فناوری در خدمت تشخیص دقیق اختلالات تیروئید
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، اختلال تیروئید به مجموعهای از بیماریها و شرایطی اطلاق میشود که بر عملکرد غده تیروئید تأثیر میگذارد. غده تیروئید که در قسمت جلویی گردن قرار دارد، هورمونهایی تولید میکند که برای تنظیم متابولیسم، رشد و توسعه بدن ضروری هستند.
اختلالات تیروئیدی میتوانند شامل هیپوتیروئیدیسم (کمکاری تیروئید)، گواتر، گریوز، هیپرتیروئیدیسم (پرکاری تیروئید) و تیروئیدیت باشد.
در هیپوتیروئیدیسم، غده تیروئید هورمونهای کافی تولید نمیکند. علائم این بیماری ممکن است شامل خستگی، افزایش وزن، سردی، افسردگی و مشکلات پوستی باشد. در هیپرتیروئیدیسم نیز غده تیروئید بیش از حد هورمون تولید میکند. علائم ممکن است شامل کاهش وزن، افزایش ضربان قلب، اضطراب، تعریق زیاد و مشکلات خواب باشد.
گواتر آشناترین اختلال تیروئید است چرا که بزرگ شدن غده تیروئید به وضوح در گردن قابل مشاهده است. این بیماری ممکن است که ممکن است به دلیل کمبود ید یا اختلالات دیگر ایجاد شود . گریوز نیز یک نوع اختلال خودایمنی که باعث پرکاری تیروئید میشود.در تیروئیدیت التهاب غده تیروئید که میتواند به صورت حاد یا مزمن باشد و ممکن است منجر به تغییرات در سطح هورمونها شود.
تشیخص اختلالات تیروئید
تشخیص اختلالات تیروئید از سوی پزشک و از طریق آزمایش خون برای اندازهگیری سطح هورمونهای تیروئید و هورمون تحریککننده تیروئید (TSH) انجام میشود.
آزمایش TSH به عنوان اولین مرحله در ارزیابی عملکرد تیروئید استفاده میشود. سطح TSH بالا میتواند نشاندهنده هیپوتیروئیدیسم و سطح پایین آن میتواند نشاندهنده هیپرتیروئیدیسم باشد.آزمایش T4 و T3 نیز برای اندازهگیری سطوح هورمونهای تیروئید (T4 و T3) برای تشخیص دقیقتر اختلالات تیروئید مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر این آزمایش آنتیبادیهای خاص (مانند آنتیبادیهای ضد تیروئید پراکسیداز) برای تشخیص اختلالات خودایمنی مانند بیماری هاشیموتو یا گریوز نیز گاه مورد استفاده قرار میگیرد.
سونوگرافی نیز یک روش غیرتهاجمی برای بررسی ساختار و اندازه غده تیروئید و شناسایی گواتر یا ندولها مورد استفاده قرار میگیرد. از سوی دیگر گاه پزشک تشخیص میدهد که از طریق سیتی اسکن و امآر ای فعالیت غده تیروئید و وجود ناهنجاریها را بررسی کند.
علاوه بر اینها از تستهای ژنتیکی برای شناسایی اختلالات ژنتیکی مرتبط با بیماریهای تیروئید و تستهای بیوشیمیایی نیز برای دقیقتر اختلالات تیروئید کمک میگیرند.
فناوریهای جدید تشخیص اختلالات تیروئیدی
سونوگرافی با قابلیت Elastography، تکنیک جدیدی است که به بررسی سختی بافت تیروئید کمک میکند و میتواند در تشخیص ندولهای خوشخیم و بدخیم مؤثر باشد. تصویربرداری با رادیوایزوتوپهای جدید میتواند اطلاعات دقیقتری درباره فعالیت غده تیروئید ارائه دهد.
پیشرفت علم نانو موجب شده است تا تکنولوژیهای مبتنی بر نانو در خدمت تشخیصهای دقیق پزشکی قرار بگیرد. حسگرهای نانو میتوانند به شناسایی سریع و دقیق هورمونها و آنتیبادیهای مرتبط با اختلالات تیروئید کمک کنند.
استفاده از پلتفرمهای دیجیتال و هوش مصنوعی ابزارهای مهمی برای تشخیص و درمان بیماریها محسوب میشوند. پزشکان از طریق تحلیل دادههای بالینی با هوش مصنوعی و از الگوریتمهای یادگیری ماشین برای تحلیل دادهها و پیشبینی ریسک ابتلا به اختلالات تیروئید استفاده کنند. همچنین برخی از اپلیکیشنهای موبایل میتوانند به بیماران در پیگیری علائم و تستهای تیروئید کمک کنند و اطلاعات را به پزشکان منتقل کنند.
انتهای پیام/