صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۰۲ آبان ۱۴۰۳
تقویم علم؛

۲ آبان در دنیای علم چه خبر؟

در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 936518

به گزارش خبرگزاری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲ آبان برابر ۲۳ اکتبر را ورق می‌زنیم.  

*** 

اولین جراحی پلاستیک امروزی 

۲۳ اکتبر ۱۸۱۴ میلادی برابر با ۲ آبان ۱۱۹۳ خورشیدی، اولین جراحی پلاستیک امروزی در بیمارستان دوک یورک در چلسی انگلستان انجام شد. طی این جراحی، جوزف کنستانتین کارپو جراح و آناتومیست انگلیسی یک افسر ارتش بریتانیا را که بینی‌اش را به دلیل اثرات سمی درمان‌های جیوه برای کبدش از دست داده بود اما استخوان‌های بینی‌اش کامل بود عمل کرد. او همچنین عمل دیگری را روی مردی انجام داد که بینی و گونه‌اش با شمشیر مثله شده بود. این دو عمل موفقیت‌آمیز اولین جراحی پلاستیک مدرن را نشان می‌دهند. کارپو نتایج این شیوه جراحی را در سال ۱۸۱۶ منتشر کرد. اما این تکنیک از زمان‌های قدیم در هند انجام می‌شد، درواقع کارپو کسی است که نخستین‌بار از روشی کهن که در هند استفاده می‌شد شیوه مدرن جراحی ترمیمی بینی را معرفی کرد.  

کشف کهن‌ترین فسیل‌ها 

۲۳ اکتبر ۱۹۷۷ میلادی برابر با ۲ آبان ۱۳۵۶ خورشیدی، دیرینه‌شناس آمریکایی، السو استرنبرگ بارغورن از دانشگاه هاروارد، از کشف میکروفسیل‌های کروی تک‌سلولی پیش‌کامبرین با قدمت ۳.۴میلیارد سال و یکی از اولین اشکال حیات زمین خبر داد. بارغورن به همراه جی. ویلیام اشوف یک سنگ چِرت (سنگ‌های چخماق یا کوارتزمانند) را در آفریقای جنوبی مطالعه کردند. نسبت روبیدیم و استرانسیوم در این سنگ‌ برای تعیین سن سنگ و فسیل‌های موجود در آن استفاده می‌شود. فسیل‌های کشف‌شده نوعی پروکاریوت هستند، موجوداتی با دیواره سلولی ساده حاوی مواد شیمیایی آلی و نمونه‌هایی از تقسیم سلولی در بقایای آن قابل مشاهده است. امروزه تعداد زیادی از انواع آن وجود دارد. همه آنها اکسیژن تولید می‌کنند. و در دوره پیش‌کامبرین شروع به تغییر جو کاهنده اولیه زمین به اتمسفر اکسیژن‌دار امروزی کرد. 

ارنست اوپیک 

۲۳ اکتبر ۱۸۹۳ میلادی برابر با ۲ آبان ۱۲۷۲ خورشیدی، ارنست یولیوس اوپیک، اخترشناس استونیایی به‌دنیا آمد. اوپیک بیشتر به خاطر مطالعاتش درمورد شهاب‌‌ها و شهاب‌سنگ‌ها شهرت دارد. او کار زندگی‌اش را به درک ساختار و تکامل کیهان اختصاص داده بود. در آستانه اشغال استونی به‌دست نیورهای شوروی، او به هامبورگ و سپس به رصدخانه آرماگ در ایرلند شمالی رفت و از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۸۱ آنجا ماند. میان بسیاری از کشف‌های پیشگام او می‌توان به اولین محاسبه چگالی یک جرم منحط (ستاره فشرده) یعنی کوتوله سفید ۴۰ اِری-بی، در سال ۱۹۱۵، اولین تعیین دقیق فاصله یک جرم فراکهکشانی (سحابی آندرومدا) در سال ۱۹۲۲، پیش‌بینی وجود ابری از اجرام دنباله‌دار که منظومه خورشیدی را احاطه کرده‌اند در سال ۱۹۳۲ که بعدها با عنوان ابر اورت شناخته شد، اولین مدل‌های نظری ترکیبی از ستاره‌های کوتوله مانند خورشید که نشان می‌دهد چگونه آنها به غول تبدیل می‌شوند در سال ۱۹۳۸ و نظریه جدیدی در مورد منشأ عصر یخبندان در سال ۱۹۵۲ اشاره کرد. 

ساموئل موری 

۲۳ اکتبر ۱۷۶۲ میلادی برابر با ۲ آبان ۱۱۴۱ خورشیدی، ساموئل موری مخترع آمریکایی به‌دنیا آمد. به‌دلیل اختراعات و نوآوری‌هایی که موری ثبت کرد او را با لقب «ادیسون زمانش» هم می‌نامند. اختراعات او که به بیش‌از ۲۰ عنوان می‌رسد شامل بالا بردن آب با نیروی باد، یک موتور بخار دَورانی، یک شومینه کم‌مصرف در سوخت و یک چرخ آبی جزر و مد و جریان آبی اشاره کرد. اولین اختراع موری که همچنین یکی از اولین اختراعاتی است که در ایالات‌متحده حق ثبت آن صادر شد یک سرخ‌کن چرخشی با بخار برای بریان‌کردن گوشت بود. این حق ثبت با شماره x51 در تاریخ ۲۶ ژانویه ۱۷۹۳ به امضای جرج واشنگتن رسید. ثبت اختراع بعدی او یک موتور بخار برای نیرو دادن به قایق‌ها بود که سال‌ها قبل از اختراع رابرت فولتون ثبت شد. موری همچنین در ۱ آوریل ۱۸۲۶، اولین حق ثبت اختراع ایالات متحده را برای یک موتور درون‌سوز با‌عنوان «موتور گاز یا بخار» دریافت کرد.

 

انتهای پیام/

برچسب ها: تقویم علم
ارسال نظر