صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۵۲ - ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۳
یادداشت؛

معمای یک سیل مرموز در دبی

مقامات اماراتی درگیر تبعات ناشی از وقوع سیل بی‌سابقه در این کشور هستند. در این میان، گمانه‌زنی‌های گسترده‌ای در امارات درخصوص نقش بارورسازی ابر‌ها در وقوع این پدیده صورت گرفته که با تکذیب مقامات اماراتی مواجه شده است.
کد خبر : 907227

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ برخی کارشناسان تأکید دارند که بارورسازی ابرها (به‌عنوان یکی از روش‌های ایجاد باران که توسط اماراتی‌ها نیز صورت می‌گیرد)، در تشدید بارندگی‌های اخیر نقش داشته و مقامات اماراتی باید در انتخاب زمان مورد نظر برای این کار دقت لازم را لحاظ می‌کرده‌اند.

درهرحال، هیچ‌کس در خصوص غیرمتعارف و نامعمول بودن این بارندگی‌ها و سیل ناشی از آن شک و تردیدی ندارد.

گزارش‌های منتشرشده از منابع آگاه رسانه‌ای حاکی از آن است که هواپیماهای اماراتی بارورکننده ابرها در روزهای یکشنبه و دوشنبه اعزام شده بودند و البته در روز سه‌شنبه شاهد وقوع سیل در امارات بودیم.

برخی کارشناسان می‌گویند که این اقدام، در بهترین حالت ممکن است تأثیر جزئی بر توفان داشته باشد و تمرکز بر بارورسازی ابرها «گمراه‌کننده» است و برخی دیگر، هنوز نظری در این خصوص نداده‌اند!

بر همین اساس، حتی اگر بارورسازی ابرها در اطراف دوبی به بارش کمکی کرده باشد، جو پیش از آن هم به خاطر تغییر اقلیم خودش به قدر کافی آب داشته است که تولید ابر کند.

بارورسازی ابرها معمولاً زمانی انجام می‌شود که شرایط و وضعیت باد، رطوبت و گردوغبار برای ایجاد باران کافی نباشد. در هفته گذشته، نسبت به خطر بالای سیل در سراسر خلیج هشدار داده شده بود. اشتباه مقامات اماراتی از این لحاظ محرز است؛ زمانی که چنین سامانه‌های شدید و مقیاس بزرگی پیش‌بینی می‌شود، بارورسازی ابرها که فرآیندی پرهزینه است، انجام نمی‌شود، زیرا نیازی به بارورکردن چنین سامانه‌های نیرومندی در مقیاس منطقه‌ای نیست. 

پیش از این رویداد، مدل‌های کامپیوتری (که تأثیرات احتمالی بارور شدن ابرها را در نظر نمی‌گیرند) پیش‌بینی یک بارندگی گسترده را در امارات کرده بودند مأموریت‌های بارورسازی ابرها در قلمرو امارات توسط مرکز ملی هواشناسی، یک گروه ویژه دولتی، انجام می‌شود. جلوگیری از تبدیل شدن بارندگی شدید به سیلاب‌های مرگبار نیازمند دفاع قوی برای مقابله با بارش‌های شدید ناگهانی است.

البته دوبی به‌شدت شهری شده است. فضای سبز کمی برای جذب رطوبت وجود دارد و تأسیسات زهکشی قادر به تحمل چنین میزان بارندگی بالا نبودند؛ یعنی در صورت تکرار این واقعه، بار دیگر دبی در برابر بارش شدید باران آسیب‌پذیر خواهد بود.

بسیاری از کارشناسان حوزه مدیریت شهری در دبی می‌گویند نیازی واقعی نسبت به بازسازی برخی نقاط شهر (به لحاظ ایجاد تأسیسات زهکشی که قادر به تحمل و جذب رطوبت و بارندگی باشد) وجود دارد.

درهرحال، با توجه به اصرارهای قاطعانه درخصوص انتخاب زمان نامناسب اماراتی‌ها در بارورسازی ابرها و انکار مطلق مقامات اماراتی و برخی کارشناسان در این خصوص، قرار نیست این معما در آینده‌ای نزدیک یا حتی دور به صورت دقیق حل‌وفصل شود، خصوصاً اگر بارندگی مجددی در سطحی وسیع و گسترده در دبی یا کشورهای حوزه خلیج‌فارس صورت گیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر