صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مدیر پژوهش موسسه تحقیقات جمعیت کشور در گفتگو با آنا:

پیمایش ساختار خانواده ایرانی در بازه‌ای ۳۰ ساله، تازه‌ترین کار موسسه است

به گفته عادل عبداللهی، پیمایش ساختار و کارکرد خانواده ایرانی در یک بازه زمانی ۳۰ ساله، جدیدترین کاری است که موسسه تحقیقات جمعیت کشور در دست انجام دارد.
کد خبر : 946314

عادل عبداللهی مدیر پژوهش موسسه تحقیقات جمعیت کشور در گفتگو با خبرنگار آنا که در حاشیه بیست و پنجمین نمایشگاه پژوهش و فن آوری انجام شد، به شکل گیری این موسسه از سال ۱۳۷۷ و زیر نظر وزارت علوم اشاره کرد و بیان داشت: محور کار‌های ما بحث پژوهش است و هر آنچه که مربوط به خانواده است زیر مجموعه کار‌های مطالعاتی ما قرار دارد. مسئله فرزندآوری، طلاق، ازدواج، سالمندان، اشتغال، نیاز‌های خانواده، اقتصاد جمعیت، سرمایه انسانی، بحث‌های شهر نشینی و روستانشینی، مهاجرت داخلی و خارجی و ... حوزه‌هایی هستند که در موسسه ما سعی کردیم به صورت تخصصی به آن‌ها بپردازیم.

وی ادامه داد: جدیدترین کار‌هایی که ما در دست انجام داریم چند پیمایش ملی داریم که تصویری از وضعیت جمعیت ایران را مبتنی بر جدیدترین داده‌های به دست می‌دهد. پیمایش ساختار و کارکرد خانواده ایرانی یکی از آن‌ها است که تا الآن به صورت تخصصی هیچ پیمایشی را نداشتیم که بتواند ابعاد خانواده ایرانی را در طول ۳۰ سال گذشته به این صورت بررسی کند و تغییرات آن را به وضوح به نمایش بگذارد.

این پیمایش‌ها می‌تواند کمک کند تا آسیب‌ها و چالش‌هایی که پیش روی خانواده ایرانی وجود دارد را شناسایی کند و بتوان متناسب با شناسایی نیاز‌ها توصیه‌های سیاستگذاری را به نهاد‌های سیاستگذار داشته باشیم.

وی خاطر نشان کرد: دومین موضوع، بحث ارزیابی قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده است که تاکید ما بر روی مشوق‌های اقتصادی و تسهیلاتی است که در قانون حمایت از خانواده در حال انجام است.

با انجام این پیمایش در صدد هستیم تا بدانیم چقدر این قانون اثرگذاری بر روی فرزندآوری خانواده‌ها و مسائل و مشکلات و نقاط قوت آن‌ها داشته است تا اگر مشکلات بزرگی دارند آن‌ها را استخراج کنیم و در صدد اصلاح و بهبود قانون، توسعه‌های سیاستی داشته باشیم.

این پژوهشگر حوزه جمعیت شناسی، موضوع مهاجرت به خارج از کشور را به عنوان یکی دیگر از پیمایش‌هایی اشاره کرد که در این موسسه دنبال می‌شود و اظهار داشت: در این پیمایش ملی که در سطح روستا‌ها و استان‌های کل کشور در حال انجام است به دنبال آن هستیم تا میل به مهاجرت خارج را بررسی کنیم تا ببینیم که چه عاملی باعث می‌شود که الان اقشار مختلف تمایل دارند که از ایران مهاجرت کنند و با توجه به آن ها، راهکار‌های سیاستی را ارائه کنیم.

عبداللهی در پاسخ به این سوال که راهکار‌هایی که این مرکز برای بحران کاهش جمعیت و حرکت به سمت کهنسالی تعریف کردند به چه صورت است، گفت: به شدت ایده آل‌های خانواده‌ها برای فرزندآوری در حال کم شدن است و با توجه به خیلی از پارامتر‌هایی مثل اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و... خانواده‌ها به موضوع کاهش تعداد فرزندان رضایت دادند. البته در آینده هم بحث سالمندی تهدیدی اساسی برای کشور به شمار می‌رود و تمام سیاستگذار‌ها باید بر روی این دو حوزه کاری تمرکز کنند. باید گفت که در کنار این دو حوزه، پرداختن به سایر ابعاد جمعیتی، چون مهاجرت، شهرنشینی، روستانشینی و اشتغال باید به آن‌ها توجه شود تا به طور غیر مستقیم به بحث فرزندآوری و هم بحث کاهش سالمندی کمک کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر