جشنواره ستاره ناهید؛ ادای دینی به مشاهیر و مفاخر ادبی کشور است
محمد دشت گلی مشاور انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و عضو شورای سیاستگذاری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) در گفتگو با خبرنگار گروه پژوهش خبرگزاری آنا در خصوص شکل گیری این رویداد گفت: در یکی از سالگردهای فوت استاد معین که ریاست انجمن آثار و مفاخر فرهنگی سفری به آستانه اشرفیه داشتند در آن جا طی دیداری که با حسین مسافر آستانه کارگردان با سابقه تئاتر کشورمان داشتند قرار بر این شد تا برای پاسداشت استاد معین و معرفی درست وی پای هنرمندان حوزه نمایش را به این موضوع باز کنند و این موضوع را در قالب برگزاری جشنواره تحقق ببخشیم.
بعد از این موضوع دو جلسه شورای سیاستگذاری با حضور قطب الدین صادقی، فنائیان، رئیس مرکز هنرهای نمایش وقت (نظری) و حمید نیلی در حال حاضر و خانم معین برگزار شد که در آن به جمع بندی رسیدیم که چه بخشهایی را برای معرفی چهره بالای استاد در فراخوان قرار دهیم. البته سعی داریم تا در کنار بخش ویژه استاد معین به سایر مفاخر ادبی هم در این جشنواره و آثاری که قرار است ارسال شود، هم توجه کنیم.
وی ادامه داد: محور اصلی این جشنواره این است که پل ارتباطی میان نسل جوان و نسل گذشته باشد. الان خیلی از مردم ما نسبت به ادیبان بزرگ کشورمان آشنا نیستند. شاید به اسم آنها را بشناسند، اما نسبت به آثار، دانش و بینش آنها خیلی آشنایی و شناخت کافی ندارند.
با توجه به این کم توجهی در میان مردم و مسئولان به مفاخر فرهنگی سعی کردیم تا با همکاری پژوهشگاه جهاد دانشگاهی این جشنواره را هم به صورت دبیرخانه دائمی (ملی) در تهران و هم به صورت یک دبیرخانه استانی در گیلان و شهر آستانه اشرفیه برگزار کنیم.
سعی شده تا در بخش ملی جشنواره هم در دو بخش پژوهش و نمایش فراخوانش را منتشر کنیم و در بخش استانی هم بخشهای آن را در شورای سیاستگذاری به تصویب برسانیم.
این مدیر سابق هنرهای نمایشی کشور در خصوص بخشهایی که در فراخوان قرار داده شده است بیان کرد: این موضوع تنها به شخص بنده مربوط نمیشود بلکه باید در شورای سیاستگذاری و توسط تک تک اعضا مورد بررسی قررا بگیرد، اما باید گفت در سال ۱۴۰۴ در نظر داریم تا در کنار گسترش بخشهای مختلف نمایشی، بخشهای مختلف ادبی را به خاطر وجهه ادبی که استاد معین دارند حتما در آن لحاظ کنیم.
وی خاطر نشان کرد: در اوایل دهه ۷۰ جشنواره ایران زمین را داشتیم که درآن به آثار و مفاخر فرهنگی کشور مثل سعدی، حافظ، فردوسی و ... میپرداخت که همان جشنواره باعث شد تا خیلی رویکرد جامعه نسبت به مفاخر فرهنگی کشور تغییر پیدا کند و شناخت نسبت به انها بیشتر شود.
در این جشنواره هم در نظر داریم تا در قالب همین موضوع مفاخر را معرفی کنیم و نسبت به رویکردی که در میان کودکان و نوجوانان ما نسبت به اثار و شخصیتهای غربی وجود دارد مقابله کنیم و در این خصوص با معرفی هر چه بهتر و تمامتر مفاخر ادبی خودمان آنها را نسبت به این داراییهای ملی بیشتر آشنا سازیم.
در این خصوص انجمن آثار و مفاخر فرهنگی که وظیفه معرفی آثار و مشاهیر را دارد سعی کرده تا با تعریف بخشهای تئاتر در جشنواره ستاره ناهید دین خود را به این حوزه ادا کند.
دشت گلی در خصوص نحوه برگزاری جشنواره بیان داشت: در وهله نخست، نحوه برگزاری جشنواره به صورت ملی است و احتمالا در تهران برگزار شود البته در این خصوص باید شورای سیاستگذاری تصمیم بگیرد. باید گفت با وجود اینکه دبیرخانه آن به مرکزیت تهران است، اما این بدین معنا نیست که در یک جا متمرکز باشد بلکه سعی داریم تا برای مشارکت هر چه باشکوهتر سایر استان ها، آن را به صورت منطقهای برگزار میکنیم.
وی تصریح کرد: بیش از ۲۰۰ جشنواره تئاتر در سطح کشور با موضوعات و ژانرهای مختلف داریم که به نظر میآید که باید با همدیگر تجمیع شوند و جشنوارههایی باید در دستور کار وزارت فرهنگ قرار بگیرد که واقعا به شکل موازی نباشند.
در طول سال ما چندین جشنواره تئاتر خیابانی، عروسکی، سنتی و ... داریم و بودجه زیادی به آنها تعلق میگیرد که نه هنرمند خیلی راضی است و نه جشنواره خیلی خوب برگزار میشود از طرف دیگر هم امکانات محدود اعتباری وزارت ارشاد را به آنها شاهد هستیم که باید در این خصوص بازنگری شود.
اما اگر این جشنوارهها تجمیع شوند و از دل آنها چند جشنواره معتبر بیرون بیاید میتوان انتظار داشت که شاهد شکوفایی فضای تئاتر کشور باشیم. نکته دیگری که باید در برگزاری جشنوارهها مد نظر داشته باشیم استمرار و زمان مناسب از انتشار فراخوان تا داوری و برگزاری آن است که باید حتما به این موارد توجه داشته باشیم.
انتهای پیام/