صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۸ - ۱۶ فروردين ۱۴۰۳

رصد خورشیدگرفتگی برای نابینایان با «لایت ساوند» ممکن شد

مبتکران، فناوری‌هایی ابداع کرده‌اند که به افراد نابینا یا کم‌بینا امکان می‌دهد پدیده آسمانی خورشید گرفتگی را بشنوند و احساس کنند.
کد خبر : 904121

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از تایم، میلیون‌ها نفر در شمال مکزیک، آمریکا و جنوب شرقی کانادا در هشتم آوریل امسال (۲۰ فروردین) فرصت دیدن خورشید گرفتگی کامل و تاج خورشید با چشم غیرمسلح را خواهند داشت و این در حالی است که امسال نابینایان نیز می‌توانند این رویداد آسمانی را با استفاده از فناوری، بشنوند و لمس کنند.

شنیدن خورشید گرفتگی

«وندا دیاز مرسد» «Wanda Díaz-Merced» ستاره‌شناس نابینا و «آلیسون بیریلا» «Allyson Bieryla» ستاره‌شناس دانشگاه هاروارد دستگاه کوچکی به نام «لایت ساوند» «LightSound» (به معنی نور صدا) ساخته‌اند که می‌تواند با پخش موسیقی خورشید گرفتگی را برای نابینایان قابل درک کند.

هنگامی که خورشید روشن است، نُت‌های بلند و ظریف فلوت شنیده می‌شود، همانطور که ماه شروع به پوشاندن خورشید می‌کند، نت‌های میان رده نت‌های کلارینت هستند و تاریکی با صدای کلیک کم نمایش داده می‌شود.

«یوکی هَچ» دانش آموز دبیرستانی در آستین تگزاس می‌گوید: کسوف پدیده بسیار زیبایی است و هر کسی باید بتواند یک بار در طول زندگی خود آن را تجربه کند.

هچ دانش آموزی کم بینا و علاقه‌مند به فضا، امیدوار است روزی دانشمند کامپیوتر ناسا شود. در روز کسوف، او و همکلاسی هایش در مدرسه نابینایان و کم بینایان تگزاس قصد دارند بیرون در محوطه چمن پوش مدرسه بنشینند و به دستگاه کوچکی به نام جعبه نور صدا گوش دهند که تغییر نور را به صدا تبدیل می‌کند.

قرار است امسال، حداقل ۷۵۰ عدد از این دستگاه در مکان‌های میزبان رویداد‌های کسوف در مکزیک، آمریکا و کانادا توزیع شود. مبتکران این دستگاه، کارگاه‌هایی را در دانشگاه‌ها و موزه‌ها برای ساخت دستگاه و ارائه دستورالعمل‌های خودساز آن در وب سایت خود برگزار کردند.

دیاز مرسد می‌گوید: آسمان متعلق به همه است و اگر این رویداد برای سایر نقاط جهان در دسترس باشد، باید برای نابینایان نیز در قابل رصد باشد. می‌خواهم دانش آموزان بتوانند خورشید گرفتگی و ستاره‌ها را بشنوند.

فعالان مدارس نابینایان در آمریکا قصد دارند آهنگ‌های متغیر دستگاه لایت ساوند را از طریق برنامه Zoom برای اعضای خود پخش کنند تا بتوانند این کسوف را تلفنی و آنلاین نیز رصد کنند.

لمس خورشید گرفتگی

گروه دیگری از نابینایان نیز می‌توانند این رویداد خورشیدی را از طریق حس لامسه و با تبلت «Cadence» ساخته شده توسط شرکت «مهندسی لامسه» «Tactile Engineering» در ایندیانا تجربه کنند. این تبلت تقریبا به اندازه یک تلفن همراه با ردیف‌هایی از نقاط است که بالا و پایین می‌روند. می‌توان از آن برای اهداف مختلفی استفاده کرد: خواندن خط بریل، احساس  کردن تصاویر گرافیکی و کلیپ‌های فیلم و بازی‌های ویدیویی.

«وونجی لائو» «Wunji Lau» از موسسه مهندسی لامسه گفت: دانش آموز می‌تواند دست خود را روی دستگاه بگذارد و حرکت ماه حس کند که به آرامی از روی خورشید عبور می‌کند.

مدرسه نابینایان و کم بینایان ایندیانا سال گذشته شروع به گنجاندن این تبلت در برنامه درسی خود کرد. برخی از دانش آموزان مدرسه خورشید گرفتگی موسوم به «حلقه آتش» در اکتبر گذشته را با تبلت تجربه کردند.

انتهای پیام/

ارسال نظر