صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۱:۰۲ - ۱۸ آبان ۱۴۰۳
یک موشک، یک شلیک، ۸۰ برخورد؛

مهمترین ویژگی‌های موشک بالستیک خرمشهر ۴/ هوش مصنوعی سپر محافظ در مقابل جنگ الکترونیک +فیلم

موشک بالستیک خرمشهر ۴ نیروی هوافضای سپاه انواع مختلفی از سرجنگی را حمل می‌کند و نوعی بارانی خوشه‌ای آن هنگام شیرجه به سمت هدف، ریزمهمات مختلفی را پرتاب می‌کند و هر سرجنگی تا ۸۰ نقطه را هدف قرار می‌دهد.
کد خبر : 939587

به گزارش خبرگزاری آنا، موشک بخش جدایی ناپذیر ساختار رزم ایران و محور مقاومت است و از همان زمان جنگ که با ندای الله‌اکبر شهید «حسن تهرانی مقدم» موشک جواب موشک شد، پاسخی بود به حملات دشمن علیه مواضع غیرنظامی.

توسعه توان موشکی از همان زمان در دستور کار سپاه و وزارت دفاع قرار گرفت و نمونه‌های متنوعی از موشک‌های بومی تولید شدند. اساساً توسعه نیروی هوافضا قدرت نظامی کشور را به جایی رسانده است که فرایند تصمیم به حمله تا پایان عملیات و انهدام موفق زیر یک ساعت طول می‌کشد.

 نمونه این قابلیت اقتدارآفرین در عملیات وعده صادق ۲ نشان داده شد که از لحظه مشاهده شلیک موشک‌ها در شهر‌هایی نظیر شیراز، اصفهان، تبریز، تهران و کرج تا وایرال شدن فیلم اصابت‌ها در اراضی اشغالی زیر ۱۵ دقیقه طول کشید و برکت خون شهید تهرانی مقدم ضامن امنیت ملی ایران شد.



یکی از محصولات خاص موشکی کشور، خانواده موشکی خرمشهر هستند که بلند برد‌ترین و سنگین‌ترین موشک‌های رونمایی شده سپاه محسوب می‌شوند. برد اعلامی موشک‌های خانواده خرمشهر ۲۰۰۰ کیلومتر است.

ناگفته نماند که متناسب با فرمان رهبری موقتا برد موشک‌ها به ۲۰۰۰ کیلومتر (مرز‌های آلمان) محدود شد.



البته در موشکی مثل خرمشهر که سر جنگی ۱.۵ تا ۲ تنی دارد (سر جنگی قابلیت افزایش دارد) این قابلیت وجود دارد که با سبک‌تر کردن سر جنگی و کمی تغییر در طراحی‌ها، حجم سوخت قابل‌حمل موشک را افزایش داد و بالتبع باعث افزایش برد این موشک هم شد، امری که مطابق اعلام منابع رسمی تا الان در دستور کار نبوده است.

یکی از خاص‌ترین اعضای خانواده خرمشهر که در ۴ خرداد ۱۴۰۲ توسط شهید رئیسی رونمایی شد، موشک خرمشهر ۴ است که قابلیت‌های ویژه‌ای دارد و مورد توجه رسانه‌های بین‌المللی و موسسات مطالعه تسلیحاتی قرار گرفت. خرمشهر ۴ که با نام خیبر هم شناخته می‌شود، سوخت مایع است و به واسطه سر جنگی ۱.۵ تنی آن مانند بقیه خانواده موشکی خرمشهر، سلاحی مهلک برای دشمنان ایران و مقاومت محسوب می‌شود.



وجه تمایز موشک خرمشهر ۴ نسبت به باقی اعضای خانواده خرمشهر، بهره‌گیری از سر جنگی بارشی است که در آن انواع مختلفی ریزمهمات انفجاری تعبیه شده است.

سردار حاجی زاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جمع دانشجویان دانشگاه علم و صنعت با اشاره به قابلیت‌های موشک خرمشهر ۴ بیان کرد: تکنولوژی به کار رفته در این موشک این قابلیت را می‌دهد که هر سر جنگی ۸۰ ریزمهمات که هر کدام مانند یک راکت عمل می‌کند را حمل کند. فارغ از حجم برخورد و شعاع اصابت، مشخصاً درگیری پدافند دشمن با این موشک شدیداً دشوار است و باید برای هر ریزمهمات یک شلیک جداگانه انجام دهد.



البته خرمشهر از انواع مختلف سر جنگی بهره می‌برد و نمونه بارشی تنها یکی از سر جنگی‌های قابل نصب روی این موشک پیشرفته است. قابلیت تجهیز به انواع مختلف سر جنگی ضمن افزایش قابلیت‌های رزمی این موشک، فرایند تحقیق و توسعه و هزینه‌های آن را پایین می‌آورد.

 در ادامه توضیحات کارشناس سپاه راجع به سرجنگی بارشی و تشریح جزییات ریزمهمات‌های نصب شده در سرجنگی خرمشهر را مشاهده می‌کنید:



طول این موشک ۱۳ متر است که ۴ متر به سر جنگی آن (نمونه رونمایی شده) اختصاص دارد. سرعت فاز میانی این موشک ۱۶ ماخ و سرعت برخورد و شیرجه این موشک ۸ ماخ (تقریبا ۱۰ هزار کیلومتر بر ساعت) است که آن را به مهاجمی سرسخت در مقابل سامانه‌های پدافندی تبدیل می‌کند. موتور منصوب روی خرمشهر ۴ الوند نام دارد که ساخت ایران است. این موتور جزو پیشرفته‌ترین موتور‌های سوخت مایع کشور است. برای ایجاد قابلیت‌های تاکتیکی موتور موشک خرمشهر (خیبر) در مخزن سوخت قرار گرفته که این امر باعث کاهش طول موشک به حدود ۱۳ متر شده است و در زمینه سوختگیری هم زمان آن را کاهش چشمگیر داده است.



مدت زمان آماده به شلیک شدن هر فروند خرمشهر تنها ۱۲ دقیقه است که با توجه به سوخت مایع بودن موشک و فرایند پیچیده سوختگیری موشک‌های سوخت مایع، خبر از توسعه سازو‌کار تکنولوژیک منحصر به فردی می‌دهد. روش کار این ساز‌وکار اینگونه است که برخلاف رویه موشک‌های سوخت مایع که قبل پرتاب سوختگیری انجام می‌شود، پیشران و اکسیدکننده در کارخانه سازنده درون محفظه خاص در بدنه موشک قرار می‌گیرد و سوختگیری همانجا انجام می‌شود. به واسطه این ساز‌و‌کار سوخت این موشک تا ۱۰ سال قابلیت ذخیره سازی و آماده عملیات دارد البته بنا به استاندارد‌های ایمنی یگان کاربر موظف است هر ۳ سال سوخت موشک‌ها را تعویض کند.

هوش مصنوعی سپر محافظ «خرمشهر۴» در مقابل جنگ الکترونیک

سردار مهدی فرحی، جانشین اسبق وزیر دفاع با اشاره به قابلیت هجومی موشک خرمشهر ۴ گفت: در مرحله میانی موتور‌های سر جنگی باید تمام خطا‌ها را به‌سمت صفر ببرند و در این مرحله موشک وارد جو غلیظ می‌شود، در این‌جا سرعت موشک که در فاز میانی ۱۶ ماخ است به ۸ ماخ می‌رسد که باز هم سرعت بالایی است. وقتی موشک وارد جو غلیظ می‌شود موتور‌های دیگری وارد مدار می‌شوند و سر جنگی را حول محور خودش می‌چرخانند تا موشک با خطای زیر ۳۰ متر که برای آن در برد ۲۰۰۰ کیلومتر در نظر گرفته‌ایم به هدف اصابت کند.


این مقام نظامی درباره استفاده از هوش مصنوعی در این موشک عنوان کرد: در مرحله شیرجه به سمت هدف، سیستم هدایت ماهواره‌ای کاملاً قطع است و هیچ جنگ الکترونیکی روی موشک اثر نمی‌کند و در حقیقت موشک در این مرحله یک سامانه مکانیکی کامل است. قبلاً ما در فاز نهایی موشک را هدایت می‌کردیم که ممکن بود جنگ الکترونیک روی موشک خطا ایجاد کند که این موضوع در این موشک برطرف شده است. این موشک همچنین می‌تواند در مقابل جنگ سایبری دشمن هم مقاومت کند و این موشک با هوش مصنوعی می‌تواند با مانورپذیری‌های مناسب دشمن را فریب دهد و به‌سمت هدف برود.



مشخصاً توسعه موشکی کشور به خرمشهر ۴ محدود نیست و طیف متنوعی از موشک‌ها در مراکز توسعه تسلیحات سپاه و وزارت دفاع در حال توسعه هستند. خرمشهر ۴ که آخرین عضو اعلام شده از خانواده خرمشهر محسوب می‌شود از ویژگی‌های خاصی نظیر موتور جدید قدرتمند، هوش مصنوعی در جنگ الکترونیک، سیستم سوخت منحصر به فرد، برد ۲۰۰۰ کیلومتری و البته سرجنگی خوشه‌ای بهره میبرد که جزو مهلک‌ترین تسلیحات آفندی کشور محسوب می‌گردد.

انتهای پیام/

برچسب ها: موشک خرمشهر
ارسال نظر