صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۵۷ - ۰۸ آبان ۱۴۰۳
در آنا بخوانید؛

تبدیل آب‌های آشامیدنی با ظروف پلاستیکی به یک نوشیدنی خطرناک

استفاده از بطری‌های پلاستیکی آب در سال‌های اخیر به طرز چشم‌گیری افزایش یافته، این در حالی است پژوهش‌های علمی نشان می‌دهند، با وجود اینکه شاید آب موجود در این بطری از کیفیت بالاتری برخوردارد باشد، اما ظروف پلاستیکی، آنها را به یک نوشیدنی خطرناک تبدیل می‌کند.
کد خبر : 937989

به گزارش خبرنگار آنا، باور عمومی بر این تصور است که آب‌های بطری هم طعم بهتر و هم از سلامت بیشتر برخوردارند. غافل از اینکه درست نیست. تحقیقات متعددی وجود دارد که نتایج آنها حکایت از خطرات ناشی از آب بطری‌های پلاستیکی دارند و تاکید می‌شود که نوشیدن آب لوله کشی اغلب ایمن‌تر و برای محیط زیست نیز مناسب‌تر است.

محققان در پژوهشی با کمک فناوری تصویربرداری قدرتمند به این نتیجه رسیدند که هر لیتر آب بطری حاوی تقریباً ۲۴۰ هزار ذره نانوپلاستیک و میکروپلاستیک است. این ذرات کوچک پلاستیکی که طولشان کمتر از پنج میلی‌متر یا کمتر بوده برای سلول‌های انسانی، اقیانوس و حیات آبزیان مضر هستند. براساس مطالعات جدید سم‌شناسی تماس مداوم با ریزپلاستیک‌ها اثرات عمیقی بر سلول‌های انسان می‌گذارد.

فاطمه دهقانی، دکتری مهندسی محیط زیست و کارشناس پیشگیری از حوادث و ارتقاء ایمنی در این باره، گفت: بطری‌های پلاستیکی دارای مضرات متعددی هستند که می‌توانند بر سلامت انسان و محیط زیست تأثیر منفی بگذارند.

وی افزود: بطری‌های پلاستیکی اغلب از مواد شیمیایی مانند BPA یا همان بیسفنول A تولید می‌شوند که می‌توانند به نوشیدنی‌ها و مواد غذایی منتقل شوند و با سیستم هورمونی بدن تداخل داشته باشند.

دهقانی یادآور شد: تحقیقات نشان داده‌اند که BPA ممکن است منجر به مشکلاتی نظیر اختلالات هورمونی، ناباروری و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت و بیماری‌های قلبی شوند.

بیسفنول A موجود در بطری‌های پلاستیکی آب می تواند منجر به مشکلاتی نظیر اختلالات هورمونی، ناباروری و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت و بیماری‌های قلبی شود.

وی اظهار کرد: محققان دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد در پژوهشی به این نتیجه رسیدند که میزان ماده شیمیایی BPA در ادرار داوطلبانی که به مدت یک هفته اقدام به نوشیدن مایعات از بطری‌های پلی کربنات می‌کردند، دو سوم افزایش یافت.

این کارشناس ادامه داد: بطری‌های پلاستیکی پس از استفاده به راحتی در محیط رها می‌شوند و تجزیه آنها ممکن است ده‌ها سال به طول بینجامد. این موضوع سبب بروز آلودگی‌های خاک و آب می‌شود و می‌تواند به اکوسیستم‌های طبیعی آسیب جدی برساند.

وی گفت: پلاستیک‌ها می‌توانند به میکروفیبر‌ها تبدیل شوند که به راحتی توسط موجودات دریایی و حیوانات دیگر بلعیده می‌شوند و در زنجیره غذایی قرار می‌گیرند.

دهقانی خاطرنشان کرد: تولید بطری‌های پلاستیکی نیازمند مصرف حجم زیادی از منابع طبیعی، از جمله نفت و آب است و این فرآیند نه تنها به تخریب محیط زیست کمک می‌کند، بلکه به هدررفت منابع طبیعی نیز منجر می‌شود.

وی با بیان اینکه بطری‌های پلاستیکی به ویژه آنهایی که بار‌ها استفاده می‌شوند، می‌توانند محیطی مناسب برای رشد باکتری‌ها و میکروارگانیسم‌ها ایجاد کنند، افزود: این موضوع به ویژه در دما‌های بالا و روشنایی مستقیم آفتاب اهمیت دارد، چرا که می‌تواند سبب تجزیه مواد شیمیایی و افزایش خطر آلودگی آب شود.

استفاده نامناسب از بطری‌های پلاستیکی می‌تواند منجر به معضلات اجتماعی و بهداشتی شود، به ویژه در مناطق پرجمعیت که مدیریت پسماند به درستی انجام نمی‌شود.

این کارشناس یادآور شد: استفاده از بطری‌های پلاستیکی به افزایش هزینه‌ها نیز منجر می‌شود؛ همان‌طور که تقاضا برای بطری‌های پلاستیکی افزایش می‌یابد، هزینه‌ها برای جمع‌آوری و بازیافت آنها نیز افزایش می‌یابد. این هزینه‌ها در نهایت به مصرف‌کننده منتقل می‌شود.

وی گفت: در جوامع مختلف، استفاده نامناسب از بطری‌های پلاستیکی می‌تواند منجر به معضلات اجتماعی و بهداشتی شود، به ویژه در مناطق پرجمعیت که مدیریت پسماند به درستی انجام نمی‌شود. این امر می‌تواند به بروز بیماری‌ها و مشکلات بهداشتی منجر شود.

این دانش آموخته دکترای مهندسی محیط زیست با بیان اینکه استفاده از بطری‌های شیشه‌ای یا فلزی می‌تواند یکی از گزینه‌های مناسب برای حفظ سلامت و محیط زیست باشد، تاکید کرد: به طور کلی، نیاز است که جامعه به سمت استفاده از جایگزین‌های پایدارتر و سالم‌تر برای بطری‌های پلاستیکی حرکت کند و آگاهی بخشی درباره مضرات آنها نیز افزوده شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر