ظریف: افراطی گری راه حل فکری و فرهنگی دارد و نه نظامی
به گزارش خبرنگار اعزامی گروه بینالملل خبرگزاری آنا به اسلو، محمد جوادظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم افتتاحیه اسلو فروم گفت: «زمانی که ما مذاکرات هستهای را در سال 2002 آغاز کردیم رشد اقتصادی ما بدون هیچ سانتریفیوژی 7 درصد بود. اما در آغاز آخرین دور مذاکرات با 20 هزار سانتریفیوژ چیزی کمتر از 7 درصد رشد اقتصادی داشتیم.»
وی با اشاره به اینکه آمریکا در ایران به دنبال بازی برد و باخت بود، ادامه داد: «این کشور قصد داشت با این روند هر دو طرف را بازنده کند و ما هم سعی کردیم که این مسأله را با مدیریت مثبت حل کنیم. این یعنی آنکه چطور به موضوع نگاه کنیم.»
ظریف با بیان اینکه هیچ بازیی، برنده و بازنده مطلق ندارد، اظهار کرد: «دلم میخواهد درباره منطقه خودمان صحبت کنم. ما تجربیات و آزمایشهای کوتاه مدت و بلند مدت داشتیم و در این مسیر باید بگویم که افراطیگری نمی تواند ادامه پیدا کند.»
وی افزود: «اگر کسی از افراطیگری به عنوان هدف توسعه استفاده کند، بازنده است. اگر به مشکلات از زاویه دیگری نگاه کنیم می توانیم تصویری را دریافت کنیم که بر اساس آن منطقیتر مشکلات حل شوند.»
وی درباره مسأله هستهای بیان کرد: «آمریکا فکر میکرد سانتریفیوژهای ما یک پله تا بمب فاصله دارند ولی ما میخواستیم از سانتریفیوژ های خود در مسیر طبیعی استفاده کنیم و آمریکا هم در موقعیتی که برای ما تعیین تکلیف کند، نبود.»
طریف تصریح کرد:«همین نگاه باعث شد که مشکل را طوری تعریف کرده بودیم که راه حلی برای آن وجود نداشت ولی در عین حالی میتوان مشکل را طوری توضیح داد که راه حلی داشته باشد. ما در مذاکرات این کار را کردیم.»
وزیر امور خارجه گفت: «این باعث شد که به یک راه حل صلحآمیز برای مسأله هستهای ایران برسیم. ما میتوانیم مسائل را در منطقه طوری تعریف کنیم که منجر به یک راه حل شود.»
وی ادامه داد: «میتوان همیشه از یک عذر برای راه حل نظامی استفاده کرد ولی باید بدانیم این راه حل نظامی برای هر دو طرف خوب نیست. اگر با ابزار نظامی دست بالا را بگیرید طرف مقابل هم تلاش میکند از یک راه نظامی استفاده کند.»
ظریف گفت: «لازم است که مشکل را دوباره تعریف کنیم به نوعی که باعث شود به راه حلی برسیم. اگر برای تأمین منافع خود و نه اینکه انسانهای خیرخواهی هستیم شروع به این کار کنیم به جایی میرسیم که جنگی وجود نداشته باشد؛ چراکه جنگ برنده و بازنده ندارد تنها دو بازنده در سطوح متفاوت دارد.»
وی تأکید کرد: «جنگ با افراطیگری، اکنون همه ما در دنیا را شامل میشود و این جنگی است که هر کشوری با استراتژی خود به آن نگاه میکند ولی لازم است همه بدانند تا وقتی یک استراتژی مشترک نداشته باشیم که همه به واسطه آن متوجه شوند این مشکل جهانی است و نیازمند راه حل جهانی است، مسأله حل نمیشود.»
ظریف گفت: «این مسأله نه فقط راه حل نظامی و یا راه حل سیاسی و اقتصادی ندارد، بلکه باید به دنبال راه حلی که فرهنگی و فکری است باشیم و باید ببینیم که چرا افراطیگری برای مردم جذاب است.»
انتهای پیام/