صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
پوریافر در گفت‌وگو با آنا:

پرداخت ضرر و زیان نزدیکی فرودگاه به بافت مسکونی، ساز و کار قانونی ندارد

شهردار منطقه ۲۱ تهران گفت: ما هم با دادستانی و هم با دیگر مسئولان مربوطه درباره پرداخت ضرر و زیان به مالکانی که به خاطر نزدیکی فرودگاه متضرر شده‌اند صحبت کرده‌ایم، اما ظاهرا هیچ ساز و کار قانونی برای این مسئله وجود ندارد.
کد خبر : 905563

محمدرضا پوریافر شهردار منطقه ۲۱ تهران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، اظهار کرد: در قانون آمده است که اگر فرودگاه اثری داشته باشد که در خانه‌ها و واحد‌های مسکونی اطراف خود ضرر و زیان ایجاد کند، باید این ضرر را جبران کند.

وی تصریح کرد: به عنوان مثال یکی از ضرر‌ها و زیان‌های وجود فرودگاه‌ها در نزدیکی بافت مسکونی این است که اگر در حالت عادی ساخت آپارتمان‌های ۵ طبقه قابل اجرا باشد با نزدیک شدن فرودگاه به بافت مسکونی دیگر تنها ساخت آپارتمان‌های ۳ طبقه امکان خواهد داشت و این ضرر اقتصادی برای مالک ساختمان دارد.

شهردار منطقه ۲۱ اضافه کرد: ما هم با دادستانی و هم با دیگر مسئولان مربوطه درباره پرداخت ضرر و زیان به مالکانی که به خاطر نزدیکی فرودگاه متضرر شده‌اند صحبت کرده‌ایم، اما ظاهرا هیچ ساز و کار قانونی برای این مسئله وجود ندارد و باید برای این مشکل ساز و کار قانونی تعریف شده و ردیف بودجه برای آن تعیین شود.

پوریافر در ادامه خاطرنشان کرد: عدم تعریف ساز و کار قانونی در مورد ضرر و زیان نزدیکی فرودگاه به بافت مسکونی شبیه مسئله بافت فرسوده است که شهرداری از محل عوارض بافت فرسوده، بخشودگی دارد و دولت باید بودجه‌ای برای انجام این بخشودگی‌ها اختصاص بدهد و در حال حاضر شهرداری از دولت عدد سنگینی را طلب دارد.

وی تاکید کرد: مسئولان فرودگاه می‌گویند قبل از اینکه مردم در محدوده ساکن شوند فرودگاه قبل از آن و بر اساس استاندارد‌های بین المللی و لحاظ کردن ارتفاع استاندارد و ایمنی اطراف فرودگاه در آنجا ساخته شده بود.

شهردار منطقه ۲۱ یادآور شد: ما با پیگیری اجرای طرح تفصیلی به نوعی پیگیر حقوق مردم و ساکنان منازلی که در نزدیک فرودگاه بین المللی مهرآباد سکونت دارند هم هستیم و

پوریافر تصریح کرد: منطقه ۲۱ تهران منطقه‌ای به وسعت ۵ هزار و ۲۰۰ هکتار است که و چهارمین منطقه وسیع تهران به شمار می‌آید و ۵۰ درصد بافت آن را بافت صنعتی و نظامی شامل می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در اجرای طرح تفصیلی مباحثی، چون سکونت و جمعیت‌پذیری آینده منطقه ۲۱ و همچنین نحوه تامین خدمات و ساماندهی شبکه معابر و مواردی از این دست مدنظر قرار گرفته است.

شهردار منطقه ۲۱ تاکید کرد: یکی از درخواست‌های همیشگی اهالی و ساکنان واحد‌های مسکونی که با فرودگاه بین المللی مهرآباد همجواری دارند درباره افزایش تراکم ساختمانی در ساخت وساز‌های حریم فرودگاه است و ما با جدیت این مسئله را پیگیری می‌کنیم و به همین دلیل موضوع اجرای قانون طرح تفضیلی در منطقه ۲۱ از اولویت‌های ما محسوب می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر