صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نسل جدید لیزر‌ها تهدیدات نامرئی را شناسایی می‌کنند

محققان در حال پیشبرد نوعی فناوری هستند که ظرفیت آن را دارد تا در روش شناسایی و خنثی کردن خطرات نامرئی موجود در هوا انقلابی بزرگ ایجاد کند.
کد خبر : 904367

خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ محققان دانشگاه کلرادو در حال پیشبرد نوعی فناوری هستند که ظرفیت آن را دارد تا در روش شناسایی و خنثی کردن خطرات نامرئی موجود در هوا انقلابی بزرگ ایجاد کند.

پروژه بلندپروازانه دانشگاه کلرادو به نام «سائورون» (SAURON)  که نوعی شبکه چشمی سنجش از راه دور است، قرار است به امدادگران و پرسنل امنیتی کمک کند تا تهدیدات موجود در هوا را قبل از هر آسیبی شناسایی و متوقف کنند.

در بیانیه مطبوعاتی پروژه سائورن چنین آمده است: «تصور کنید در یک کارخانه صنعتی لوله‌ای می‌ترکد و ابری از قطعات ریز به هوا می‌پاشد، اما جای نگرانی نیست، چون در آنجا یک دستگاه لیزری در ابعاد یک چمدان قرار دارد که بلافاصله با شناسایی مواد پخش‌شده در هوا به کارگران کمک می‌کند واکنش درست نشان بدهند.»

پروژه سائورن چیست؟

سائورون بر ذرات کوچکی که در هوا شناور هستند متمرکز می‌شود تا ببیند چه مخاطراتی ممکن است داشته باشند. آنها می‌توانند حامل مواد شیمیایی بسیار خطرناکی مانند نیترات آمونیوم (عنصر پرکاربرد در مواد منفجره) یا عنصر مرگ‌آور فنتانیل باشند. تیم محققان دانشگاه کلرادو از فناوری برنده جایزه نوبل به نام لیزر فرکانسی استفاده کردند.

گرگ ریکر (Greg Rieker)، محقق اصلی این پروژه، در بیانیه‌ای گفت: «سائورن چشمی همه‌بین است که می‌تواند ذرات معلق و خطرناک در هوا را در یک پس‌زمینه بسیار شلوغ از مواد دیگر تشخیص دهد.»

گذر از لیزر‌های سنتی

به گفته اسکات دیدمز (Scott Diddams)، استاد دپارتمان مهندسی برق، کامپیوتر و انرژی در دانشگاه کلرادو، لیزر‌هایی که از طیف رنگی استفاده می‌کنند اکنون می‌توانند با باتری کار کنند. این خبر خوبی است، زیرا استفاده از آنها را در مکان‌های مختلف مانند فرودگاه‌ها، شهر‌ها و کارخانه‌ها آسان‌تر می‌کند. آنها مانند لیزر‌های سنتی نیستند و می‌توانند با پرتاب یک پرتو نور با رنگ‌های مختلف، مقادیر بسیار کمی از ذرات موجود در هوا را شناسایی کنند و در نتیجه می‌توانند به ما کمک کنند چیز‌هایی مانند گاز‌های مضر برای  سلامتی و محیط‌زیست را شناسایی کنیم.

نسل آینده لیزر‌ها

در سه سال آینده، محققان تلاش خواهند کرد تا حساسیت لیزر‌های خود را بیشتر کنند. آنها قصد دارند این کار را با کمک فناوری «فتونیک یکپارچه» انجام دهند. تیم دانشگاه کلرادو نیز دستگاه‌های لیزری خود را روی تراشه‌های کوچکی طراحی خواهد کرد که اطلاعات را با استفاده از پرتو‌های نور منتقل می‌کند.

اسکات دیدمز می‌گوید: «آن‌ها مانند تراشه‌های رایانه‌ای سیلیکونی و سنتی هستند، اما نور تولید می‌کنند و به روش‌هایی که برای سنجش مفید است با محیط تعامل دارند.»

محققان امیدوارند دستگاه‌هایشان بتواند به محافظت از افراد در برابر طیف وسیعی از تهدیدات، از جمله حوادث صنعتی یا حملات شیمیایی کمک کند.

این گزارش از پایگاه اینترنتی اینترستینگ اینجینیرینگ به فارسی برگردان شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر