخ نیما وارد بازار کرده و به دست واردکنندگان با این نرخ میرساندند؛ اما کالاهای خریداری شده و وارد شده با ارز نیمایی، به قیمتی همپایه ارز بازار آزاد فروخته میشد و این یک نوع رانت برای واردکنندگان بهحساب میآمد.
مدیر گروه اقتصاد پردیس دانشگاه تهران ادامه داد: دولت به منظور حذف این رانت، ارز نیما را حذف کرد و تمامی تعاملات ارزی بین واردکننده و صادرکننده را وارد بازار ارز توافقی کرد. بازار ارز توافقی نرخی بالاتر از بازار نیما و قیمتی کمتر از بازار آزاد دارد. در این روند صادرکنندگان بیشتر خوشحال خواهند شد؛ چرا که ارزهای خود را با قیمتی بالاتر از نیما میتوانند وارد بازار و تعهدات خود را رفع کنند. اما واردکنندگان باید هزینه بیشتری پرداخت کنند و این به ضرر آنهاست.
فشار بر بانکها کم خواهد شد؟
بغزیان در ادامه صحبتهای خود افزایش شدت تورم را نتیجه حذف ارز نیمایی دانست و در اینباره توضیح داد: افزایش نرخ کالاهای وارداتی، بدیهیترین نتیجه این اتفاق است. همین موضوع در ادامه بار تورم را برای مردم سنگینتر خواهد کرد و آینده نگرانکنندهای در انتظار خواهد بود. برخی افزایش درآمدهای دولت از محل ارزهای صادراتی را دلیل اصلی حذف این ارز میدانند که در اینباره باید به جزئیات توجه کرد. در روند تبادل ارز بین واردکننده و صادرکننده، دولت نقشی ندارد و نفعی نمیبرد. تنها در شرایطی دولت میتواند از حذف ارز نیمایی منتفع شود که ذخایر ارزی خود را مستقیم وارد بازار کند و به نرخ بالاتر بفروشد و یا شرکتهای صادراتی را به عنوان زیرمجموعه خود داشته باشد و از رفع تعهدات ارزی آنها بتواند سودی ببرد.
وی ادامه داد: محل خرجکرد این درآمد هم به قطع حذف کسری بودجه است؛ اگر دولت بتواند به این صورت درآمد ریالی داشته باشد، دیگر به منابع بانکها دستدرازی نخواهدکرد. باید رد ادامه دید سود واقعی دولت از این اتفاق چقدر خواهد بود.
دولت به مردم نگاه میکند؟
بغزیان تاکید کرد: چه نفعی به دولت برسد و چه نه، مبرهن آن است که میزان درد اقتصادی که به مردم میرسد را مدیران درک نمیکنند. به همین خاطر است که به جای افزایش و بهبود مدیریتها، ترجیح میدهند تا مردم را در برابر هم قرار داده و بار ناتوانی خود بر دوش اقشار متوسط و ضعیف بیاندازد. این اتفاق تنها منحصر به دولت چهاردهم نبوده و سکانداران پیشین، تا به امروز راه را به خوبی برای افزایش فشارها بر مردم باز کردند.
انتهای پیام/