ایران در سال ۱۴۰۲ به تعداد ۸۶۹۲ بار لرزید/نقشه زمینلرزههای با بزرگای بیش از ۲ ونیم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، زمینلرزه از جمله مخاطرات طبیعی است که پیوسته در سرتاسر کره زمین رخ میدهد. در این میان ایران به دلیل قرارگرفتن در کمربند کوهزایی آلپ- هیمالیا و حضور گسلهای فعال فراوان، کشوری لرزه خیز است که هر از چندگاه شاهد وقوع زمینلرزههای بزرگ نیز میشود.
پروفسور محمد مختاری متخصص در مطالعات لرزهای با بررسی رخدادهای لرزهای سال ۱۴۰۲ به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: ایران به دلیل قرارگیری در کمربند آلپ-هیمالیا یکی از کشورهای فعال لرزهخیز در جهان به شمار میرود.
وی با بیان اینکه وجود گسلهای فعال، کانون زمینلرزهها و آتشفشانهای جوان، لرزهخیزی در کشور را تشدید میکند، عنوان کرد: لذا، زمین همواره طی شبانهروز و سال رخدادهایی با بزرگایهای متفاوت را تجربه میکند. گاهی این رخدادها با شدت بالا و مخرب و گاهاً به ندرت احساس میشوند.
به گفته مختاری، براساس آمار مراکز و مؤسسات لرزهای داخلی همچون پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله و مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، نزدیک به8 هزارو 692 رخداد لرزهای در سالی که گذشت در ایران اتفاق افتاده است که بهطور میانگین هر ماه یک رخداد با بزرگای بیش از 4.5 ریشتر را داشته است.
زمینلرزههای بالای 2.5 تا ۶ ریشتر رخ داده در کشور طی سال ۱۴۰۲
براساس بررسیهای آماری مراجع ثبت دادههای لرزهای در کشور در سالی که گذشت رخدادهای لرزهای عمدتاً با بزرگای کمتر از ۳ بودهاند؛ اما تعدادی از رخدادهای لرزهای دارای بزرگای بیشتر از ۵ بودهاند که اگرچه خسارات جانی و مالی نداشته است، اما میتواند خسارات زیانباری را در کانون زمینلرزه به بار آورد. پس همواره لازم است تمامی جوانب و تدابیر مدیریتی در استحکامات و سازهها در نظر گرفته شود.
زمین لرزههای بالای 5 ریشتر سال 1402 در سطح کشور
مرکز سطحی زمینلرزههای مهرماه سال ۱۴۰۲ هجریشمسی
مختاری افزود: جدایی از رخدادهای ذکر شده تعداد ۹ رخداد با بزرگای بالای ۵ که در کشورهای همجوار رخ دادهاند توسط مراکز لرزهای کشور ثبت شدهاند؛ این زمینلرزه 5.1 ریشتری ۱۲ شهریورماه سال ۱۴۰۲ ساعت ۲۱ و ۵ دقیقه و ۵۰ ثانیه (به وقت تهران) در آقسو کشور آذربایجان به وقوع پیوست.
وی گفت: همچنین زمینلرزه 5.1 ریشتری ۲۰ شهریورماه ساعت ۰۲ و ۱۳ دقیقه و ۴۹ ثانیه (به وقت تهران) در طوز خورماتو کشور عراق، دو زمینلرزه با بزرگای 5.7 و 5.1 در ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ به ترتیب در ساعتهای ۱۱ و ۱۹ دقیقه و ۳۹ ثانیه و ۱۴ و ۱۰ دقیقه و ۲۸ ثانیه (به وقت تهران) در حوالی هرات کشور افغانستان، دو زمینلرزه با بزرگای 5.2 و 5.4 در ۱۷ مهرماه به ترتیب در ساعتهای ۱۱ و ۲۴ دقیقه و ۶ ثانیه و ۱۸ و ۴ ثانیه (به وقت تهران) در حوالی هرات کشور افغانستان رخ داد.
فراوانی رخدادهای لرزهای از اول فروردین تا 23 اسفند 1402
مختاری خاطر نشان کرد: همچنین زمینلرزه 5ریشتری ۱۹ مهرماه ساعت ۵ و ۲۲ دقیقه و ۴۴ ثانیه (به وقت تهران) در حوالی هرات، زمینلرزه 5.6 ریشتری ۲۳ مهرماه ساعت ۰۸ و ۲۶ دقیقه و ۲۷ ثانیه (به وقت تهران) در حوالی هرات کشور افغانستان، زمینلرزه 5.4 ریشتری ۶ آبانماه ساعت ۲۳ و ۵۷ دقیقه و ۳۷ ثانیه (به وقت تهران) در حوالی هرات کشور افغانستان به وقوع پیوست. این رخدادها اگرچه در کشور ما احساس شده است ولی در مواردی مانند زمینلرزههای ۱۵ مهرماه در هرات افغانستان، حوادث دلخراش و ناگوار انسانی و مالی به جای گذاشته است.
نمودار میلهای فراوانی رخدادهای لرزهای به تفکیک استانهای کشور در سال 1402
مختاری بیان کرد: براساس آمارها در سال ۱۴۰۲ در بین استانهای کشور، استان فارس با بالاترین تعداد رخداد لرزهای ثبت شده (۲۴۱) اولین استان و به دنبال آن استانهای هرمزگان و کرمان به ترتیب با تعداد ۲۳۱ و ۲۰۱ رخداد لرزهای ثبت شده، قرار دارند.
نمودار میلهای رابطه بین عمق و تعداد رخدادهای لرزهای (با بزرگای بیش از 3 ریشتر) در سال 1402
به گفته وی، از میان استانهای کشور استانهای تهران، قم، همدان و البرز پایینترین رخدادهای لرزهای ثبت شده و استان زنجان تنها استان فاقد رخداد لرزهای در این سال بوده است.
انتهای پیام/