صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۲۷ - ۲۶ آبان ۱۴۰۳
در گفتگو با آنا؛

ضرورت همراهی بخش خصوصی با پارک‌های علم و فناوری / بودجه پارک‌های ایران با دنیا قابل مقایسه نیست

رئیس پارک علم و فناوری شیخ بهایی گفت: بخش خصوصی و صنایع بزرگ را باید همراه پارک‌های علم و فناوری کنیم، زیرا بودجه دولت محدود است.
کد خبر : 941016

سامان غلامرضایی، رئیس پارک علم و فناوری شیخ بهایی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا به برنامه‌های این پارک اشاره کرد و گفت: تمامی پارک‌های علم و فناوری با توجه به ظرفیت و پتانسیل‌های استانی که دارند، یک سری رسالت‌ها و ماموریت‌هایی برای خود تعریف کرده اند و از شرکت‌های استارت‌آپی نوپا، شرکت‌های رشد مقدماتی، شرکت‌های رشد و پارکی حمایت می‌کنند.

وی افزود: پارک علم و فناوری شیخ بهایی نیز تمام خدمات مورد نیاز راه اندازی یک کسب و کار را برای استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های نوپا فراهم کرده است تا آنها بتوانند به موفقیت دست پیدا کنند. بیشتر خدمات پارک برای این گروه از شرکت‌ها شامل خدمات توانمندسازی، ارائه وام‌های کم بهره و کمک استفاده از خدمات آزمایشگاهی، مشاوره و منتورینگ است.

وی اظهارکرد: شرکت‌ها در مراحل بعدی پس از توسعه شان در مراکز رشد نیاز‌ها و درخواست‌های متفاوت تری پیدا می‌کنند. پارک علم و فناوری شیخ بهایی سعی کرده است برای رشد این شرکت ها، توسعه سبد محصول داشته باشد تا این شرکت‌ها به سمت دانش بنیانی پیش بروند. در این مرحله برای این افراد سبد تامین منابع مالی در نظر گرفته ایم تا بتوانند ساختار شرکتی پیدا کنند.

وی تصریح کرد: در ادامه شرکت‌های در سطح پارک _شرکت‌هایی که به تجاری سازی فناوری رسیده اند_ حمایت‌ها و دغدغه‌های متفاوت تری نسبت به شرکت‌های مراکز رشد و استارت‌آپ‌ها دارند. در این مرحله نوع حمایت‌ها و دغدغه‌ها به سمت پروژه یابی و توفیق تجاری سازی محصولات است. در این سطح پارک حمایت‌هایی مانند نمایشگاه‌های ملی و بین المللی دارد.

به گفته وی، پارک علم و فناوری شیخ بهایی برای تمامی دوره‌ها خدمات توانمندسازی و مشاوره منتورینگ را دارد. ممکن است یک شرکت در سطح پارک باشد، اما نیاز به منتور سازمانی داشته باشد.

از رفع نیاز صنعت پتروشیمی تا کشاورزی

رئیس پارک علم و فناوری شیخ بهایی گفت: اکنون شرکت‌های فناور و دانش بنیان مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی در حوزه‌های مختلف فعالیت دارند و توانسته اند نیاز‌های بخش‌های مختلف صنایع را برطرف سازند.

غلامرضایی افزود: استان اصفهان به مزیت‌هایی که دارد در برخی از حوزه‌ها تبدیل به قطب شده است. به عنوان مثال اصفهان قطب فولاد است از اینرو یک شبکه تخصصی فولاد در اصفهان داریم. همچنین استان اصفهان دارای پتروشیمی بسیار عظیمی است به همین دلیل شبکه تخصصی پتروشیمی، نفت، گاز و انرژی داریم.

وی خاطرنشان کرد: بحث امنیت غذایی، کشاورزی، کشاورزی گلخانه‌ای و کمبود آب نیز از جمله حوزه‌های پر اهمیت برای این استان محسوب می‌شوند از اینرو اکنون دانش بنیان‌های این استان به مسائل امنیت غذایی، آب، کشاورزی و هوشمندسازی کشاورزی نیز ورود پیدا کرده اند. همچنین در یک سری حوزه‌های خاص مانند لیزر و فوتونیک نیز قطب شده ایم و تمام ایده‌های نو شرکت‌ها را پذیریش می‌کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که اکنون چند شرکت فناور و دانش بنیان وابسته به پارک علم و فناوری شیخ بهایی هستند، گفت: همه شرکت‌های فناور در پارک‌های علم و فناوری پذیرش می‌شوند. شاید شرکت‌های دانش بنیان که در پارک علم و فناوری داریم به آن معنا که باید گرید دانش بنیانی از معاونت علمی، فناوری و دانش بنیان ریاست جمهوری اخذ کنند، نداشته باشیم، اما از نظر ما فناور و دانش بنیان محسوب می‌شوند. بسیاری از شرکت‌های دانش بنیان نیز با تعریف معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اکنون در پارک‌های علم و فناوری مستقر هستند.

وی تاکید کرد: سیاست پارک علم و فناوری شیخ بهایی تشویق و ترغیب شرکت‌های فناور به سمت دانش بنیان شدن است تا بتوانند از مزایایی دانش بنیانی استفاده کنند. اکنون استان اصفهان طبق آمار‌ها بالاترین و بیشترین تمرکز به لحاظ تعداد شرکت‌های دانش بنیان در یک مجموعه _در شهرک علمی و تحقیقاتی_ را دارد.

به گفته وی، تعداد کل شرکت‌های فناور و دانش بنیان در شهرک علمی و تحقیقاتی حدود ۷۴۳ شرکت است. از این میزان ۲۷۰ تا ۲۸۰ مرکز رشد و نزدیک به ۳۸۰ شرکت دانش بنیان (طبق تعریف معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان) هستند.

تعداد کل شرکت‌های فناور و دانش بنیان در شهرک علمی و تحقیقاتی حدود ۷۴۳ شرکت است. از این میزان ۲۷۰ تا ۲۸۰ مرکز رشد و نزدیک به ۳۸۰ شرکت دانش بنیان (طبق تعریف معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان) هستند.

بودجه‌ها کفاف نیاز‌های پارک‌های علم و فناوری را نمی‌دهند

غلامرضایی گفت: سهم صادرات این شرکت‌ها طبق ارزیابی‌ها و اظهار مالیاتی سال گذشته شان حدود ۵۴ میلیارد تومان است. هرچند رقم‌های درآمدی این شرکت‌ها خوب و مطلوب است، اما آنقدر نیست که سهم زیادی در GDP استان و کشور داشته باشند. افزایش سهم این شرکت‌ها در تولید ناخالص ملی نیاز به همت همه جانبه وزارت عتف، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی و تمام دست اندرکاران این حوزه دارد.

رئیس پارک علم و فناوری شیخ بهایی افزود: باید تلاش کنیم تا سهم شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد را بیشتر کنیم. باید اعتماد بیشتری به شرکت‌های دانش بنیان داشته باشیم و پروژه‌های بیشتری به آنها واگذار کنیم. همچنین باید فرایند اخذ گواهینامه‌ها را برای این شرکت‌ها تسهیل کنیم.

وی اظهارکرد: اگر مجموعه‌هایی مانند پارک‌های علم و فناوری به استارت‌آپ‌های نوپا اعتماد نکنند، مراکز دیگرسخت‌تر به این شرکت‌ها اعتماد پیدا می‌کنند. اکنون در پارک علم و فناوری شیخ بهایی بستر‌های مناسبی برای فعالیت راحت‌تر استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های نوپا فراهم شده است تا نخبگان به آرزو‌ها و آمال هایشان برسند و ایده‌های ذهنی شان را جامع عمل بپوشانند.

وی خاطرنشان کرد: تمام فعالیت مان در شهرک علمی و تحقیقاتی بر این مبناست که اکوسیستم و زیست بوم متشکل از واحد‌های نخبه و فناور ایجاد کنیم. مهمترین دارایی‌مان این است که جمعی از نخبگان استان در شهرک گردهم آمده اند و شبکه‌ای از نخبگان را تشکیل داده ایم.

وی با اشاره به بودجه‌های ناچیز پارک‌های علم و فناوری گفت: بودجه‌های پارک‌های علم و فناوری آنقدر ناچیز است که کفاف نیاز‌های پارک‌های علم و فناوری را نمی‌دهد از اینرو باید برای تامین نیازهایمان بخش خصوصی را وارد بازی کنیم. باید صنایع بزرگ را همراه پارک‌های علم و فناوری کنیم، زیرا بودجه دولت محدود است. در شرایط تحریم‌ها و تورم‌ها نیز نمی‌توان از دولت انتظار زیادی داشت.

بودجه‌های پارک‌های علم و فناوری آنقدر ناچیز است که کفاف نیاز‌های پارک‌های علم و فناوری را نمی‌دهد از اینرو باید برای تامین نیازهایمان بخش خصوصی را وارد بازی کنیم. باید صنایع بزرگ را همراه پارک‌های علم و فناوری کنیم، زیرا بودجه دولت محدود است.

وی تاکید کرد: هنرمان در پارک‌های علم و فناوری این است که بخش خصوصی را با خودمان همراه و سرمایه گذار جذب کنیم، زیرا بودجه‌های اختصاصی به پارک‌های علم و فناوری ازعدد و رقم زیادی برخوردار نیستند. کل بودجه پارک‌های علم و فناوری ۷۰۰ میلیارد تومان است. این میزان نسبت به سرمایه گذاری دولت‌ها پیرامون بحث علم و فناوری اصلا عدد و رقم بالایی نیست.

غلامرضایی بیان کرد: باید واقعیت را مشاهده کنیم. ایران دچار مشکلات زیادی است. مشکلات هم تنها مربوط به بودجه نیست. با، اما و اگر‌ها هم کاری پیش نمی‌رود. باید سعی کنیم بخش خصوصی را همراه پارک‌های علم و فناوری کنیم. در این مسیر باید قوانین را تسهیل کنیم. باید مردم را پای کار بیاوریم. شرکت‌ها را به سمت بورس و فرابورس سوق دهیم.

وی گفت: همچنین باید از روش‌های نوین تامین مالی استفاده کنیم. ارتباطات بین المللی مان را نیز باید تقویت کنیم. با اجرای چنین راهبرد‌هایی می‌توانیم میزان بودجه‌های پارک‌های علم و فناوری را افزایش دهیم. در غیر این صورت با بودجه‌های دولتی راه به جایی نمی‌بریم؛ پارک‌های علم و فناوری نه تنها در ایران بلکه در هیچ کجای دنیا با بودجه‌های دولتی مدیریت و اداره نمی‌شوند.

انتهای پیام/

ارسال نظر