چه کاره بشم؛ شاید کارشناس چاپ سهبعدی!
خبرگزاری آنا، مریم ملی؛ با توسعه فناوریهای جدید، سر و کله مهارتهای جدید هم پیدا شد. ابزارها و تجهیزات تازه نیاز به کسانی دارند که بتوانند آنها را راهبری کنند و بهترین خروجی را از آن بگیرند. چاپگرهای سه بعدی هم نمونهای از همین فناوریهای جدید هستند که از حدود سال ۱۹۸۰ به تدریج توسعه پیدا کردند. امروز این فناوری در حوزههای زیادی کاربرد پیدا کرده است از پزشکی بگیرید تا صنایع مختلف بسیاری از تجهیزات تخصصی مورد نیازشان را با چاپگرهای سه بعدی میسازند. کسانی که به این فناوری و مهارتافزایی در آن علاقهمند هستند میتوانند با رشتههای مختلف وارد این حوزه شوند و با گذراندن دورههایی برای کار در این زمینه آماگی کسب کنند. در این مطلب با مسیر شغلی کارشناس چاپ سه بعدی آشنا میشویم.
{$sepehr_key_2067}
چرا چاپ سه بعدی؟
صنایع مختلف به تجهیزاتی نیاز دارند که تولیدشان در تعداد نامحدود کار پیچیدهای است و از طرفی ویژگیهای ساختاری آن ها باعث میشود که نتوان را آن را با روشهای رایج طراحی کرد. در حالی که با کمک چاپ سه بعدی میتوان اشیای گوناگون و حتی بافتها و اندامهای بدن را شبیهسازی و چاپ کرد. چاپگرهای زیستی که در پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند میتوانند اندامهای بدن را برای آزمایشهای مختلف تولید کنند و در مراحل پیشرفتهتر برای درمان بدن انسان هم به کار روند.
چند سالی است شرکتهای دانشبنیان در ایران به ساخت چاپگرهای سهبعدی داخلی مشغول شدهاند چاپگرهایی که بعضی از قطعاتشان از کشورهای خارجی وارد میشود و برخی از آن در داخل ساخته میشود. ایجاد چنین فضایی در کشور باعث شده تقاضای صنایع برای تولید محصولی با چاپ سهبعدی افزایش پیدا کند.
از سویی دیگر، فرآیندهای اسکن دقیق و تصویربرداری یکی از قسمتهای ضروری در صنعت پزشکی است. نرمافزارهای پرینترهای سهبعدی میتوانند در مدت کوتاه و به طور دقیق، تصاویر پزشکی را به مدلهای کاملی تبدیل کنند تا با کمک دستگاه پرینتر سهبعدی ساخته شود.
یکی دیگر از مواردی که باعث افزایش محبوبیت چاپگرهای سه بعدی در صنایع شده است کمهزینه بودن آن برای ساخت است در حالت سنتی برای تولید پر شمار از یک شی مشخص باید تجهیزات و قالبهای مختلف ساخته میشد در حالی که ساخت آن با چاپگر سه بعدی و در تعداد بالا هزینه بسیار کمتری خواهد داشت. نکته بعدی امکان سفارشیسازی است که در چاپگرهای سهبعدی وجود دارد و میشود خروجی را متناسب با تغییرات مورد نظر سفارشدهنده ارائه کرد.
کارشناس چاپ سه بعدی کیست؟
مهندس چاپ سه بعدی کسی است که فرآیندها و محصولات چاپ سه بعدی را طراحی، توسعه، آزمایش و بهینه میکند. آنها از ابزارهای نرمافزاری مانند CAD (طراحی به کمک رایانه) و CAM (تولید به کمک رایانه) برای ایجاد مدلهای سه بعدی و آماده سازی آنها برای چاپ استفاده می کنند.
چه مهارت هایی نیاز داریم؟
کار کردن با چاپگرهای سه بعدی دو مهارت اصلی نیاز دارد اول توانایی برنامهنویسی و طراحی سهبعدی محصول مورد نظر و دوم مهارت کار کردن با چاپگر و آشنایی به امکانات آن اما معمولا افراد در یکی از این حوزهها توانایی بیشتری کسب میکنند و دورههای داخلی و خارجی را میگذرانند اما به طور کلی به دلیل گستره بسیار وسیع کاربردهای فناوری چاپ سهبعدی، مهارتها متناسب با نوع کاربرد محصول تعیین میشوند. برای مثال طراحی یکی از اعضای بدن و ساخت و چاپ آن در دستگاه و همچنین مواد اولیهای که نیاز دارد با چاپ سه بعدی قطعهای که برای یک دوربین لازم است تفاوت دارد. در دورههای خصوصی چاپ سهبعدی و تجسم پزشکی، دانشآموزان را با اصول ایجاد پرینت پزشکی سهبعدی آشنا میکند و این فرصت را برای آنها فراهم میکند تا نظریهها و مفاهیم پیشرفته مختلف را در ایجاد چاپهای پزشکی سهبعدی به کار بگیرند.
چه رشتهای بخوانیم؟
در کشور ما رشته مجزایی برای چاپ سه بعدی وجود ندارد اما افراد علاقهمند معمولا از رشتههای مهندسی به کار با چاپگر سه بعدی کشیده میشوند و بعد تلاش میکنند در بخش نرمافزار و سختافزار آن مهارت پیدا کنند. بیشترین تخصصهایی که میتوانند با چاپ سه بعدی تخصص خود را توسعه دهند و باعث رشد کسبوکارشان شوند مهندسهای مکانیک، مهندسهای صنایع، مهندسهای رباتیک، مهندسهای پزشکی هستند در این میان دانشجویان و فارغالتحصیلان علوم پایه در رشتههای زیستشناسی و فیزیک هم میتوانند بسیاری از تجهیزات آزمایشگاهی خود را با کمک چاپ سه بعدی طراحی و تولید کنند و در قالب کار در مراکز رشد یا شرکتهای دانشبنیان محصولاتی را به بازار ارائه کنند که امکان ساختنش در صنعت به راحتی وجود ندارد یا هزینهبر است.
دانشجویان پزشکی با تمرکز بر حوزه چاپ سه بعدی میتوانند با فناوریهای نوین پزشکی جهان همراه شوند و چه در حوزه پژوهشی و چه در حوزه رفع نیاز بیماران از این امکان بهرهبرداری کنند. طراحان صنعتی و دانشجویان این رشته هم قطعا سروکارشان به چاپ سه بعدی میافتد و اگر بخواهند در فضای کارگاهی و عملیاتی فعالیت کنند یکی از مهارتهای مورد نیازشان تسلط به چاپگرهای سه بعدی است.
کجا کار پیدا کنیم؟
چند سالی است شرکتهای دانشبنیان در ایران به ساخت چاپگرهای سهبعدی داخلی مشغول شدهاند چاپگرهایی که بعضی از قطعاتشان از کشورهای خارجی وارد میشود و برخی از آن در داخل ساخته میشود. ایجاد چنین فضایی در کشور باعث شده تقاضای صنایع برای تولید محصولی با چاپ سهبعدی افزایش پیدا کند چرا که محصولات داخلی به نسبت نمونههای خارجی قیمت کمتری دارند و از خدمات پس از فروش هم برخوردارند.
همه این عوامل کمک میکند تا صنایع مختلف از قطعات بسیار کوچک گرفته تا تجهیزات مهم و بزرگشان را از چاپ سه بعدی بخواهند. از آن جایی که چاپ سه بعدی اکنون در مرزهای فناوری حرکت میکند، سرمایهگذاری و مهارتافزایی در این حوزه میتواند تصمیمی آیندهنگرانه باشد.
از صنعت فضایی بگیرید تا ساخت خودرو و مصالح ساختمان میتوانند مشتری چاپ سه بعدی باشند فقط مسئله اینجاست که شما تمایل دارید در چه حوزهای از پرینت سه بعدی استفاده کنید بنابراین دامنه انتخاب شما وسیع است و به علاقهمندی و دیگر مهارتهایتان وابسته خواهد بود.
انتهای پیام/