حمایت از نوآوری در شرکتهای کوچک و متوسط؛ از آلمان تا کره جنوبی
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، در آلمان، برنامه محوری نوآوری برای شرکتهای کوچک و متوسط (زیم) شامل سه بخش حمایت از پروژههای تحقیق وتوسعه انفرادی، مشارکتی و شبکهای است و کمک هزینههایی نیز برای مشاوره و خدمات به شرکتها تعلق میگیرد. در بخش شبکهای از پروژههای تحقیق وتوسعهای که در قالب کنسرسیوم بین حداقل ۶ شرکت انجام شود، حمایت میشود. این برنامه در سال ۲۰۱۱ جایزه بهترین برنامه نوآوری در آلمان را دریافت کرده است.
از سوی دیگر دولت کره جنوبی نیز در برنامه خرید تضمینی فناوری جدید، سازمانهای دولتی را مکلف کرده حداقل ۱۰ درصد از خرید خود را از محل تولیدات شرکتهای کوچک و متوسط انجام دهند. دولت از طریق نظام گواهی عملکرد و نظام بیمه عملکرد، سازمانهای دولتی را نسبت به کیفیت محصولات فناورانه شرکتهای کوچک و متوسط مطمئن کرده است.
مرکز نوآوری و خانه خلاق قوه مقننه (مجلس شورای اسلامی) در گزارشی با عنوان «سلسله گزارشهای سیاست نوآوری (۲): برنامه محوری نوآوری برای شرکتهای کوچک و متوسط (زیم) در آلمان و برنامه خرید تضمینی فناوری جدید در کرهجنوبی» آورده است که در دهههای اخیر با توجه به نقش شرکتهای کوچک و متوسط در توسعه اقتصادی کشورها، دولتها همواره تلاش میکنند با تصویب و اجرای برنامهها و سیاستهای مختلف از این شرکتها حمایت کنند. بررسی برنامهها و سیاستهای کشورهای توسعهیافته در راستای حمایت از نوآوری در شرکتهای کوچک و متوسط میتواند برای ارتقای سیاستگذاری در کشور مفید باشد؛ چراکه اغلب شرکتهای دانشبنیان در کشور از نوع شرکتهای کوچک و متوسط هستند. این شرکتها، علاوهبر اینکه مشکلاتی همانند همه شرکتها دارند، با مشکلات و مسائل خاص خود نیز روبهرو هستند که از اندازه کوچک آنها ناشی میشود. در زمان طراحی و اجرای حمایتهای مالی و غیرمالی از شرکتهای دانشبنیان، باید به تمایز چالشهای آنها، توجه ویژهای شود.
* بررسی تجارب موفق سایر کشورها در حمایت از نوآوری در شرکتهای کوچک و متوسط
این گزارش بیان میکند که بررسی تجارب موفق سایر کشورها در حمایت از نوآوری در شرکتهای کوچک و متوسط میتواند درسآموزیهایی برای اجرای فرایندهای ارزیابی برنامههای موجود در کشور و سپس اصلاح آنها با توجه به نظرات ذینفعان و همچنین تدوین سیاستهای نوآوری کارا و اثربخش در آینده داشتهباشد. در این راستا، در گزارش اول از سلسله گزارشهای سیاست نوآوری، برنامه پژوهش برای نوآوری شرکتهای کوچک (اسبیر) در آمریکا، که یکی از برنامههای موفق این کشور در حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط است، بررسی شد. در گزارش حاضر، برنامه محوری نوآوری برای شرکتهای کوچک و متوسط (زیم) در آلمان و برنامه خرید تضمینی فناوری جدید در کرهجنوبی مطالعه شدهاست.
این گزارش مطرح میکند که دولت آلمان بهواسطه توسعه صنعتی و حمایت از فعالیتهای نوآوری و بهویژه فعالیتهای شرکتهای کوچک و متوسط همواره بهعنوان یک نمونه موفق، مورد توجه دیگر کشورها بوده است. برنامه محوری نوآوری برای شرکتهای کوچک و متوسط (زیم) که از سال ۲۰۰۸ آغاز شده و همچنان نیز ادامه دارد، بهعنوان اصلیترین برنامه آلمان برای ارتقای فناوریهای بازار محور در شرکتهای کوچک و متوسط شناخته میشود و در سال ۲۰۱۱ جایزه بهترین برنامه نوآوری در آلمان را دریافت کرده است.
* حمایت از انجام تحقیقوتوسعه
این گزارش ادامه میدهد که این برنامه از انجام تحقیقوتوسعه در شرکتهای کوچک و متوسط و همچنین شکلگیری همکاری در انجام تحقیقوتوسعه حمایت میکند و با اعطای حمایت بیشتر به پروژههای مشترک، بازیگران مختلف را به تشکیل شبکههای نوآوری تشویق میکند. این برنامه، شامل سه بخش حمایت از پروژههای تحقیقوتوسعه انفرادی، مشارکتی و شبکهای است و کمکهزینههایی نیز برای مشاوره و خدمات به شرکتها پرداخت میشود. در بخش شبکهای، از پروژههای تحقیقوتوسعهای که در قالب کنسرسیوم بین حداقل شش نهاد انجام شود، حمایت میشود.
* کره جنوبی الگویی موفق
در این گزارش آمده است که از سویدیگر دولت کرهجنوبی، همواره بهعنوان یکی از الگوهای موفق در عرصه توسعه شناخته شده و تجربههای این کشور مورد توجه محققان و سیاستگذاران بوده است. یکی از برنامههای قابلتوجه در حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط، برنامه خرید تضمینی فناوری جدید است که از سال ۱۹۹۶ شروع شده و همچنان ادامه دارد. در این برنامه، سازمانهای دولتی در کرهجنوبی ملزم شدند هرساله بخشی از خریدهای دولتی خود را از شرکتهای کوچک و متوسط تأمین کنند.
این گزارش ادامه میدهد که براساس این برنامه، دولت با تأیید عملکرد محصولات فناورانه شرکتهای کوچک و متوسط از طریق نظام گواهی عملکرد و نظام بیمه عملکرد که مصونیت از ضرر و زیان ناشی از خرید چنین محصولاتی را فراهم میکند، سازمانهای دولتی را نسبت به کیفیت محصولات فناورانه شرکتهای کوچک و متوسط مطمئن کرده و بار مسئولیت مدیران خرید را کاهش میدهد. در حال حاضر سازمانهای دولتی در کرهجنوبی مکلف هستند حداقل ۱۰ درصد از خرید خود را از محل تولیدات شرکتهای کوچک و متوسط که دارای گواهی عملکرد هستند، انجام دهند.
* برنامه خرید تضمینی فناوری جدید
این گزارش توضیح میدهد که بررسی «برنامه محوری نوآوری برای شرکتهای کوچک و متوسط» و «برنامه خرید تضمینی فناوری جدید» با توجه به ویژگیها و فرایند اجرای آنها، با درسآموختههایی برای تدوین برنامهها و سیاستهای مرتبط با نوآوری در کشور همراه بوده است. دولتها، مشوقهایی برای ترغیب شرکتها به همکاریهای فناورانه در نظر میگیرند. بر این اساس در برنامه زیم، از پروژههای تحقیقوتوسعهای مشارکتی و شبکهای نیز علاوهبر پروژههای انفرادی حمایت میشود. بهمنظور تقویت ارتباط صنعت و دانشگاهها، از پروژههای تحقیقوتوسعهای که حداقل یکی از مشارکتکنندههای آنها، دانشگاهها و مؤسسههای پژوهشی هستند، حمایت بیشتری میشود. همچنین شرکتهای آلمانیای که در پروژههای زیم با شریک خارجی همکاری کنند، مبالغی بهعنوان کمک بلاعوض دریافت میکنند.
در این گزارش با اشاره به حمایت دولتها از پروژههای مدیریت شبکه، بیان میشود که در بخش پروژههای تحقیقوتوسعه شبکهای، برنامه زیم از هزینههای شکلگیری و مدیریت شبکههای همکاری نیز حمایت میکند. در مرحله اول، کمک مالی در زمینه شکلگیری و مدیریت شبکه است و در مرحله دوم، کمکها به موضوعاتی مانند آمادهسازی برای راهاندازی بازار و تثبیت شبکه تعلق میگیرد.
این گزارش اظهار میکند که در برنامه زیم، معیارها و شاخصهای شفاف و دقیقی برای ارزیابی پروژهها در نظر گرفته شدهاست. برای نمونه پروژههایی مورد حمایت قرار میگیرند که: نوآورانه، بازار محور و مستلزم ریسک فناورانه قابلتوجهی باشند، جهت توسعه محصول یا فرایند یا خدمات فنی جدید با کارکردها، پارامترها و ویژگیهای برتر نسبت به موارد موجود باشند، نتایج آنها منطبق بر شرایط بینالمللی فناوری باشد، سطح عملکرد فناورانه و مهارتهای نوآورانه شرکت را افزایش دهد، دارای ریسک فنی قابلتوجه باشد، رقابتپذیری شرکت را بهطور مداوم افزایش دهد، بدون تأمین مالی قابل انجام نباشد.
* برنامه زیم
در این گزارش آمده است که در برنامه زیم، حمایت مالی از همه شرکتها بهصورت یکسان صورت نمیگیرد، بلکه حمایتها از پروژههایی که در آلمان شرقی انجام میشوند بیشتر از آلمان غربی است. با این رویه، شرکتهای آلمانی تشویق میشوند که در آلمان شرقی که نسبت به آلمان غربی کمتر توسعهیافته است، فعالیت خود را دنبال کنند. در برنامه زیم نسبت به دیگر برنامهها، حمایتهای مالی به ذینفعان در فاصله زمانی بسیار کوتاهی ارائه میشود که تقریباً ۱۰ روز کاری است.
این گزارش در خصوص توجه دولت کرهجنوبی به موانع خرید دولتی از محصولات نوآورانه، توضیح میدهد که دولت کرهجنوبی برای رفع موانع برنامه خرید تضمینی فناوری جدید، مکانیسمهایی مانند معرفی بیمه عملکرد برای محصولات شرکتهای کوچک و متوسط؛ بازنگری در انواع و نظام صدور گواهینامهها و ایجاد یک کمیته برای ارتقای خرید محصولات فناورانه شرکتهای کوچک و متوسط را پیادهسازی کرده است.
این گزارش خاطرنشان میکند که در هر دو برنامه مورد بررسی، بهمرور زمان اصلاحاتی در برنامهها صورت گرفت و این اصلاحات بهصورت خاص با توجه به بازخوردهای دریافت شده از سوی ذینفعان مختلف برنامهها انجام میشد. موارد پیشنهادی را میتوان مجدداً از طریق نظرسنجی از ذینفعان، ارزشیابی کرده و مشکلات احتمالی آنها را تعیین و اصلاح کرد.
متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.
انتهای پیام/