افزایش ۲ تن برنج در هر هکتار با اصلاح بذر/ درآمد هکتاری کشاورزان بیش از ۱۰ میلیون تومان میشود
مرتضی نصیری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، گفت: با تحقیقات به عمل آمده در حوزه کشت، داشت و برداشت برنج توانسته ایم موفقیتهای زیادی را در حوزه بهزراعی و فیزیولوژی برنج به دست آوریم. همچنین با انجام تحقیقات در سطوح مختلف موفق به معرفی ارقام جدید و تولید بذر از نمونههای بذر مادر تا بذر گواهی شده شدهایم.
عضو هئیت علمی تحقیقات برنج مازندران ادامه داد: همچنین به منظور افزایش تولید در واحد سطح در همکاری با وزارت جهاد کشاورزی نسبت به توسعه و انتقال فناوریهای جدید به مزارع اقدام شده است. لازم به ذکر است که در مراحل تحقیقات حوزه برنج اهداف کاهش وابستگی به واردات این کالای راهبردی با میل به خودکفایی در تولید این محصول در دستور کار بوده و برای تحقق ایم مهم هدف گذاری شده است.
رقم های جدیدی که برای تولید برنج معرفی شده اند
نصیری در خصوص میزان افزایش تولید برنج با استفاده از ارقام جدید گفت: رقم های جدیدی که برای تولید برنج معرفی شده اند توان افزایش یک الی ۲ تن برنج در هر هکتار را دارند و این موضوع موجب افزایش درآمد کشاورزان خواهد شد . با این وجود می توان گفت که با استفاده از ارقام جدید برنج ، حداقل افزایش درآمد برای کشاورزان در هر هکتار برنج کاری بیش از ۱۰ میلیون تومان خواهد بود و این رقم با توجه به وسعت بالای کشت برنج در کلان رقم بسیار قابل توجهی است.
وی ادامه داد: مهمتر از همه میزان افزایش تولید برنج با بهره گیری از ارقام جدید است که توانسته ایم تولید از واحد هکتار را با استفاده از ارقام جدید به بیش از دوبرابر نمونه های محلی برسانیم . لازم به ذکر است که اگر ۵۰ هزار هکتار شالیزار به واسطه استفاده از ارقام جدید برنج کشت شود؛ نسبت به کشت با نمونه های محلی برداشتی با دو برابر افزایش و در حدود ۱۰۰ هزار تن برنج سفید برداشت خواهد شد.
این فعال دانش بنیانی در صنعت کشاورزی تصریح کرد: افزایش تولید علاوه بر میل به هدف تامین امنیت غذایی در کشور موجب کاهش خروج ارز برای واردات برنج شده و صرفه اقتصادی زیادی را به همراه دارد .
افزایش تاب آوری در مقابل تغییرات محیطی و آفات
نصیری در خصوص دیگر مزایای استفاده از ارقام جدید برنج برای گشت گفت: افزایش میزان تولید در واحد سطح نه فقط به معنای افزایش تناژ تولیدی بلکه به معنای افزایش قدرت و پایداری گیاه در مقابل انواع آفات و همچنین تنش های محیطی است. شایان ذکر است که در ارقام اصلاح شده بهره وری آبی نیز با در نظر گرفتن نسبت ۴ تن شلتوک به ۸.۵ تن شلتوک در یک هکتار بسیار بالا تر است.
عضو هئیت علمی تحقیقات برنج مازندران ادامه داد: ممکن است ارقام اصلاح شده در سطح هکتار ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر مکعب آب بیشتری استفاده کنند اما زمانی که این میزان آب را با میزان محصول تولید شده مقایسه می کنیم در میابیم که به ازای تولید هر کیلوگرم برنج سفید آب کمتری مصرف شده است. شایان ذکر است ارقام برنج اصلاح شده بهره وری آبی ۰.۹ دارند؛ یعنی به ازای هر متر مکعب آب مصرفی ، یک کیلوگرم برنج تولید می شود در حالی که میزان بهره وری ارقام محل ۰.۴۵ است یعنی با هر متر مکعب آب ۴۵۰ گرم برنج تولید می شود .
این متخصص در حوزه فناوری کشاوری در پایان اظهار کرد: ارقام اصلاح شده برنج در زمینه آفات و بیماری ها، در مقابل بیماری ها به ویژه بلاست که مهمترین و شایع ترین بیماری برنج است، کاملا مقاوم بوده و نیاز به مصرف قارچ کش ها را کمتر کرده و هزینه تولید را کاهش می دهد.
انتهای پیام/