صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۴ - ۱۶ آبان ۱۴۰۳

«ضربه سه گانه» ترسناک‌ترین سناریوی دانشمندان برای انقراض حیات از روی زمین

بر اساس ادعای یک پژوهش جدید، انسان و سایر پستانداران در آینده طی یک رویداد انقراض دسته جمعی که به دما‌های شدید مرتبط است از روی زمین محو خواهند شد.
کد خبر : 939441

به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از wio، این تحقیق که توسط دکتر «الکساندر فارنزورث» «Alexander Farnsworth» پژوهشگر ارشد دانشگاه بریستول انگلیس رهبری می‌شود، به اَبَرقاره‌ای اشاره می‌کند که روزی حیات را از روی این سیاره محو خواهد کرد.

بر اساس این پژوهش، در سال‌های آینده تمام قاره‌های روی زمین که به آرامی در حال حرکت هستند، گرد هم می‌آیند و یک خشکی عظیم به نام «پانجیا اولتیما» «Pangea Ultima» را تشکیل خواهند داد که منجر به تغییرات اقلیمی در مقیاس بزرگ خواهد شد.

در این مقاله که در نشریه Nature Geoscience منتشر شده، آمده است زمین برای اکثر شکل‌های حیات بسیار گرم و خشک، و بقا برای آنها دشوار می‌شود.

فارنزورث می‌گوید: «ابر قاره‌ی جدید پدیدار شده، به طور موثری یک ضربه سه گانه ایجاد می‌کند که شامل اثر قاره ای، خورشید داغ‌تر و CO۲ بیشتر در جو می‌شود؛ عواملی که موجب افزایش گرما برای بیشتر قسمت‌های سیاره می‌شوند.»

اثر قاره‌ای زمانی است که سطح بیشتری از زمین از اثرات خنک کننده اقیانوسی دور می‌شود. در نقطه‌ای در آینده، خورشید داغ‌تر و درخشان تری خواهیم داشت که انرژی بیشتری از خود ساطع می‌کند و باعث گرم‌تر شدن زمین می‌شود. افزایش دی اکسید کربن نیز نتیجه فعالیت گسترده آتشفشانی به دلیل حرکات زمین ساختی خواهد بود. 

پژوهشگر دانشگاه بریستول اظهار داشت: «دمای گسترده بین ۴۰ تا ۵۰ درجه سانتیگراد، و حتی شدیدتر از حد روزانه، همراه با سطوح بالای رطوبت، در نهایت سرنوشت ما را رقم خواهد زد. انسان‌ها - همراه با بسیاری از گونه‌های دیگر - به دلیل ناتوانی شان در دفع این گرما از طریق عرق و خنک کردن بدن منقرض می‌شوند.»

همچنین گرمای شدید و خشکی در اکثر مناطق زمین، یافتن غذا را برای پستانداران بسیار سخت می‌کند. در این پژوهش آمده است، وقتی ابر قاره «پانجیا اولتیما» شکل بگیرد، تنها حدود هشت تا ۱۶ درصد از زمین برای پستانداران قابل سکونت خواهد بود.

این ابرقاره هنوز میلیون‌ها سال با ما فاصله دارد. اما در حاضر نیز یک بحران اقلیمی بر سر بشریت سایه افکنده است. دانشمندان می‌گویند که ما باید حواسمان به مشکل کنونی باشد.

دکتر «یونیس لو» «Eunice Lo»، پژوهشگر تغییرات اقلیم و سلامت در دانشگاه بریستول و یکی دیگر از مجریان این پژوهش، گفت: «بحران اقلیمی کنونی ما که نتیجه انتشار گاز‌های گلخانه‌ای توسط انسان است، بسیار مهم است».

وی افزود یک «سیاره غیرقابل سکونت» هنوز ۲۵۰ میلیون سال با ما فاصله دارد، اما گرمای شدید در حال حاضر ویران کننده و برای سلامتی انسان مضر است. به همین دلیل دستیابی به صفر خالص انتشار گاز‌های گلخانه‌ای در اسرع وقت اهمیت بسیار زیادی یافته است.

انقراض‌های دست جمعی زمین 

زمین تا به امروز شاهد حداقل پنج رویداد انقراض دسته جمعی بوده است. انقراض «اردویسین – سیلورین» در حدود ۴۴۳ میلیون سال پیش اتفاق افتاد و تقریبا ۸۵ درصد از حیات دریایی را از بین برد.

دومین انقراض دسته جمعی انقراض «دونین پسین» بود که حدود ۳۶۰ میلیون سال پیش روی داد. در این واقعه فعالیت آتشفشانی و برخورد سیارک‌ها تقریبا ۷۵ درصد از گونه‌ها را از بین برد. 

انقراض «پرمین - تریاس» که به عنوان مرگ بزرگ نیز شناخته می‌شود، حدود ۲۵۲ میلیون سال پیش اتفاق افتاد. فوران‌های آتشفشانی در سیبری امروزی مقادیر زیادی گدازه آزاد کرد که منجر به تغییرات شدید اقلیمی، باران‌های اسیدی و اسیدی شدن اقیانوس‌ها شد.

چهارمین انقراض، «تریاس – ژوراسیک» است که حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش اتفاق افتاد و نزدیک به ۵۰ درصد از گونه‌ها را کشت و راه را برای رشد دایناسور‌ها هموار کرد.

شناخته شده‌ترین رویداد انقراضی، انقراض «کرتاسه – پالئوژن» بود که حدود ۶۶ میلیون سال پیش رخ داد. برخورد سیارکی عظیم باعث ایجاد دهانه دهانه «چیکشلوب» در مکزیک امروزی شد و دایناسور‌ها و همچنین ۷۵ درصد از همه گونه‌ها را از بین برد.

انتهای پیام/

ارسال نظر